Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Kome poveriti dodatno učenje engleskog?
  14.01.2014.

  Dodatno učenje stranog jezika
  Na tržištu učenja jezika šarenilo u cenama, kvalifikacijama i načinu rada.

  Različita su mišljenja kada početi sa učenjem stranog, najčešće engleskog jezika, učiti ga paralelno sa maternjim ili naknadno, ali ono u čemu se slažu i roditelji i prosvetne vlasti je, da je ono neminovnost današnjice. U osnovnim školama programom je predviđeno učenje od 1. razreda, a ukoliko roditelji smatraju da je detetu potrebno dodatno učenje engleskog naći će se u dilemi kome poveriti taj zadatak.

  485_1.jpg
  U gradu postoji 6 škola za engleski jezik koje organizuju kurseve za sve uzraste, reklamiraju se zvanično, a šetajući ulicom često ćemo naići i na štampane reklame zakačene za drvo. Ako prelistamo male oglase po novinama i sajtovima, naići ćemo i na oglase „dajem privatne časove engleskog".

  Škole engleskog primenjuju rad u malim grupama, gde nastavu izvode većinom profesori engleskog, sarađuju sa Britanskim savetom, organizuju međunarodno priznata testiranja, izdaju uverenja (diplome) o završenom kursu, a cene po času od 45 - 50 min. kreću se  u rasponu od 450 do 650 dinara. Trajanje kursa (izuzev letnjih kurseva) se najčešće poklapa sa školskom godinom. Retko se odvija individualni rad sa detetom.

  Ponude za dodatno učenje engleskog koju roditelji mogu naći preko malih oglasa su prilično oskudne po broju, a šarolike po sadržaju. Među onima koji podučavaju engleski se pored profesora jezika, nalaze i studenti, građevinski inženjeri, učitelji, nastavnici različitih „nejezičkih" predmeta, osobe koje su živele u inostranstvu, ali ne navode koje su im kvalifikacije. Primenjuje se individualni rad, spremni su doći kod deteta kući, a cene se kreću od 300 do 500 dinara po času, koji traje 60 min.

  Pojavljuje se i učenje „na daljinu", kada je profesor u drugom gradu i preko internet aplikacije Skype drži čas u realnom vremenu, po ceni od 700 dinara.
  Pri pregledanju oglasa, susreli smo se i sa sajtovima na kojima učenici mogu ocenjivati rad onih koji ih podučavaju.

  Međutim, đaci mogu usavršavati engleski i besplatno. Mogu postati članovi „Američkog kutka" gde se organizuju tematska druženja, predavanja, subotom fukcioniše Dečji klub i gde im je na raspolaganju raznovrsna literatura. Neki od načina su i povremeni besplatni dvonedeljni kursevi koje organizuju nevladine organizacije, kao i slušanje i gledanje obrazovnog, umetničkog i zabavnog programa na engleskom.

  Neke roditelje će opredeliti cena, neke način rada s detetom (grupni ili individualni rad), neke zvučno ime. Većina roditelja će  kombinovati nekoliko načina - sve dok  ne budu zadovoljni načinom rada, kvalitetom časova i ne utvrde šta najviše odgovara njihovom detetu.

  A kvalitetno dodatno učenje je ono, koje donosi rezultate u znanju i zadovoljstvo deci  pri učenju.

  T.S.

  Cene drugih vrsta usluga

  Dodatni čas vožnje u auto školama u trajanju od 45 min. (uključeni troškovi amortizacije) košta 1000 dinara. Sat vremena čuvanja deteta od strane kvalifikovanog vaspitača staje od 200 do 400 dinara, dok je za sat vremena standarnog spremanja prostorija potrebno platiti od 150 do 200 dinara.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja