Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Subotica nije okovana ledom, ali minus ipak ledi krv u žilama
  Palićko jezero nije bezbedno za klizanje
  15.01.2017.

  Subotičani su uprkos nedovoljno debeloj kori leda na palićkom jezeru, kako su upozorili nadležni, ipak iskoristili vikend i praznične dane, da uživaju u zimskim sportskim aktivnostima na Jezeru.

  Subotica nije okovana ledom, kao južniji delovi zemlje, a posle Božića, sunce je snizilo temperature, koje su za vikend dostizale minus 14 stepeni, uz svega nekoliko santimetara snega.

  4863_1.jpg

  Uz otopljavanje, popušta i led na Palićkom jezeru, ali su Subotičani uprkos nedovoljno debeloj kori leda na jezeru, ipak iskoristili vikend da uživaju u zimskim sportskim aktivnostima, na oba jezera. Tu dolaze u većem broju, nego na gradsko klizalište, jer na zaleđenoj jezerskoj površini deca mogu i da vuku sanke, klizanje je prava atrakcija, pošto mogu da se razmahnu u širokim krugovima.

  4863_2.jpg

  Međutim, i prethodna dva dana, iz Vodoprivrednog društvenog preduzeća DTD „Severna Bačka“ upozoravaju, da klizanje i hodanje po jezeru nije bezbedno. To preduzeće svakodnevno vrši regulaciju nivoa četvrtog sektora i Krvavog jezera i evakuaciju viška voda, jer tako prate debljinu leda.

  4863_3.jpg 4863_4.jpg

  Aleksandar Kiš, v.d. direktora DTD „Severna Bačka” kaže, da je u priobalju Palićkog jezera debljina leda za vikend iznosila oko 12 santimetara, što nije dovoljno za bezbedno klizanje ili hodanje.

  4863_5.jpg 4863_6.jpg

  —Debljina leda nije podjednaka na čitavoj površini, a takvo je stanje i na Krvavom jezeru, koje je manje površine, pa je protok vode u njemu još veći, i još je opasnije za klizače, kaže Kiš i upozorava da niko ne može da garantuje sigurnost na ledu, ili da spreči incidente u slučaju pucanja leda, posebno što sneg na površini leda skriva pukotine, koje je teško uočiti na ledu.

  4863_7.jpgJuče su izmerene više temperature, koje ukazuju na novo otopljavanje, ali novog snega ni kiše nije bilo, kako je najavljivano, pa je stanje leda za predstojeći vikend još rizičnije.

  Iako je na Paliću juče izmereno u 14 časova, preko 3 stepena, klizanje na jezeru je i dalje glavna sportska atrakcija.

  Nadležni su još prethodne sedmice, dok je bilo većeg minusa, a led bio debljine od 11 do 12 santimetara, apelovali da građani budu oprezni na ledenoj ploči, na površini jezera Palić, a od danas to upozorenje je još aktuelnije, obzirom da termometar pokazuje temperature u plusu.

  Led se negde topi sporije, ali na nekim mestima su „odušci” stvoreni topljenjem, a ne stvaranjem veštačkih prozora kako je to uobičajeno u ledenim danima, kada je potrebno zaštititi jezersku faunu, kojoj u tom periodu nedostaje potrebna količina kiseonika, pa se klizačima i ostalim građanima koji ne odustaju od sporta na ledenoj površini jezera preporučuje da vode računa o sigurnosti jezerske lokacije na kojoj se kreću.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja