Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Na Ludaškom jezeru počela seča trske
  Pravi „odušak” za spas biljnog i životinjskog sveta
  15.01.2017.

  Početkom godine počela je seča trske oko Ludaškog jezera.

  Trska je višestruko korisna. Reguliše prirodni prinos, a umesto dosadašnjeg prirodnog truljenja i paljenja ona se kosi i prerađuje. Trska se nakon kosidbe ručno selektira, seče na snopove dužine koju traže naručioci i dalje prerađuje. Otpadni materijal, koji je biomasa se koristi kao obnovljiv izvor energije. Pojedini stručnjaci smatraju da trska može da bude brend na ovim prostorima.

  4865_1.jpg

  „Vremenske prilike su sada povoljne i počeli smo da sečemo trsku. Zadovoljni smo što je led dovoljne debljine, jer da bi očuvao ekosistem u jezeru neophodno je da se trska seče, pošto je ona poznata kao prirodan filter vode”, rekao je Gabor Kovač iz MZ „Šupljak”.

  Nadležno preduzeće JP „Palić Ludaš” je 2.decembra 2016.godine uputilo obaveštenje za zimsku seču trske 2016/2017.godine. Zainteresovani građani su mogli da se prijave ukoliko žele da učestvuju u programu korišćenja tršćaka kroz seču trske na zaštićenim područjima, da su određene lokacije i specificirani uslovi pod kojima mogu da se obavljaju te aktivnosti u: Specijalom rezervatu prirode „Ludaško jezero“, Specijalnom rezervatu prirode „Selevenjske pustare“ i Parku prirode „Palić“.

  Sa druge strane, na severnom delu jezera Ludaš, kod Sunjog čarde i kod škole na Šupljaku zaposleni u JP „Palić Ludaš” zajedno sa ribolovcima počeli su da prave otvore po zaleđenom jezeru. Na ovaj način se eliminišu štetni gasovi kao amonijak i ugljen-dioksid, kao i ostali gasovi iz vode. Fotosinteza se obavlja bez problema, ali bitno jeda eliminišemo štetne gasove. Oto Sekereš iz JP „Palić Ludaš” objašnjava da u saradnji sa građanima prave otvore po jezeru.

  „Led je dovoljne debljine, a temperatura ne popušta. Počeli smo sa pravljenjem odušaka na jezeru. Radimo u dve grupe, a pomažu nam ribolovci sa Šupljaka. Radnici Javnog preduzeća „Palić Ludaš” počeli su da prave oduške na Palićkom jezeru. Otvori se prave kako bi se sačuvao biljni i životinjski svet u jezeru, a pošto je pao sneg ispod ledenog pokrivača ne dopire svetlost”, objašnjava Oto Sekereš.

  Bez obzira na sve, pažljivo treba da se kreće po ledu jer nije svuda debljina ista, da ne dođe do propadanja. Zimi, snegu i ledenom pokrivaču najviše su se obradovali najmlađi Subotičani koji sada uživaju u zimskim radostima, ali i ljubitelji klizanja.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja