Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Više pasa preminulo od straha zbog petardi i pucnjave
  Ljubitelji životinja traže Medin zakon
  16.01.2017.

  Udruženje „Anima“ iniciralo je izmene i dopune Zakona o upotrebi pirotehničkih sredstava nakon što je u novogodišnjoj noći od straha zbog petardi i pucnjave uginuo pas Meda.

  - Meda je pronađen na ulici sa povredom oka, brinuli smo o njemu, lečili ga i letos je udomljen. Nažalost, u novogodišnjoj noći od straha zbog pucnjave i petardi je uginuo – kažu u subotičkoj „Animi“.

  4869_1.jpg
  Pas Meda sa vlasnicima koji su ga letos udomili 

  Meda je jedan od nekoliko pasa koliko ih svake godine u toku novogodišnjih praznika i obesne upotrebe pirotehnike ugine u Bačkoj, a prema rečima mnogih Subotičana njihovi psi se još uvek tresu od straha i zavlače pod krevete ili skrivena mesta u dvorištu.

  Devojke iz „Anime“ su posle Medine smrti pokrenule akciju u kojoj apeluju na nadležne da bi država trebala da usvoji „Medin zakon“ i smatraju da za njegovo uvođenje ne treba da se bore samo ljubitelji životinja već svi građani, jer povećanjem broja pasa na ulicama povećava se i ugroženost ljudi, dece, imovine i saobraćaja.

  - „Medin zakon“ bi podrazumevao izmene i dopune postojećih zakona o upotrebi pirotehničkih sredstava kao što je to rešeno u mnogim zemljama u Evropi. Upotrebu petardi i druge pirotehnike treba ograničiti vremenski od 31. decembra do 1. januara, i prostorno. Nedopustivo je da se pirotehnička sredstva upotrebljavaju na bilo kom mestu, u blizini škola, predškolskih ustanova, bolnica – kaže Sabina iz „Anime“.

  4869_2.jpg

  U apelu i akciji, koju je na društvenim mrežama podržalo više stotina građana, Subotičanke navode da „u našoj zemlji ne postoji kultura držanja pasa u kućama zbog čega mnogi psi beže u vreme praznika zbog pucnjave, a pošto država nije sprovela čipovanje i kažnjavanje neodgovornih vlasnika većina pasa nije čipovana i nemoguće ih je vratiti kući”.

  - Tako se na ulicama povećava broj pasa, a samim tim se dovodi u pitanje bezbednost ljudi i dece. Postojećim zakonom deci do 14 godina i maloletnim licima od 14 do 18 godina zabranjena je upotreba pirotehničkih sredstava, ali bi zakon trebao da predvidi i kažnjavanje roditelja dece koja koriste pirotehniku – poručuju iz “Anime”.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja