Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Nova godina, drugi put ...
  17.01.2017.

  Piše Tomislav Vojnić

  Kako smo već onomad rekli, evo nas na novogodišnjoj licitaciji – drugi put. Budući da se u prvom krugu niko nije javio, sada smanjujemo cenu na pola.

  Tako da ćemo nastaviti upravo na istom mestu gde smo prošli put stali. To jest, da je još pre nekih 350 godina škotski fi lozof Dejvid Hjum ustanovio da u ljudima ima neki đavo koji ih tera da se DOBROVOLJNO potčine jednome među njima, jer im se od pamtiveka čini da će tako svima biti bolje.

  4871_1.jpgE, ali sad idemo dalje, tj. kako se stvar kotrljala kroz vekove, do današnjih dana.

  Dakle, prva nevolja počela je onda kada je dobrovoljno od ostalih izabrani– umreo. U početku, preostali su birali novog, ali je kasnije počelo da se dešava (i da se dešava, i dešava se...) da onog izabranog što je umreo ne nasleđuje novi izbrani, nego ga nasledi njegov sin, ili brat, ili već neki drugi rod. Pa smo dogurali do plemenske zajednice, pa do aristokratije... pa onda i do Velike francuske revolucije gde se ta stvar malo zaljulala, ali se u suštini nije ništa veliko desilo: Naploeon od običnog artiljerijskog ofi cira dogurao do cara(!), a posle se ponovo vratili oni pređašnji Lujevi, Jadnici, Viktor Igo... dakle, stvar je nastavila starim putem.

  Sve dok nije došla tzv. demokratija. Gde se vlast osvaja – na izborima. E, tu smo, upravo...

  Vlast i moć

  A zašto je važna vlast? Važna je zato da onaj koji je osvoji dobija i moć da vlada onako kako će svima biti dobro... kao što se, da prostite, verovalo u praistoiriji...

  Međutim, gle šta se tokom vekova dogodilo? Tu ću ja da potegnem ne više Hjuma, nego baš jednoga našega, poimence Mešu Selimovića:

  „ ...Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć...

  Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvek je ljepša nego istina. Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo mišljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvataju.

  Niko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i niko trpeljiv, jer mrze promjenu. Odmah stvaraju vječne zakone, vječna načela, vječno ustrojstvo, i vežući vlast uz Boga, učvršćuju svoju moć. I niko ih ne bi oborio, da ne postaju smetnja i prijetnja drugim moćnicima. Ruše ih uvijek na isti način, objašnjavajući to nasiljem prema narodu, a svi su nasilnici, i izdajom prema vladaru, a nikome to ni na um ne pada. I nikoga to nije urazumilo, svi srljaju na vlast, kao noćni leptiri na plamen svijeće...." (Meša Selimović: Tvrđava)

  Ajd’ sad pa budi pametan! Kako je to Meša mogao da zna, mnogo pre nego što je zauvek otišao (1982.)? On otišao, a misli mu, evo, i dalje lutaju okolo, često čak i kad im baš i nije veme... Tako da se namah može pomisliti da bi moć i vlast nekako trebalo razdvojiti. Ali – ’oćeš bato!...

  No, da ne dužim, sve što sam napisao odavno je dobro poznato svudge. Sem – kod nas!

  Kako to? ’Ajde da pitamo, ovoga puta Branka Ćopića. I on se, naravno, javlja iz kosmičkih daljina, i objašnjava:

  „Znam ja nas, j--- ti nas!“...

  Nova godina, treći put!

  Prodato!

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja