Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Trag
  23.01.2017.

  Piše Tomisla Vojnić

  Malo, malo, pa pada sneg!

  Ali, zašto? Po starom narodskom verovanju on ne pada zato da ometa ljudima život, da zavejava sela i gradove, da tamani vodovodne i parovodne cevi, puteve učini neprolaznim... Ne! On pada zato da svaka zverka pokaže trag.

  E, tu smo. Ali, kao i da nismo. Jer, pazi sad - nekada davno, dok je čovek od privrednih delatnosti upražnjavao samo lov i razmnožavanje, trag zverke mu je pomagao u pribavljanju hrane.
  4896_1.jpgAli, danas, nakon tolikog razvoja tehnike, tehnologije, zamajologije, interneta, pametnih telefona vajbera i slično, odjednom se ti tragovi zverki teško mogu prepoznati. Štaviše, tzv. krupne zverke često uopšte ne ostavljaju tragove, a ove sitne više nisu – bitne(rimuje se, jel’da?). Ima i drugi slučaj - da te velike zverke ostavljaju baš veoma vidljive tragove, čak i krupnije nego što bi bilo priprodno, ali ti tragovi obično ne vode nikuda. Nego, kao što rade, recimo, lisice, - upute se, tako, snegom u jednom pravcu, pa se onda, pazeći na svaki korak vrate istim tragom i odu na sasvim drugu stranu. Tu, onda, nastupe razni analitičari, krenu, naravno, onim pogrešnim putem, nalupetaju se pretpostavki, čak i zaključaka, kad ono – bio ćorsokak!

  Ništa za to. Oni samo čekaju novu priliku, pa opet bato ispočetka.

  Međutim, nisam ja hteo o tome. Hteo sam samo da vas pitam – jeste li čistili sneg ispred kuće? Niste!?

  Ispravno! Jer, svi mi treba da imamo jednake mogućnosti da se – okliznemo! Čak i - privilegovani...

  Izgled

  Evo šta mi je pre izvesnog vremena ispričao jedan naš sugrađanin, mladi muž i otac maloletnog deteta, a uz to još i – karatista! Došao kući na odmor, i to iz bregzita! Uspelo mu je – kaže – da se posle dužeg batrganja pre nekoliko godina dokopa Engleske. Nije, kao većina, nanišanio London, hteo je nešto mirnije, nalik na Suboticu, i zaputio se u Oksford! Ne da studira, da se razumemo, nego da nešto radi. Najpre je, kao što i dolikuje, prao tanjire, a posle se nekako dočepao kvalifi kovanijeg mesta – postao je šofer-nabavljač u nekoj univerzitetskoj upravi koja se se stara da studenti i profesori na vreme budu zbrinuti u svakom pogledu.

  Ali, nije išlo baš lako.

  -- Jednoga dana, odmah na početku – priča momak – nešto sam zabrljao oko mašine za pranje suđa, pa mi se nekoliko tanjira razlupalo. No, mislio sam, sad si završio svoje. Ali, došla je šefi ca i kad me je videla onako snuždenog počela je da me - teši. Te nije to ništa, dešava se, neka se ja ne bi mnogo nervirao, biće sve u redu... Ništa mi nije bilo jasno, ali, eto, provukao sam se, pa sam čak još i avanzovao – kaže karatista.

  Kasnije, kad je postao nabavljač, i kad je zaradio prvu platu, otišao je u jednu poveću samoposlugu, neki megamarket, šta li je, da kupi svakodnevne potrepštine. Još ne zna najbolje engleski, pa samo gleda okolo i sve se nešto predomišlja...

  U tome – prilazi prodavačica.

  -- Mislio sam, sada će da me pita ono: “What can I do for you?”, ali me nije to pitala. Upiljila se u mene i na kraju, saučesnički, zabrinuto me je upitala – “Jeste li dobro, da vam nije loše”? Ne, sve je OK, a zašto me to pitate? “Pa tako, ne izgledate mi sasvim dobro, pa sam mislila...”

  I, eto, to je to. Možeš misliti kako stvari stoje, kad već i jedna obična prodavačica u tamo nekoj engleskoj bregzit samoposluzi, jasno vidi da nešto s ovim našim facama nije u redu. Nema te blage opuštenosti, nema osmeha... samo grč, usredsređenost, koncentracija i oprez Kao u životinje, da prostiš. To se lepo i jasno vidi, samo nama, ovde, nakon svega i svačega što smo preturili preko glave, to izgleda normalno. A kad nam dođu ti stranci iz belog sveta ( belosvetski hoštapleri!), onda nam oni liče na - debile. Stalno se blesavo smeškaju, loču pivo, pevaju, krevelje se i sve tako...I šta da vam kažem? Dobro je dok nas tamo, kod njih, još pomalo i sažaljevaju, pa se nešto i brinu. Biće nevolje kad počnu da nas se plaše... Ako već nisu...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja