Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ Subotica najverovatnije dobija pomoć Crkve Isusa Hrista- svetaca poslednjih dana
  Poboljšaće se kvalitet života maloletnih migranata
  25.01.2017.

  Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ Subotica, u sredu, 18. januara, obišli su dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milimir Vujadinović, predsednik Radne grupe za praćenje migracija i predstavnici humanitarne organizacije Crkve „Isusa Hrista - svetaca poslednjih dana".

   4904_1.jpg

  U susretu sa Nenadom Kozomorom, direktorom „Kolevke", razgovarano je o mogućnostima pružanja pomoći maloletnim migrantima, koji su smešteni u okviru Doma, kako bi im se stvorili kvalitetniji uslovi tokom boravka u našoj zemlji.

  - Važno je istaći da su kolege iz mormonske organizacije u prošlosti već pomogle „Kolevku" ali je naša ideja da ukoliko naiđemo na podršku, a mislim da smo blizu toga, da deca iz migrantskog kampa u Subotici dolaze u „Kolevku" i da se u kulturnim i normalnim uslovima edukuju. Tokom boravka u našoj zemlji učili bi engleski ili nemački jezik, čime bi se ujedno i pripremali za nastavak svog puta ka izabranoj zemlji. Takođe, predstavili smo potrebe „Kolevke" i sve ono što bi joj trebalo i šta će Ministarstvo uraditi u budućem periodu. Imamo najavu da će visoka delegacija iz Frankfurta ponovo posetiti Suboticu, a možemo očekivati da u toku ove godine pomoć s njihove strane bude vrlo konkretna u finansijskom smislu - najavio je Ivanišević.

  Džejms Mekalpin, koordinator humanitarne organizacije govoreći o Srbiji kao zemlji dobrih ljudi i lepih običaja, rekao je da je u našoj zemlji već dve godine, u pratnji svoje supruge Debore Mekalpin.

  - U Nemačkoj smo ostavili decu i unuke, kako bismo došli ovde i volontirali. Nismo plaćeni za posao koji obavljamo ovde, tu smo jer volimo Srbe. Crkva pri kojoj smo ima milione članova koji su rasprostranjeni širom sveta, a odsek za Evropu nalazi se u Frankfurtu u Nemačkoj, gde smo mi jedini par koji je zadužen za humanitarne aktivnosti u okviru organizacije na teritoriji Srbije. Još uvek ne možemo da donesemo konačne odluke, za sada su to samo predlozi ali se nadamo da će u budućnosti biti realizovano još projekta koji će pomoći ovoj ustanovi u kojoj smo danas - kazao je Mekalpin.

  Sastanku u „Kolevci" prisustvovao je i Milimir Vujadinović, predsednik Radne grupe za praćenje migracija, koji je istakao da je svako ko želi da u ovom momentu pomogne našim građanima dobrodošao. Vujadinović je rekao da građani Subotice ni na koji način nisu uzrokovali problem sa migrantskom krizom, kao što to nije uzrokovala ni država Srbija.

  - Nema razloga da u potpunosti snose teret ove migrantske krize. Mi svakako očekujemo pomoć, bilo da dolazi od Međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva ili Vlade Republike Srbije na koju se uglavnom i oslanjamo. Ono što nam je važno u ovom momentu je finansiranje ove Ustanove, jer bez obzira na 1.800.000 dinara koje Grad izdvaja na godišnjem nivou za pomoć migrantima, to nije dovoljno i nije moguće samo sa tim novcem sve finansirati. Želimo da migrantima pružimo bolje uslove, ali i da rasteretimo naše društvo dodatnih troškova - naveo je Vujadinović.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja