Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 17.07.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice
  Skrininzi najvažniji u prevenciji
  27.01.2017.

  Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se ove godine od 22 do 28. januara, sa ciljem podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija po jedanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

  Osnovna poruka upućena svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti, a da su skrining pregledi i dalje veoma važni u prevenciji te opake bolesti.

  4913_1.jpg- Krajem 2015. godine završen je prvi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića na teritoriji 17 opština. Za tri godine u okviru organizovanog programa skrininga raka grlića materice pozvano je na pregled 334.242 žena životne dobi od 25 do 64 godine, što čini 56,1% ciljne populacije. PAP-a test je urađen kod 190.906 žena . Od svih urađenih PAP-a testova 11.740 je bilo sa pozitivnim nalazima, kolposkopija je urađena kod 31.473 žene, a potom i 2.465 biopsija u kojima je patohistološki potvrđeno 112 karcinoma - kaže dr Zorica V. Dragaš, lekar socijalne medicine u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Evropska asocijacija za rak grlića materice tokom ove nedelje inicira brojne aktivnosti, a jedna od njih je i podela broševa "Biser mudrosti"koji su simbol prenošenja znanja, a dele se ne samo ženama već i svima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice.

  Rak grlića materice, već deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruje oko 1.250 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok približno 500 žena izgubi život od te vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice - na četvrtom mestu, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Po umiranju od te lokalizacije raka u ženskom delu stanovništva, naša zemlja se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.

  Jedna od efikasnih mera prevencije raka grlića materice je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Intervencija je kažu lekari isplativa, pogotovo u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Vakcina je u primeni od 2006. godine (SAD), ali imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, poruka je lekara.

  Redovnim ginekološkim pregledom, najmanje jednom godišnje, rak grlića materice može se na vreme otkriti, kada je u potpunosti izlečiv, poručuje i dr Vera Kovačević, ginekologije u Dispanzeru za žene Doma zdravlja Subotice.- Osim Papanikolau testa, koji pouzdano i rano otriva rak grlića materice i spada u sekundarne mere prevencije, postoji i primarna mera kojom se sprečava da uopšte dođe do nastanka ove maligne bolesti – vakcinacija dečaka i devojčica, međutim, ova mera ne postoji organizovano u Srbiji, ali je vakcina dostupna ukoliko roditelji žele da vakcinišu svoju decu - kaže dr Kovačević.

  Oboljevanje od raka grlića materice u Vojvodini, pa i Srbiji je na drugom mestu po učestalosti kod žena, odmah posle raka dojke. Na 100.000 žena, oboli 24, što našu zemlju svrstava na 5. mesto u Evropi.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja