Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Prikupljanje izjava na Paliću kasni zbog pošte
  Brže će stići kanalizacija nego pismo!
  30.01.2017.

  Palićanima su tek krajem prošle nedelje stigle izjave koje je „Vodovod“ poslao još 6.januara. Do ponedeljka se prikupila polovina od potrebnog broja potpisa, ali će, na sreću, ovaj rok najverovatnije biti produžen za dve do tri nedelje

  Ono što je u hladnim januarskim danima „goruća“ tema na Paliću jeste pitanje uvođenja kanalizacione mreže, ko može da je dobije i pod kojim uslovima i da li će najmanje 700 izjava građana o spremnosti da u svoje domaćinstvo uvedu priključak biti prikupljeno na vreme. Treba podsetiti da je Nemačka razvojna banka (KFW) u okviru svog programa namenjenog za očuvanje biodiverziteta (biološke raznolikosti) na Balkanu odobrila Subotici bespovratno 6,5 miliona evra, kako bi rešila problem jezera Ludaš, koje se nalazi na svetskoj listi zaštićenih vlažnih staništa. Problem koji zagađuje Ludaš, međutim, nalazi se u Paliću, tačnije u Četvrtom sektoru, u koji se neprečišćena uliva kanalizacija čitavog naselja i turističkog dela, tako da je projekat, vredan 1,3 miliona evra, da se izgradi kanalizaciona mreža i usmeri na gradski uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.

  4923_1.jpg
  Čaba Šanta: biće vremena, najverovatnije,
  još dve do tri nedelje za izjave,  ali ne treba oklevati nego što pre prikupiti koliko se traži!

  Razlog je taj što je trenutno oko 35 odsto naselja Palić pokriveno lokalnom kanalizacionom mrežom, a mehanički prečistač koji se nalazi pored kanala između Palićkog i Ludaškog jezera ne doprinosi da otpadna voda bude boljeg kvaliteta, tako da se ona praktično neprečišćena uliva u Ludaš. Stručnjaci predviđaju da će izgradnja kanalizacije na Paliću kada dostigne 80 odsto pokrivenosti uticati da se ovaj problem reši, a KFW banka je za odobravanje sredstava postavila jasan uslov da građani prihvate da u svoje domove uvedu priključke, inače je polaganje sekundarne, ulične mreže, besmisleno trošenje novca. Zato je neophodno, da bi se sredstva mogla dobiti i da bi radovi počeli u julu i avgustu, da se Nemačkoj razvojnoj banci dokaže ovakva spremnost Palićana sa najmanje 700 potpisa, za čega je rok bio u toku januara.

  Koliko putuje pismo?

  U vremenu brzih komunikacija i saobraćajnih veza, a s obzirom da udaljenost Subotice i Palića nije velika, teško je zamisliti da pisma do ovog naselja mogu da putuju i do dve nedelje, što je znatno sporije nego kada su se nosila poštanskom kočijom, ali, po svemu sudeći – to ne samo da se „događa“, nego je što se tiče Palića uobičajena praksa!

  „Iz Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ na adrese Palićana poslate su pošto izjave, koje treba da popune i besplatno pošalju nazad u povratnoj koverti, još 6. januara, ali su ih oni dobili tek u četvrtak ili petak (19. i 20. januar). Do danas (ponedeljak, 23. januar) imamo oko 350 potpisa, uglavnom onih građana koji dolaze u mesnu zajednicu gde mogu da dobiju sve informacije o planovima za izgradnju kanalizacije i takođe potpišu izjavu, a nastojimo da dođemo do svih stanovnika, kako ličnim kontaktom tako i preko sajta i fejsbuka, da bi ih uključili u ovu veliku i značajnu akciju za naše mesto. Sa poštom je i inače tako na Paliću da je potrebno i do 14 dana da bi stigla na naše adrese, tako da ovo nije ni prvi ni jedinstveni slučaj“, kaže Tibor Bognar, sekretar Mesne zajednice Palić.

  Potvrdu da je „Vodovod“ uputio građanima Palića pismene pozive da se izjasne da li su voljni da uvedu kanalizaciju u svoja domaćinstva pod inače povoljnim uslovima koji im se nude, daje nam inženjer Čaba Šanta, direktor za razvoj i investicije u Javnom komunalnom preduzeću:

  „Poslali smo 1066 pisama sa izjavama, i to na adrese onih Palićana za koje smo sigurni da će nakon izgradnje sekundarne mreže moći da se priključe. To ne znači da ostali ne mogu ili ne treba da se izjasne na ovaj način, ako nisu dobili poziv, mogu da potpišu u svojoj mesnoj zajednici ili ovde u „Vodovodu“, jer tačan broj mogućih priključaka ćemo znati tek posle javne nabavke, kada vidimo koliko ćemo kilometara kanalizacije moći da izgradimo za taj novac. Tako da postoje izgledi da priključaka bude i više od 1066. Gradiće se, inače, sukcesivno, ne odjednom, u roku od godinu i po dana, i tamo gde kanalizacija bude položena isto tako sukcesivno oni građani koji sa nama budu sklopili ugovor dobijaće priključke“, kaže Čaba Šanta.

  U ovoj situaciji, povoljna je okolnost to što inače veoma tačni i precizni predstavnici KFW-a neće, kao što su predviđali, doći po potpise u januaru, nego će to biti najranije polovina februara, pošto se oni redovno najave dve do tri nedelje pre svog dolaska, objašnjava direktor razvoja i investicija. U svakom slučaju, dobiće se na vremenu i to treba iskoristiti da se akcija na Paliću što pre okonča.

  Jedinstvena prilika za Palić!

  Da je ovo jedinstvena šansa za Palić da se reši pitanje kanalizacione mreže u naselju, koje je veliki problem zbog septičkih jama a isto tako i zagađenja životne sredine, pre svega turističkog dela Palića a onda i samog Ludaša, smatra i Marta Dobo, predsednica Skupštine Mesne zajednice Palić.

  4923_2.jpg
  Marta Dobo: izgradnja kanalizacije i priključenje
  domaćinstava na gradsku mrežu u interesu je svih Palićana

  „Mi smo 28. decembra organizovali zbor građana na kojem smo im predočili, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave i Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, sve uslove za dobijanje priključaka. Većina onih koji nisu bili na zboru do sada je, preko sredstava informisanja, društvenih mreža i na druge načine upoznata sa planom da ove godine počne izgradnja kanalizacije, koja će biti završena do 2019. godine, uključujući i potisni vod do gradskog prečistača. Znamo, međutim, da i pored toga još ima onih koji o svemu tome nisu obavešteni, i zato su vrata mesne zajednice radnim danima otvorena svima da mogu da dođu i dobiju informacije, a spremni smo, ako bude potrebe, da radno vreme produžimo i popodne. Ovo je prilika koja nam se jednom ukazala i koju ne smemo da propustimo, a ja sam optimista i verujem da ćemo je iskoristiti i da će građani razumeti da je izgradnja kanalizacije i priključenje na mrežu u njihovom najvećem interesu“, kaže Marta Dobo.

  Osim u mesnoj zajednici, jedan panel sa mapom Palića na kojoj su ucrtane ulice u kojima je predviđeno uvođenje kanalizacije, postavljen je kod Robne kuće, tako da Palićani mogu da provere da li je i njihova ulica na tom spisku.

  „Ima i vlasnika vikendica koji ne dolaze zimi ovde na Palić, pa bi trebalo ipak da potpišu izjavu, a takođe to treba da učine i oni građani u čijim ulicama već postoji kanalizacioni vod, ali se oni, iz nekih razloga, još nisu priključili. Mislimo da potpise treba da stave čak i oni čija domaćinstva u ovom trenutku definitivno nisu predviđena da dobiju kanalizaciju, jer ako budemo imali više izjava, to će nam biti argument da kod ovih ili drugih investitora nastupimo sa zahtevom da se i njima omogući da imaju uslove za život dostojne 21. veka!“, kaže Marta Dobo.

  Što se tiče onih koji su u međuvremenu već potpisali izjavu u mesnoj zajednici, a sada su je dobili i poštom, nije potrebno da je ponovo popunjavaju i šalju „Vodovodu“, napominje predsednica Skupštine Mesne zajednice Palić.

  Povoljna cena

  „Samo priključenje će stajati 27.000 dinara, i u izjavi koju će građani potpisati oni će naznačiti da li će taj iznos platiti odjednom, u kojem slučaju će dobiti na njega popust od 20 odsto, ili će plaćati u 24 mesečne rate, pri čemu im se ista cena priključka garantuje do kraja isplate. Ova pogodnost važi za Palić, jer je u interesu očuvanja biološke ravnoteže jezera i Palić i Ludaš da se dobiju novi potrošači, inače bi se cena priključka kretala oko 40.000 dinara. Ovih 27.000 dinara važiće za 10 metara od uličnog voda do parcele, ako je više dodatni metri će se posebno obračunavati, a o našem trošku uradićemo još do tri metra unutar same parcele. Obaveza vlasnika biće da uradi jedan revizioni šaht, što nije velika investicija jer se sastoji od jednog vertikalnog cevovoda prečnika 125 milimetara sa adekvatnim poklopcem i koji služi za čišćenje interne kanalizacije i naravno tog dela priključka do ulične kanalizacije“, objasnio je Čaba Šanta.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja