Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Lekari Hitne sve češće na terenu
  16.01.2014.

  Tokom praznika Služba Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja imala je povećan broj lekarskih intervencija na terenu. Za 24 sata, i nakon novogodišnje noći, lekarske ekipe izlaze su i do 45 puta. Pacijenti kod kojih se išlo u kućnu posetu, najviše su se žalili na glavobolju i vrtoglavicu izazvanu visokim krvnim pritiskom. Nisu retke ni stomačne tegobe prouzrokovane obilnijom i kaloričnom ishranom. Na javnim mestima, najčešće se intervenisalo kod pacijenata koji su bili u akutno napitom stanju.

  493_1.jpg


  - Veliki broj pacijenata se javio i u ambulantu naše službe. Do 7. januara je obavljeno 470 pregleda, odnosno 1. i 2. januara, kroz ambulantu je prošlo i do 100 pacijenata dnevno, što je rekordan broj. Pored tegoba u vidu bolova u stomaku praćenih mučninom i povraćanjem, pacijenti se javljaju i zbog gušobolje i virusne infekcije- rekla je Mihaela Budimski, piar Doma zdravlja.

  Statistički gledano međutim, broj terena i ambulantnih pregleda u novembru i decembru prošle godine bio je ravan ovogodišnjem, oko 1.090 terena i 1.100 ambulantnih pregleda. Relativno novija pojava je, da ove godine u zimskim mesecima, Službu hitne medicinske pomoći učestalo pozivaju pacijenti koji imaju kardioloških problema, pa je bez obzira na visoke temperature za ovo doba godine, broj pacijenata koji pozivaju hitnu zbog tegoba srčanog porekla i dalje visok. Pacijenti se kako su nam rekli u Hitnoj pomoći najčešće žale na visoki krvni pritisak, bolove u grudima i gušenje. U decembru je 8 pacijenata sa akutnim infarktom miokarda transportovano iz kućnih uslova na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, dok je 12 pacijenata upućeno u tu zdravstvenu ustanovu u novembru.
  Tehničari su takođe imali pune ruke posla, pa su tako odradili 1.500 transporta i terapija u kućnim uslovima, tokom decembra prošle godine.

  Lekarske ekipe imaju povećan broj intervencija na terenu. U 2013. godini intervenisalo se 11.790 puta, dok je u 2012. godini bilo 11.350 lekarskih izlazaka na teren.

  Alana Š.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja