Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Subotičani napravili najveću vitraž kupolu u Srbiji
  Simfonija boja na staklu
  02.02.2017.

  Rudolf Mesaroš i Jožef Kovač gotovo trideset godina restauriraju vitraže u starim zdanjima. Obnavljaju vitraž star više od veka u crkvi u Kljajićevu, a napravili su najveću vitraž kupolu u hotelu „Izvor“ u Aranđelovcu. Ove godine radiće na obnovi vitraža na 30 vrata u subotičkoj Sinagogi.

  4936_1.jpg

  U maloj ušuškanoj ulici Celovačka 20a, nalazi se atelje „M&K Tiffany“ vlasništvo vrsnih majstora vitraža Rudolfa Mesaroša i Jožefa Kovača. U atelje radionici ništa neobično. Pri dnu radionice pucketa peć za pečenje stakla, a na centralnom mestu široki sto prekriven brojnim komadićima obojenog stakla, razne skice, noževi za sečenje, vikle i staklarski čekići.

  Majstori trenutno rade jedan od najzahtevnijih poslova koje su imali, a to je sređivanje polomljenog vitraža iz katoličke crkve u Kljajićevu.

  - Istoričar iz Sombora je slučajno našao na tavanu jedne crkve ovaj izlomljeni vitraž, star više od jednog veka, koji je bio prekriven sa 30 centimetara ptičjeg izmeta, - priča Jožef Kovač. Sve što je našao na tavanu, pokupio je i u prikolici doneo kod nas da ovom vitražu gde su bili oslikani likovi svetaca: Ištvana, Ladislava i Margite, udahnemo život i vratimo u orginalno stanje. Uspeli smo da sve stare delove očistimo i sredimo za restautraciju. Da je lako, nije, ali je zato veoma inspirativno i zanimljivo. Kovač nam pokazuje gotovo identično originalno i njihovo parče stakla. - Ali vidite,isto. Ova plava boja nam već danima stvara problem. Treba potrefiti nijansu kakvom je slikano pre sto godina. Sa druge strane, veliki majstori toga doba krili su svoju tehniku i originalnost čak i od najboljih šegrta, i nisu ostavili spise kakve su se boje koristile, što dodatno otežava posao obnove“.

  A da se bave ovim poslom, Kovač i Mesaroš počeli su pre skoro trideset godina i to sasvim sluačajno. O vitražima nisu znali skoro ništa, osim da im se slikanje na staklu sviđa. Prvi vitraž, seća se Rudolf Mesaroš bio nam je oslikavanje slepog prozora u „tifani“ tehnici na kući mog kompanjona Jožefa Kovača. Sada Kovačevi i Mesaroševi vitraži, prava mala umetnička dela krase veliki broj stambenih, poslovnih i verskih objekata u zemlji, ali i inostranstvu. Ponosni su na sva svoja dela od „tifani“ lampi, lustera, ogledala i prozora na privatnim kućama, ugostiteljskim i poslovnim objektima pa sve do značajnih restauracija vitraža na Senćanskoj crkvi, pravoslavnoj Vaznesenja gospodnjeg u Subotici, u crkvama Senti, Doroslovu.. Tu su i najveće vitražne kupole u hotelima „Izvor“ Aranđelovac i „Tornik“ na Zlatiboru.

  - U hotelu „Izvor“ najveću vitražnu kupolu u Srbiji, površine 50 kvadratnih metara, zajedno sa sinovima postavljali smo tri dana i tri noći, - priča Mesaroš. Penjali se danima po skelama, kako bi postavili konstrukciju i vitraž. Uspeli smo, ivestitori su bili više nego zadovoljni i trud se isplatio“.

  Među izazovima, bila je i vitražna kupola u jednoj vili na Dedinju, sastavljena od 20.000 komadića stakla.

  - Znate li vi šta znači sastaviti vitraž na kupoli od 20.000 komadića stakla, - veli Kovač. Da je još potrajalo ne znam šta bih uradio. Da, rekao sam prijatelju Mesarošu, kad dođem kući sva stakla na prozorima ću da polomim i umesto njih staviću ćebat, - kroz smeh priča Kovač.

  Čovek teško može da ostane ravnodušan u prostorijama koje su oslikane vitražima. To je kažu zato, što svetlost i boje koje se prenose kroz staklo čoveku daju novu energiju. Od gradova u Srbiji, Subotica je u samom vrhu po broju već davno urađenih vitraža. Pored crkvenih objekata, najviše vitraža ima u Gradskoj kući koje je pre jednog veka radila čuvena radionica Rot Mikše iz Budimpešte.

  - Dobili smo i najnoviji posao da do kraja ove godine restauriramo sve vitraže na 30 vrata i nadstrešnica iznad vrata u subotičkoj Sinagogi, - kaže Mesaroš. Ne strahujemo od zahtevnih projekata, pa ni kada je reč o restauraciji vrhunskih majstora, što je posebno osetljivo i traži veliko znanje, strpljenje, ali i samopouzdanje. Za nas je rutina da na 12 metara visine hodamo sa vrednim vitražom u ruci. Za ovaj posao potrebna je velika ljubav i srtpljenje, a sve to naš atelje „Tiffany“ ima. U poslu nam puno pomaže i Žužana Pap Korhec restauratorka subotičkog Gradskog muzeja“.

  Otvorena šaka

  Ministarstvo finansija i privrede Republike Srbije je izdalo Sertifikat „Otvorena šaka“ SZR „M&K Tiffany“ ,što je znak da su vitraži iz ovog ateljea, ručnog rada umetničke vrednosti.

  Kraljevi

  Vitraži su imali istu sudbinu, kao i narodi ovih krajeva kroz istoriju onoliko kolika je bila interesantna sudbina ovih naših krajeva. Države su dolazile i odlazile, granice se brisale i ponovo uspostavljale tako su i vitraži bili sklanjani i ponovo vraćani na zidove Gradske kuće. Tako su posle Prvog svetskog rata vitraži sklonjeni, da bi početkom Drugog svetskog rata bili ponovo vraćeni, pa opet posle oslobođenja 1944. godine skinuti i stavljeni u neke „bunkere“. Tamo su ostali sve do 1970. Godine kada su restaurirani i svi vraćeni na stara mesta.

  Obnova

  Vlasnici ateljea „Tiffany“ misle da je većini vitraža u subotičkim zgradama starim preko sto godina, potrebna hitna restauracija. - Ekonomska kriza svakako to ne dozvoljava, ali mnogi vitraži, posebno u crkvama su „zreli“ za obnovu, - kaže Mesaroš. Duša me boli kad u nekim starim zgradama, kao naprimer u hodnicima nekadašnjih vila u Lenjinovom parku,vidim lepe vitraže koji su totalno propali.

  M. Mitrić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja