Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Sekereš: Komšijski psi rastrgli dva kućna ljubimca - policija će podneti zahtev za krivični postupak protiv vlasnika pasa
  Građani se plaše za bezbednost dece!
  02.02.2017.

  • Dva psa koja imaju vlasnike, u naselju Zorka šire strah među decom i prolaznicima i pokolj među kućnim ljubimcima, ulaze u tuđa dvorišta i ubijaju pse, a i odrasli zaobilaznim putem idu do svoje kapije!

  Subotičko naselje Zorka više nije bezbedno, posebno deca i sitne životinje, od kada dva psa haraju po tuđim dvorištima i kolju pse, zastrašujući ljude. Danas su preklali Mašu, mezimca porodice Sekereš i komšijskog psa Morža, a strah od pasa pokrenuo je meštane da se zaštite.

  4937_1.jpg
  Sekereš: Komšijski psi rastrgli dva kućna ljubimca - policija
  će podneti zahtev za krivični postupak protiv vlasnika pasa

  —Mi roditelji strepimo za decu i do škole, a u ulici se ne igraju više, kaže za Subotičke novine vlasnik ubijenog psa, Janoš Sekereš.

  Sekereš kaže da veliki beli vlasnički pas, mešanac i jedan crni rotvajler ulaze u dvorišta i ubijaju druge pse, među kojima je danas stradao i njegov i komšijski pas.

  —Danas su ubili i našeg psa mešanku Mašu i komšijinog psa Morža, pa ni deca više ne smeju sama iz škole, uplašena su i traže da roditelji dođu po njih. Posebno je zastrašujući taj beli pas ogroman je i prejak, kida lance sa sebe i plaši ljude u ulici. Danas u 15:40 časova sam stigao kući. Komšinica me dovezla, išla je po svoje dete na stanicu, jer je njen suprug javio da je beli pas na ulici. Kad sam stigao kući, ugledao sam svog psa kako nepomično leži u dvorištu. Prišao sam, video rane i da je mrtav, kaže Sekereš.

  4937_2.jpg
  Janoš Sekereš: „Neće se završiti na ovome!”

  Objašnjava da je kapija bila zaljučana, ali da je pas žičanu ogradu visine 1,20 metara preskočio, i upao u dvorište.

  —Videću sa komšijama, ili ću sam podneti prijavu protiv vlasnika. Ovo je ugrožavanje javne bezbednosti. Deca ne smeju da idu na autobus, jer moraju da prođu ispred kuće u kojoj se nalazi pas. S obzirom da mi je taj pas bio ispred ulaznih vrata od kuće, ne smem ni da pomislim šta bi se desilo da mi je supruga izašla da prošeta bebu, kazao je Sekereš.

  Kaže da je Komunalna policija bila na mestu, a da je čuo od komšije da je u njegovom dvorištu danas video i rotvajlera i velikog belog psa.

  —Komšiji preko puta, krajem prošle godine pet pasa je ubijeno, vezanih, ili u boksu. Kaže, nešto mu poklalo pse. Na fotografijama koje mi je pokazao videlo se da su psi rastrgani. Samo jedan pas mu je ostao u životu, kaže Sekereš.

  On ističe da je MZ Zorka i ranije prijavljivala nadležnima, da veliki beli mešanac ulazi u dvorišta, napisana je i peticija da se reši problem, ali niko nije reagovao. Obraćali su se za pomoć Komunalnoj policiji i subotičkom ombudsmanu, ali nesavesan vlasnik pasa ništa nije preduzeo, a ni nadležni.

  —Godinama sam imao staford terijere i Mašu, koja je danas ubijena. Bila je član porodice, reagovala na svaki plač našeg deteta, i prilazila njenom krevetu. Da su moji stafordi ikada ikoga napali, ne bi mi bilo svjedno, ali bi ih uspavao. Pas koji oseti krv, tražiće je i dalje. Moji psi delili su hranu sa mačkom. Nije do pasa, do vlasnika je. Dovoljno je da ga zanemari, kaže Sekereš, i dodaje da se plaši da je danas nastradao samo mešanac, a da je moguće da sutra bude i nečije dete.

  On tvrdi da se veliki beli zastrašujući pas Šarko zaletao sa razjapljenim čeljustima prema komšijama. Nije još nikog ugrizao. Ali, komšinice okolnim putem dolaze kući, a kasno će biti ako napadne neko dete. Naše Maše nema, neće je ništa vratiti, sutra će nam još više nedostajati, a stalno se osvrćem da vidim da nije taj pas iza mene. Pratim ponekad komšijske klince dok se ne udalje na bezbedno. Komšinicina ćerka je čekala sat vremena na stanici, jer nije smela da prodje kroz ulicu. Svakom zlu treba stati na kraj. Ovo ide na sud!, kaže Sekereš.

  Komunalna policija

  U komunalnoj policiji je sačinjena službena beleška 24 . januara, po pozivu Sekereš Janoša, da je komšijski pas rastrgao njegovog i komšiničinog psa. Komunalna policija je izašla u Zapadne vinograde.

  —Na licu mesta, zatekli smo Sekereša i vlasnika pasa, slikali smo mesto i uginulog psa, za kojeg Janoš tvrdi da ga je rastrgao pomenuti komšijin pas, koji je ušao u njegovo dvorište. Vlasnik psa nalik rotvajleru kaže da ga je zatekao na ulici, ali da drugog psa Šarka nije bilo nigde na vidiku. Pokazao je pasoš za psa po imenu Šarko, a za drugog psa nije imao dokumentaciju. Uvidom u pasoš je utvrđeno, da je vakcina za besnilo, koju je primio istekla 14. avgusta 2016. godine. Pokazao je i gde je Šarko bio vezan lancem na razvučenu sajlu, koju je pokidao. Preskočio je ogradu koja je oko čitavog placa, i otišao na javnu površinu, zajedno sa drugim psom, koji nije bio vezan. Dok smo vršili kontrolu pasoša psa, na ulici se pojavio pas Šarko, kojeg je vlasnik uveo u dvorište i zatvorio, a o događaju su sačinjene fotografije, gde je pas bio vezan. Zatim smo otišli kod gospođe Eržebet G. kojoj je takođe rastrgnut pas mešanac, u ograđenom dvorištu, vezan lancem. Ali, mrtav je zatečen u drugom delu dvorišta, a po snegu su vidljivi tragovi od mesta gde je bio vezan, do mesta gde je zatečen. Nakon uviđaja, stranke su upućene da privatnom parnicom namire nastalu štetu. Komunalna policijska patrola će podneti zahtev za pokretanje krivičnog postupka protiv vlasnika pasa koji su se nalazili na javnoj površini, bez nadzora vlasnika i zbog toga što nisu vakcinisani protiv besnila. Oštećene strane zahtevaju i mere protiv vlasnika tih pasa, jer su učestalo bez nadzora i predstavljaju opasnost za prolaznike, a posebno zbog činjenice da su isti psi i prošle godine ubijali više pasa po komšijskim dvorištima, kaže se u službenoj belešci Komunalne policije u Subotici.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja