Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Početkom januara stupio na snagu novi Zakon o privrednim komorama
  Komora zaštitnik privrednika
  05.02.2017.

  Novi Zakon o komorama uveo obavezno članstvo i znatno smanjio članarinu. U Regionalnoj komori radiće zaštitnik malih privrednika sličan ombudsmanu građana.

  Od 1. januara ove godine Privredna komora Srbije sa svojim Regionalnim privrednim komorama ima svog glavnog poslodavca – privredu. Novi komorski sistem biće ozbiljan partner državi u donošenju mera ekonomske politike i kvalitetan servis sa logističkom podrškom privrednicima. Članstvo u Privrednoj komori biće obavezno za sve privrednika, a skoro 75 odsto firmi biće oslobođene članarine. Komore su dobile i novi paket usluga, a jedna od važnijih je svakako da će mali preduzetnici u komori imati svog zaštitnika slično ombudsmanu građana.

  4949_1.jpg
  Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore u Subotici

  - Osnovna novina je da je privreda postala naš poslodavac, a zaposleni u komorama njeni radnici, - kaže Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore u Subotici. Srpskoj ekonomiji potrebna je jaka privredna komora, koja će privrednike zastupati u institucijama naše države, EU i Međunarodnim organizacijama. Dakle, Komora je sada dobila zakonsko pravo, da daje mišljenje na predloge zakona i drugih propisa, koji utvrđuju privrednu strategiju zemlje. To je od suštinskog značaja za budućnost dijaloga svake vlade i privrede, kako bi smo imali što bolji privredni ambijent i kvalitetnije zakone koje privrednici svakodnevno žive.

  Šta je novi Zakon o Regionalnoj komori doneo lokalnim samoupravama?

  - Mogao bih reći najviše, - kaže Vojinović. Sve ono zbog čega su do sada privrednici morali ići u Beograd, za brojne papire i dozvole, sada mogu da završe ovde u Subotici. Preko 50 odsto tih dokumenata, sad se može dobti i putem interneta, čak da se ne dolazi ni u Regionalnu privrednu komoru. Druga novina je što i lokalne samouprave sada imaju obavezu da svoje planove privrednog razvoja usaglase sa stručnjacima Komore. Mi smo bili i bez ovog novog Zakona, prvi grad u Srbiji gde su godišnje planove privrednog razvoja zajedno razmatrali stručnjaci lokalne samouprave i komore. Među novim paketom obaveza, biće i zaštita malih preduzetnika. Svaka Regionalna komora imaće zaštitnika za preduzetnike, sličan ombudsmanu građana. Na području samo ove regionalne komore ima 6 do 7 hiljada preduzetnika. Oko 400 ovih malih firmi se godišnje ugasi i veliki broj ode u „sivu zonu“. Život je pokazao da veliki broj ovih preduzetnika ne zna svoja prava, imaju probleme sa opštinom, privrednom inspekcijom i Poreskom upravom. U tim svakodnevnim poslovima i problemima sa kojima se preduzetnici susreću imaće veliku korist od privrednog zaštitnika“.

  Ova Komora odigrala je i značajnu ulogu u povezivanju stručnih škola i privrede. Da li ta obaveza i dalje ostaje?

  - Ona se sada i povećava sa sve izraženijim nedostatkom stručne radne snage. Masovni odliv u inostrastvo radno sposobnih i stručnih ljudi, počeo je kada je pojednostavljena procedura za dobijanje mađarskog državljanstva. Na hiljade stanovnika ovog regiona sa mađarskim pasošem otišlo je „trbuhom za kruhom“ u zemlje EU. „Suboticatransu" fale vozači, bolnicama lekari i medicinske sestre, a velike strane kompanije u privrednoj zoni Mali Bajmok, stručne radnike moraju da traže u susednim gradovima Vojvodine i svakodnevno ih dovoze autobusima, na primer iz Sombora u Suboticu. To će sve biti tako dok su plate u inostranstvu, pet, šest puta veće od naših. Sada se u Subotici i unutar privrednih kompanija „otimaju“ radnici, tako što im se nude veće plate. Uloga Regionalne privredne komore biće da povezuje škole i fabrike i da se u život vrate nekadašnje škole učenika u privredi.

  Među novim paketima usluga biće i pomoć privrednicima pri pokretanju biznisa ?

  -U Subotici, a isto tako u ovom regionu ima dosta prostora kod pokretanja novog biznisa, - kaže Slobodan Vojinović. Najveće šanse su u razvoju turizma na Paliću. Banjski, zdravstveni, lovni i ribolovni turizam je totalno nepokriven. Imamo konkretne primere da pacijenti iz Beča dolaze u većem broju u Suboticu da kod privatnika prave zube. Odsedaju u elitnim hotelima, poprave zube ili stave nove i potroše upla manje novca nego da te usluge koriste u Austriji. U nekim elitnim domovina za stare na Paliću smešteni su i stranci, jer im je tu pet puta jeftinije nego u svojim zemljama. Zar nisu to mogućnosti koje treba dobro iskoristiti?“

  Najbolji

  Postignuti rezultati u privredi regiona za pošlu godinu, opravdali su laskavu titulu Subotice da je „Kapija Evrope“. Proizvodnja je povećana za 2,8 odsto a Subotica i susedne opštine su jedini region u Srbiji koji ima suficit sa EU od oko 30 odsto. A koliko je to značajan rast, govori podatak da Srbija 28 odsto robe više uvozi nego izvozi. Područje Severa Bačke i Banata privuklo je dosada 57 stranih investicija.

  M. Mitrić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja