Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 17.07.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Ertur Kurdali, učitelj, kapetan Smešavko i najpre, veliki dečji drugar
  Igra je dečji posao
  07.02.2017.

  Njegov poziv je izabrao njega. Možda je mogao biti dobar automehaničar ili psiholog, ali ga je rad sa decom usrećio, a možda još i više decu i roditelje.

  Dnevni boravak u školi obično baš i nije dečje najomiljenije mesto. Umesto da na kraju nastave pojure kući, mnoga deca moraju u boravak, jer je to jedino rešenje za njihove roditelje koji rade. U Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“ nije tako. U boravak deca rado dolaze i ostaju dogod mogu. Bude ih nekada i sedamdesetoro. U čemu je tajna ovog školskog dnevnog boravka?

  4956_1.jpg

  Učitelj, Kapetan Smešavko, ili najkraće Ertur, veliki dečji drugar koji je našao put do dečjeg srca, uči ih obavezama, disciplini, prijateljstvu, ali i od njih uči ono najvažnije, jednostavnost i radost. Njihova ljubav je obostrana.

  Kada je Ertur Kurdali završio osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ njegovi roditelji nisu bili baš najzadovoljniji izborom da upiše trogodišnju školu za automehaničara, pa je ipak napravio mali ustupak i upisao četvorogodišnju za elektrotehničara energetike.

  -Sve ima svoje razloge, mada mnoge tek kasnije otkrijemo. Nedavno mi je tek postalo jasno da je trebalo baš tu školu da završim, kako bih naučio logično da razmišljam i to danas deci prenesem – kaže Ertur, koji je ubrzo promenio planove i poželeo da upiše psihologiju.

  Ali opet sticaj okolnosti da se te vanredne 1999. godine na fakultete upisivalo bez prijemnog, samo na osnovu uspeha u srednjoj školi, koji ovaj put nije bio dovoljan za prohodnost na Filozofski fakultet, odredio je njegov put prema Višoj školi za obrazovanje vaspitača nakon koje je imao nameru da se dalje posveti psihologiji.

  - Već prvi kontakt sa decom na praksi pokazao mi je da je ovo mesto na kom želim da ostanem i gde od sebe mogu da dam najbolje – priča dalje Kurdali, koji nakon godinu dana rada u vrtiću sada već ima desetogodišnju praksu u školi. – Nisam mogao da dobijem posao kao vaspitač, ali je usledio poziv na jedan dečji rođendan devojčice iz grupe koju sam vodio i tu sam od vlasnice igraonice dobio poziv da radim kao animator. To radim sada već 17 godina, nekada u igraonicama, a sada privatno po rođendanima. Tako sam od dece dobio ime Kapetan Smešavko.

  U međuvremenu, Ertur je završio Učiteljski fakultet i zaposlio se u školi „Kizur Ištvan“ gde radi već punu deceniju.

  -I ovde sam imao sreće, došao sam u divan kolektiv i dobio baš boravak – kaže Ertur. – Kada je neko od kolega na bolovanju, ja ih zamenjujem i naravno da se i tu dobro snalazim, to je moj posao, ali zapravo najviše volim da vodim boravak. Uspostavljena su već neka pravila koja se moraju poštovati od početka, a to je da se prvo urade domaći zadaci. To je za sve dobro, stvaranje radnih navika, rasterećenje roditelja i konačno, dece koja su baš opterećena školskim gradivom. Zatim sledi druženje i igra, taj najvažniji dečji posao – podseća Ertur, kog deca ipak mnogo rađe sreću u boravku nego u učionici, jer on je zapravo pre svega njihov najstariji drugar.

  Ertur je shvatio da od dece mnogo toga može da nauči.

  -Oni nas podsećaju na one jednostavne stvari koje smo nekada znali, a usput negde zaboravili – da se radujemo, budemo radoznali i srećni. Ovo nije posao koji donosi veliki novac, ali ljubav koju primam neprocenjivo je bogatstvo – zaključuje Ertur koji zajedno sa učiteljicom Timeom Koša svakodnevno jedan deo dana uspešno zamenjuje porodični dom.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja