Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Vrtoglavi uspeh klizačice Leone Rogić
  Tangom iz „Mulen ruža” obara rekorde
  07.02.2017.

  Leona Rogić (14), klizačica subotičkog Spartaka, državna prvakinja u umetničkom klizanju u kategoriji juniora, ostvarila je svoj san i postigla normu za Svetsko juniorsko prvenstvo, koje će se održati u martu u Kini.

  Talentovana i vredna devojčica dostigla je uspeh o kakvom maštaju mnogi klizači, a za razliku od svojih konkurentkinja iz inostranstva koje treniraju osam sati dnevno svakog dana cele godine i imaju prilagođeno školovanje, Leona trenira 45 minuta na dan od 06,30 časova, a led u Srbiji joj je dostupan svega sedam meseci.

  4958_1.jpg
  Leona sa majkom Jelenom i ocem Jovanom

  Rođena je u Bačkoj Topoli, a u Subotici je živela do pre tri godine kada su njeni roditelji odlučili da se zbog boljih uslova za Leonine pripreme na ledu presele u Beograd. Od kada je prvi put stala na led, pre šest godina, učestvovala je na 52 takmičenja na kojima je osvojila čak 23 zlatne medalje, pet srebrnih i tri bronzane. Dobitnica je priznanja za najbolje sportiste grada Subotice, a na takmičenju Eurokupa „Skate Helena”, održanom ovog meseca u Beogradu je u konkurenciji 26 juniorki iz 13 zemalja bila je najbolja takmičarka iz Srbije, zauzela je šesto mesto, obezbedila je sebi vizu za smotru najboljih klizačica na svetu i oborila junorski rekord Srbije.

  4958_2.jpg- Posle samo osam časova škole klizanja u Subotici, Leoni je trener predložio da pređe u kategoriju umetničkog klizanja i od sezone 2010/2011. ubrzo počinje da se uspešno takmiči. Odlične uspehe je postigla i u Mađarskoj, a 2014. godine je dobila poziv Međunarodne klizačke unije (ISU) da učestvuje u četvorogodišjem kampu u Češkoj, gde su učesnici najperspektivniji klizači i treneri. To je bila prekretnica u njenoj karijeri i zato smo odlučili da deo porodice pređe u Beograd gde joj je led dostupan sedam meseci, a u Subotici je to samo tri meseca – kaže Jovan Rogić, Leonin otac.

  Leonu u Beogradu trenira Milica Stanković, selektorka klizačke reprezentacije. Leona je bila najbolja na Prvenstvu Srbije, postala je reprezentativka i od 2015. godine osvojila je zlatne medalje na svim domaćim takmičenjima. Prošle godine postala je najmlađa i najbolja juniorka Srbije. U svom programu ima teške elemente, piruete, korake trećeg nivoa i veoma teške kombinacije duplih skokova, tri dupla aksela, trostruki salhov, a posebnu pažnju privlači odličnim izvođenjem tanga.

  4958_3.jpg
  Trener Milica Stanković i Leona Rogić

  - Od prošle godine je dozvoljeno da nastupamo uz muziku sa vokalima. U kratkom programu kližem uz melodiju iz filma „Betmen” u aranžmanu „The Piano Guys”. Za slobodni program koristim tešku muziku tanga iz mjuzikla „Mulen ruž”, to je tango obrada Stingove pesme „Roxane”. Zbog te pesme mom timu se pridružio Milan Tepić, trener plesa, što mi je mnogo pomoglo da savladam koreografiju – kaže Leona koja bi po prognozama sportskih stručnjaka iz inostranstva, uz dobre uslove treninga, mogla da savlada sve trostruke skokove i bude stalni učesnik međunarodnih takmičenja, ali i zimskih Olimpijskih igara.

  Pre odlaska u Kinu pred Leonom je Eurokup u Bugarskoj. Zbog svega što je postigla na ledu talentovana devojčica puno izostaje iz škole i zato uči noću, ali joj nije teško da ustane u pet sati, jer ne želi da propusti nijedan trening.

  - U Sofiji ću isprobati još teže kombinacije da bih sa što jačim programom otišla na Svetsko prvenstvo. Pokušaću da uđem u 24 najbolje i tako dobijem priliku da kližem i slobodni program i postavim novi nacionalni rekord. Klizanje je moja najveća ljubav. Sjaj leda me opčinjava i ponosna sam na sebe i na sve što sam postigla. Zahvalna sam na velikoj podršci roditeljima, bratu Stefanu, a posebno mom treneru Milici Stanković sa kojom ulažemo mnogo truda da bih postigla nešto što je izgledalo nemoguće s obzirom na uslove koje imam - zaključuje Leona.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja