Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Sofi ja Radulović, učenica GFT 3/13 Politehničke škole u Subotici
  Postavljam sebi izazove i visoke standarde
  09.02.2017.

  Talenat koji poseduje Sofi ja Radulović, učenica GFT 3/13 Politehničke škole u Subotici je poznat među svim profesorima i učenicima ove škole. Na zidovima škole mogu se videti Sofi jini radovi. Činjenica da je Sofi ja u programu IOP3 iz književnosti, ilustracije i govorništva, nam govori da sem crtanja poseduje i druge talente. Ovaj program je namenjen učenicima sa jakim potencijalom i prepoznatljivim domenom darovitosti kakav poseduje Sofi ja.

  4965_1.jpgU 7. razredu osnovne škole, Sofi ja je počela da se zanima za istoriju koja je postala osnova na koju se nadovezalo i pisanje njenih priča, čijim likovima je trebalo predstaviti izgled pa je tako počela i da crta: - Srpski i likovno su dva predmeta koja volim. Mada, pre svega volim istoriju koja mi je inspiracija za sve što radim. Volim da pišem priče tako što kao inspiraciju koristim mnoge istorijske događaje i ličnosti. Talenat sam otkrila u 7. razredu kada sam se zainteresovala za viktorijansku eru i poželela da napišem nešto. Tako sam osmislila par likova, napisala njihove karakterne osobine. Tada je trebalo predstaviti njihov izgled, pa sam se trudila da ih što bolje nacrtam da bi ih bliže predstavila, a pisanjem da što više zainteresujem čitaoce da pročitaju više o njima i o meni istovremeno. U svim mojim pričama unosim sebe na tajanstven način u čemu mi simbolika igra veliku ulogu - kaže Sofi ja i dodaje -Danas je teško smisliti nešto novo kada su gotovo sve ideje već iskorišćene, malo sam istraživala po internetu i došla sam do zaključka da je jedino istorija ostala nedovoljno pokrivena. U svojim radovima slobodno mogu da koristim Cezara i da kažem da mi je on kao istorijska ličnost bio inspiracija. Za moje crteže i za pisanje koristim mnoga poznata dela kao podlogu.

  4965_2.jpg

  Sofi ja ističe svoja dva profesora uz čiju nesebičnu pomoć dobija i svu podršku koja joj je potrebna da bi dala sve od sebe i na taj način se izdvojila od drugih.

  - Ono u šta sam defi nitivno sigurna je da profesori mogu da budu velika podrška. Tu mislim na profesore koji su voljni da mi to budu. Ja bih istakla dva profesora, profesorku srpskog jezika i književnosti Nataliju Trbović Toljagić i profesora likovnog, Srđana Milodanovića. Oni su primetili moj talenat za određene stvari i pomažu mi da ga razvijem u pravom smeru. Uživam u njihovom društvu i predavanjima. Van škole dobijam podršku od roditelja i mojih prijatelja koji takođe vole da pišu i crtaju, pa se međusobno podržavamo. - kaže Sofi ja.

  4965_3.jpg

  Mada, koliko Sofi ja uči od svojih profesora toliko i profesori mogu mnogo da nauče od nje:

  -Sofi ja je učenica koja sebi postavlja izazove i visoke standarde. Njena je sreća da potiče iz stimulativne sredine, od kuće je ponela lepo vaspitanje i radne navike, što predstavlja školi obavezu da unapredi njen talenat i obogati se novim znanjima, veštinama i umećem.

  4965_4.jpg-Dok kao nastavnik radim sa Sofi jom, i postavljam joj dodatna, kompleksnija i kognitivno provokativnija obrazovna iskustva, i sam napredujem i učim ponešto novo i interesantno. Ona preuzima ulogu aktivnog istraživača, pokušava da bude profesionalac, a ja volim da mislim da sam svojevrsni mentor kakvog Sofi ja zaslužuje, nastavnik koji joj pruža podršku, podsticaj i usmeravanje u dostizanju izvrsnosti.- kaže Srđan Milodanović, profesor likovne kulture.

  Sofi ja se već godinu dana, sa svojim profesorima, priprema da nakon srednje škole upiše Likovnu akademiju, smer za slikara ili ilustratora. Zna da će biti teško, ali veruje u sebe i u svoj trud: - Mnogo se trudim jer znam da je konkurencija jaka i da je teško upisati taj fakultet, pa idem na to da dam sve od sebe i da nađem nešto čime ću se izdvojiti od drugih. - zaključuje Sofi ja.

  Klaus Žirar

  Klaus Žirar, lik sa Sofi jinih slika, je francuski mađioničar koji se igrom slučaja zadesio u Beogradu. On je i glavni junak u Sofi jinim pričama, čiju je biografi ju posvetila delu svoje fi lozofi je u kojoj je osnovni stav da karijera i porodica ne idu zajedno.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja