Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Pacijenti za skrining na čekanju
  16.01.2014.

  Proteklu godinu obeležila mala stopa obavljenih mamografija dojki Subotičanki

  Jedna od najvažnijih novina koja se dogodila u zdravstvenoj oblasti u našem okrugu je početak dugo najavljivane realizacije Nacionalnog Programa skrininga raka dojke. Međutim, i pored značajnih finansijskih sredstava koje su teškom mukom obezbeđene za ovaj Program, volje lekara da on konačno otpočne, ali i velike medijske propagande, ova ideja nažalost do sada nije dala željene rezultate.

  497_1.jpg

  Naime, u Subotici su tokom prošle godine, od 18. marta, od kada je Program i počeo da se primenjuje,  do 31. decembra,  pozvane 3.823 žene, njih 1.731 su pristale na skrining (45,8 posto), a 144 su isključene prema važećim kriterijumima skrininga (3,8 posto), dok je 40 žena, ili jedan posto, imalo nepoznatu adresu.

  Još više zabrinjava da su mamografiju uradile samo 1.404 žene (37,1 posto).

  - Ovaj pregled je veoma važan i mi lekari i stručnjaci koji smo direktno uključeni u koordinaciju ovog Projekta smo to stalno isticali. Koliko je važan ovaj problem pokazuje i činjenica da je kod  35 žena postavljena sumnja na patološki proces i one su upućene na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama.Zato je važan skrining, odnosno urađena mamografija - kaže za naš list dr Nada Kosić Bibić, koordinator za skrininge iz Zavoda za javno zdravlje.

  Već smo pisali o tome da je stopa odziva na skrining pregled u toku 2013. godine  izuzetno mala. Ali ono što dr Nada Kosić Bibić posebno ističe, osvrćući se na godinu za nama, je da je celokupan zdravstveni sistem Subotice angažovao raspoložive kapacitete (oprema i ljudski kadrovi) za realizaciju skriniga na rano otkrivanje raka dojke, te ulagao napore u motivisanju žena da se odazovu na skrining pregled. Patronažne sestre Doma zdravlja Subotica su prilikom ponovnog pozivanja žena iz ruralnih mesnih zajednica Bajmok, Gornji i Donji Tavankut, Ljutovo, Đurđin, Stari i Novi Žednik, Kelebija, Hajdukovo i Čantavir, sprovele i kratku anketu sa ciljem dobijanja uvida u razloge neodazivanja žena na skrining preglede.

  - Napominjemo da je za sada obuhvaćen relativno mali broj žena iz navedenih ruralnih mesnih zajednica, ali rezultati ove ankete ukazuju da su razlozi zbog kojih se žene nisu odazvale brojni i različiti: dobar deo žena ne želi uraditi mamografiju, nekima nije odgovarao termin, nije mali broj onih koje nemaju sredstava za prevoz ili nemaju osiguranje i plaše se da će morati platiti, daleko stanuju i imaju loše uslove prevoza, a značajan je i broj onih koje su u strahu da im se nešto ne otkrije. Ipak teba reći da je jedan broj žena obavio skrining pregled u toku prošle godine - navodi dr Kosić Bibić.

  I ove godine plan je da zdravstveni sistem Subotice treba još više da radi  na unapređenju organizacije, kako bi izašao u susret ženama koje poziva i učini skrining što jednostavnijim. U ovoj godini je neophodno realizovati mnogo više aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o važnosti ranog otkrivanja bolesti. Da bi stopa odziva u ovoj godini bila viša, potrebno je da se angažuje cela zajednica i da svoj doprinos u realizaciji skrininga.

  Na mamografsko snimanje se trenutno pozivaju žene rođene 1962. godine. Pravo na skrining pregled imaju sve žene bez obzira da li imaju osiguranje ili ne i svim ženama će biti urađena mamografija.

  Alana Š.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja