Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.07.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Bunjevci obeležili nacionalni praznik „Dan Velikog prela”
  Ponosni na tradiciju
  13.02.2017.

  Jedan od svoja četiri nacionalna praznika „Dan Velikog prela” bunjevačka zajednica obelužila je u četvrtak, 2. februara, u restoranu „Spartak” u Subotici. Bila je to prilika da se svi prisutni još jednom podsete prvog javnog Velikog bunjevačkog prela, održanog 1879. godine, ali i da pokažu da Bunjevci i danas neguju svoje jedinstvene običaje i čvrsto se drže svog nacionalnog opredeljenja.

  4981_1.jpg

  Program je počeo nastupom amaterske dramske grupe KUD „Bunjevka” i delom predstave „Zemlja naši pradidova”, a zatim su prisutni mogli da čuju zašto je Prelo toliko bitno za Bunjevce, ali i da ova zajednica ima podršku, u Gradu Subotici, u AP Vojvodini, ali i u Republiki Srbiji.

  4981_2.jpg

  Govoreći kao domaćin na Prelu dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, istakla je da je lepo što se tradicija i dalje neguje:

  – Lepo je kada i danas, posle toliko godina, nismo zaboravili ko smo i šta smo. Nismo danas svi u nošnjama, kao te 1879. godine kad su se Bunjevci javno okupili, pokazali se, kazali svima ko su i šta su, ali je važno da našu tradiciju čuvamo. Prelo je praznik veselja i druženja, nekad u porodicama i među komšijama, a danas među prijateljima, sugrađanima, među svim Bunjevcima. Nismo zaboravili svoje običaje, a najlepše od svega je što smo danas tu zajedno!

  Bunjevcima je nacionalni praznik čestitao Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice. Izrazio je zadovoljstvo boravkom na proslavi, te je dodao da je lokalna samouprava pomagala Bunjevce, kao i druge nacionalne zajednice, te da će to biti praksa i u budućnosti. Svoje obraćanje počeo je rečima:

  – Drage komšije, dragi moji Bunjevci, čestitam vam praznik sa željom da se i u budućim godinama na isti način okupljamo, proslavljamo i negujemo tradiciju. Obeležavamo ono što su nam naši preci ostavili. Izuzetno smo ponosni na našu bunjevačku zajednicu, kažem našu, jer smo zajedno upućeni jedni na druge, zajedno smo stvarali i Srbiju.

  Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine –nacionalne zajednice i podpridsidnik Vlade AP Vojvodina, pohvalio je aktivnosti Bunjevaca na očuvanju identiteta zajednice.

  – Bunjevačka nacionalna manjina je brojna i organizovana, a za nas u Pokrajini je bitno da kao takva valjano i obeležava svoje praznike. Ovo je jedan lep praznik, drago mi je što sam tu, a želim da ova godina bude mnogo bolja za nacionalne savete, između ostalog i bunjevački, jer ima prostora za to.

  Poruke Bunjevcima uputio je preko svog izaslanika Nedeljka Tenjovića i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Tenjović je, između ostalog, poručio:

  – Prenosim vam želje predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da svoj praznik provedete u radosnoj atmosferi i prenosim vam njegove iskrene pozdrave u znak sećanja 1879. godine kada je na hiljade Bunjevaca izašlo u nošnji u javnost da pokažu svoje postojanje, zajednicu koju su uspeli da sačuvaju radeći za budućnost na lekcijama iz prošlosti. Iako im je to dosta puta bilo zabranjivano, Bunjevci su, od kako su došli na ove prostore, uz dosta muke, ali sa mnogo snage i upornosti, uspeli da sačuvaju običaje, veru, jezik, da ostanu svoji i prepoznatljivi. To što su se u našoj zemlji održale nacionalne manjine govori da je Srbija iskreno i materinski prigrlila sve nacionalnosti, da je razvijala i čuvala njihovu posebnost, ističući da su različiti narodi, kultura, veroispovest njeno bogatstvo...

  Kako je to i običaj, na Prelu je proglašena i najlepša preljska pesma. Prema oceni žirija u kojem su bile Ana Popov, Tamara Babić i Nevenka Bašić Palković, nagradu je odnela pesma „Prelo je naše blago” autora Gabrijele Diklić. Takođe, po tradiciji, izvršen je i izbor najlepše prelje. Među dvanaest lepi devojaka žiri, u kojem su bili Kata Kuntić, Mirko Babičković, Velibor Mačković, ali i svi gosti koji su na kuponima glasali, za najlepšu je izabrana Aleksandra Vuković, Ivana Dulić je bila prva, a Ivana Brančić druga pratilja.

  N.S.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja