Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležen 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka
  Loše navike su uzrok smrti
  14.02.2017.

  U Srbiji od karcinoma i dalje umire veliki broj ljudi. U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, lekari tvrde da se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

   4984_1.jpg

  Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, oboljevanje od malignih bolesti u svetu poraslo je sa 12,7 miliona u 2008. godini, na više od 14 miliona ljudi u 2012. godini. Očekuje se da će do 2032. godine, oboljevanje od raka porasti za 70 odsto.

  U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

  „Mi možemo, ja mogu"

  Pod sloganom „Mi možemo, ja mogu" kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja rakom, ove godine se obeležava Svetski dan borbe protiv raka i u našoj zemlji.

  Lekari upozoravaju da je oko 30 odsto svih smrtnih ishoda od malignih bolesti posledica korišćenja duvanskih proizvoda, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola. Čak 40 odsto malignih bolesti, može biti, tvrde lekari, izbegnuto jednostavnim merama - prestankom korišćenja duvana, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem odgovarajuće telesne težine, pravilnom ishranom i konzumiranjem zdravstveno ispravne hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje mogu izazvati nastanak raka.

  - Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji identični su vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muški deo stanovništva u našoj zemlji najviše oboljeva i umire od raka pluća, debelog creva i prostate. U ženskom delu stanovništva maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, a to su i najčešći uzroci smrtnog ishoda od maligne bolesti - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje.

  I virusi krivi za rak

  Međunarodno Udruženje za borbu protiv raka navodi, da se čak 20 odsto karcinoma koji se otkrije svake godine može pripisati virusnim ili bakterijskim infekcijama izazvanim HPV - koji može da dovede do raka grlića materice, virusima hepatitisa B ili C - koji značajno doprinose nastanku raka jetre, Epštajn- Bar virusom koji može biti uzrok limfoma, dok je Helikobakterija povezana sa nastankom raka želuca.

  — Pored nekih virusnih infekcija koje se dovode u vezu sa nastankom karcinoma, važno je napomenuti i da 30 odsto svih smrtnih ishoda od malignih bolesti jesu posledica korišćenja duvanskih proizvoda, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola - tvrdi dr Dragaš.

  Istraživanja su pokazala i da čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto prestankom korišćenja duvana, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem odgovarajuće telesne težine, pravilnom ishranom i konzumiranjem zdravstveno ispravne hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje mogu izazvati nastanak raka.

  Prevencija najefikasnija

  Prevencija malignih bolesti predstavlja najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti. Lekari ističu da je ukoliko do bolesti ipak dođe, njen ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, terapijom i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje. Ukoliko se otkrije na vreme u oko 80 odsto slučajeva, a prema nekim autorima i u čak 90 odsto, bolest se može potpuno izlečiti, navodi se u ocenama lekara.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja