Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Pucanj okom i kamerom
  16.02.2017.

  Život u prirodi naveo je Rašu Perina da lovačku pušku zameni fotoaparatima i kamerama. Divljina je opasna samo kad je čovek isprovocira. Panika i strah u šumi su najveći neprijatelj čoveku.

  - Odlazak u zoološki vrt je uvek lepo iskustvo, ma koliko godina imali, ali on nikada ne može da zameni osećaj surove lepote kada životinju vidite u prirodnom okruženju. Doživeti irvasa kako trči kroz snežne šume, nikada ne može biti isto iskustvo kao kada ga gledate kako mirno stoji ograđen u metalnom kavezu. Ili medveda, koji obično leži poprilično smoren na bezličnom betonu u zoološkom vrtu, koga je u takvom stanju čak i tužno gledati. Ali sresti ga u Aljaskim šumama, onako snažnog i moćnog, što se kaže „oči u oči“ sasvim je drugi osećaj i priča“.

  4991_1.jpg

  Ovako započinjemo razgovor sa našim sugrađaninom Radomirom Perin – Rašom, svetskim pustolovom i velikim zaljubljenikom safari - lova bljeskom fotoaparata. Ovaj vrsni lovac na trofeje, moglo bi se reći, okačio je „pušku o klin“ i umesto nje naoružao se moćnim naoružanjem fotoaparatima „kenona“, “nikona“, “olimpusa“ i već nekoliko godina širom sveta jedan po jedan, padaju „foto kapitalci“ dostojni svetskih izložbenih salona i video zapisi života u divljini kakve gladamo na programima Discovery channel- a.

  4991_2.jpg
  Unuka Milica priprema se da nasledi dedu Rašu

  - Divljina je u biti čoveka. Ako se ne radujete kada čujete pticu da peva, kada vidite ribu da iskače iz vode, kada se tetrebi vole, ili ako se ne radujete kada popijete čašu izvorske vode, onda vi ne osećate prirodu. Ja osećam i miris trave, kad sam u šumi. Tu moć prepoznavanja prirode, - priča nam Perin naučio sam još kao dečak, kad su moji roditelji živeli na salašu nedaleko od Martonoša. Posle sam bio i strastveni lovac, gde sam skoro 200 dana godišnje provodio dane u šumi i lovu. Išao tri puta na lov u Afriku, Kanadu i u skoro polovinu država u Evropi. Ja sam se saživeo sa prirodom i odlučio sam da budem – miroljubivi pustolovac.

  Odlazeći u lov Raša Perin, uvek je sa sobom nosio foto aparat i kameru i primetio je da divljač oseti kada ih nišaniš puškom ili zumiraš foto aparatom ili kamerom. Pucanj okom i blicem manje ih plaši.

  - Koliko traje jedan pucanj iz puške, toliko i traje čovekovo zadovoljstvo u lovu, - kaže Perin. Lov fotoaparatom i kamerom je neuporedivo zadovoljstvo, koje ne samo da duže traje u prirodi već ostaje večiti trag o životu u prirodi. Koliko puta mnogi od nas požele pobeći od užurbane svakodnevnice i udaljiti se barem na kratko od silnih obveza i tempa u kojem živimo. Otići u divljinu koja vas opušta, gde ćete osetiti zov divljine, ali i upoznati gostoljubive domaćine. Ja kad sa svojom „zum opremom“ odem u prirodu, izgubim svaki kompas o svetu u kojem živim. Prepustim se divljini i osećam da su mi vuk i šakal najbliži prijatelji. I ovde kod safari lova okom i kamerom, -dalje nastavlja priču Perin, nema izmišljanja „lovačkih priča“ sve što si uradio je na fotografiji i video zapisu. A tajni život životinja je ogroman. U portretima divljih životinja moj glavni fokus je pokušati uhvatiti emocije i osećaje koje životinje imaju“.

  Da naš sugrađanin Raša Perin ima neslućeni talenat za fotografiju, osetio je i vlasnik poznate firme satova „Rolex“, veliki zaljubljenik lova koji je angažovao Perina, da ga ove godine kao fotoreporter prati u lovu na slona, lava, leoparda, nosoroga i nilskog konja na granici Namibije i Bocvane. I poznati lovci iz Švajcarske, “naše gore list“ Dalibor Terzić, Ivan Kostić i Boro Brcić, pozvali su Perina da sa svojom „zum opremom“ ove jeseni ide sa njima u Južnu Afriku i Sibir, gde će loviti: kefirske bivole, antilope, sibirske srndaće i vukove. Raša Perin se krajem prošle godine vratio i iz safari lova u Kazahstanu, gde je na nadmorskoj visini od 3.500 metara snimao lov na marale, kozoroge i sibirske srndaće.

  4991_3.jpg-Divljina nije opasna, ako je čovek ne isprovocira, - kaže Perin. Ako naučite da se prilagodite prirodi, a ne da je potčinjavate sebi, naučićete da živite sa njom, a tada je i manje opasnosti. I što je najvažnije, jednako poštujem sve životinje u prirodi. I ptičicu i slona. A što je životinja pametnija, od nje se više plašim. Inače predatori su moja strast. A kada jurite za tako opasnim snovima, morate biti svesni rizika u koji ulazite.

  Raša Perin,samo u januaru ove godine napravio je 10.000 foto snimaka na Ludošu i Paliću, slikajući divlje patke, labudove i druge ptice na zaleđenom jezeru. On ima i neobičan film o parenju srndaća u subotičkim šumama ali i puno foto i audio priča o emocionalnom životu životinja.

  - I u prirodi je ljubav svuda oko nas, - kaže Raša Perin. Snimao sam kako se vole lisice, vukovi a najupečatljivija mi je priča o čapljama, kad mužjak žrtvuje svoj život zbog ljubavi prema mladoj beloj čaplji kojoj je krilo slomljeno. Kad je celo jato belih čaplji krenulo u selidbu u tople krajeve, mužjak je ostao sa povređenom ženkom i veliku ljubav prema njoj platio je glavom“.

  Boraveći u divljini Raša Perin, često se susretao sa ozbiljnim nevoljama zbog podivljalih životinja ili pogrešnog poteza i koraka u prirodi koji ga je mogao koštati života.

  - Zadnji put kad sam bio u Kazahstanu, umalo da mene i mog konja, podivljala reka nije odnela, - priča Raša. Zadnji u grupi sam prelazio reku na konju i kada smo bili negde na sredini u „matici“ voda je skoro prelila moga konja i ozbiljno zapretila da nas odnese nizvodno. Konj je po instiktu stao, ukupao se u mestu a ja sam pokušavao da me ne zahvati panika. Došli su vodiči, uhvatili konja za uzdu i izvukli ga iz matice nabujale reke. Kada se nađete u ovakvim situacijama, najvažnije je ostati priseban i pobediti strah. Panika i strah u divljini je najveći neprijatelj čoveku.

  Šakali

  Raša Perin, snimio je i ozbiljan film o šakalima u sva četiri godišnja doba. Pratio je mesecima ove opasne predatore od parenja do života mladunaca i njihovu hijerarhiju u čoporu.

  - U toku je montaža ovog filma i ponudiću ga multinacionalnim inostranim televizijama, - kaže Perin. U našem poslu se zna, ko je ko. Top majstor fotografije je Jaroslav Pap, a biću skroman i reći ću da će vreme pokazati ko je najbolji majstor kamere u safari – lovu.

  Milutin Mitrić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja