Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Šume prepune smeća
  Otkazane lovne ture zbog migranata
  17.02.2017.

  U protekle dve godine jedno od mesta okupljanja migranata jeste i napušteni Sunčani salaš, koji se nekada koristio za proizvodnju organske hrane, a nalazi se u prostoru otvorenog lovišta Subotičke šume. Razrušeni objekti, svugde razbacano smeće su slika koja je svakodnevna na ovom prostoru, koji je udaljen svega 800 metara od granice sa Mađarskom.

  “Jedan od velikog problema u šumama je i smeće koje migranti ostavljaju za sobom i mi smo dali našim radnicima uputstva kako da se odnose prema tome. Znači da koriste pod obavezno rukavice, a velika je opasnost i od loženja vatre pošto oni spavaju u šumi i to može da izazove požare u šumi. Mi smo jako ugroženi od požara jer imamo puno borove kulture i strogo je zabranjeno loženje vatre”, istakla je Olivera Perkučin, šef šumske Uprave Subotica.

  Sa druge strane, naša sagovornica ističe da je hroničan problem otpad u šumama koje donose nesavesni građani i ostavljaju. Olivera Perkučin objašnjava da oni imaju stalne akcije čišćenja smeća a imaju saradnju i sa civilnim sektorom. Pored toga, zbog povećanog broja izbeglica i migranata otkazane su lovne ture.

  Miigranti seku žičanu ogradu gatera, a kilometar te ograde košta 10.000 evra. Olivera Perkučin objašnjava da svakodnevno krpe ogradu novom žicom kako ne bi izašle životinje iz ograđenog dela lovišta, ali bilo je tih slučajeva.

  “„Hrastovača” se nalazi u naselju Makova sedmica kod Subotice. Otvoreno lovište „Subotičke šume” se prostire na 6.130 hektara, a ograđen prostor ima status posebne namene i prostire se na 530 hektara. Životnjske vrste koje su karakteristične za ovaj kraj su: mufl oni, jelen lopatar i divlje svinje. Iz bezbednosnih razloga nismo u mogućnosti da odvijamo naše svakodnevne aktivnosti lova”, kaže Olivera Perkučin, šef Šumske uprave “Subotičke šume”.

  Sledeća lovna sezona počinje 15. aprila, to je lov na srndaća, a mi trenutno nismo u mogućnosti da predvidimo da li će se odvijati svojim normalnim tokom ta sezona zbog migranata, jer sve zavisi od njihovog kretanja i da li će biti prisutni u šumi, zaključuje naša sagovornica.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja