Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Apokalipsa tu oko nas
  Šta se događa na stočnim grobljima u Subotici?
  20.02.2017.

  Bajmočani donose uginule životinje i bacaju ispred stočnog groblja koje ne funkcioniše. U Subotici, kod „čeških bunara“ u blizini prečistača, jezive slike pira koji se dešava sa crknutim kravama. Šta je sa Projektom centra za sakupljanje uginulih životinja najavljenim pre dve godine?

  5007_1.jpgOve zime, iz Bajmoka i sa stočnog groblja u Subotici, stižu slike koje govore više nego hiljadu reči. Nažalost, ni najmanje prijatne. Uz put Subotica - Sombor, ispred kapije stočnog groblja na kojem nema više ko da se brine o zakopavanju životinja, bačena uginula svinja. U Subotici, kod samih „čeških bunara“, leševi krava više se ne bacaju čak ni u rupu, kao ranije, nego na puteljak koji vodi do nje, a tragovi morbidnog „disnotora“ na sve strane: očigledno da neko ovde nesmetano tranšira uginule životinje, a cilj može biti samo taj da ih koristi za jelo ili, još gore, da meso nosi i prodaje kao „sveže“ i „domaće“!

  „Ništa novo se ne događa samo se vratio stari problem, ali kerovi će i to rešiti do leta. Primena zakona o dobrobiti životinja sa posebnim osvrtom na pravilnik o odlaganju leševa životinjskog porekla se ne odnosi očito na bajmočko stočno groblje, iako je smešteno pored glavnog puta subotica sombor. Nadamo se da će do leta razvući kerovi i lisice iz bliže okoline šinternice u Bajmoku“, piše nam Arpad G. Kiš, iz Udruženja seljaka Subotice u vezi sa problemom uklanjanja životinjskih leševa u Bajmoku i šalje fotografije snimljene na ulazu u stočno groblje.

  On napominje da su životinjski leševi nekada nošeni u kafileriju „29.novembra“, a od kada ona ne radi, preko mesne zajednice bilo je organizovano da se životinje zakopavaju i dezinfukuju krečom. Taj čovek od prošle jeseni više ne radi, ali stanovnici ih ostavljaju i dalje pored groblja.

  Sredinom 2014. godine doneta je Uredba koja propisuje postupanje sa uginulom stokom, a lokalne samouprave dobile su obavezu da imaju za to neophodno vozilo, hladnjaču pa i kafileriju. S obzirom da ne postoji mogućnost da stočari u sopstvenoj režiji zakopavaju leševe, na dojavu o uginuloj životinji, a u pitanju su prvenstveno goveda, Veterinarska inspekcija izlazi na lice mesta, utvrđuje da li postoji mogućnost zaraze, sačinjava zapisnik i obaveštava Gradsku upravu. Ona informaciju prosleđuje „Čistoći i zelenilu“, koja je jedno vozilo prilagodila u ove svrhe i ona obavlja prevoz do stočnog groblja. Tek sa potvrdom da je predao uginulu životinju nadležnoj službi, vlasnik može da je izbriše iz registra.

  Kako „Proteinka“ iz Sombora, koja je najbliža kafilerija za uništavanje životinjskih konfiskata, više ne preuzima uginulu stoku, još 2015. godine kod prečistača, na lokaciji nekadašnjih „čeških bunara“, iskopana je duboka jama a grad je posao odnošenja uginulih domaćih životinja, sa poljoprivrednih farmi i od odgajivača, poverio „Čistoći i zelenilu”. Za to rešenje tada je rečeno da je privremeno i da se već radi na projektu za izgradnju centra za sakupljanje uginulih životinja čiji objekat je predviđen kod prečistača, vrlo blizu postojeće grobnice - jame, na parceli na kojoj je bio nekada planiran azil za pse. „Projekat podrazumeva sve moguće elemente zaštite životne sredine tako da ne šteti okolini i da ne postoji mogućnost širenja zaraze niti neprijatnih mirisa. „Planira se pokretanje postupka javne nabavke za izgradnju i kupovinu vozila, i ovaj objekat bi trebalo da bude u funkciji već krajem ove godine. Ne predviđa se, dakle, uništavanje, spalionica niti kafilerija, već samo sakupljanje i odlaganje u hladnjaču, do prenošenja do centra za uništavanje, odnosno kafilerije. To je objekat koji podrazumeva ispunjavanje svih sanitarno-veterinarskih uslova, od veterinarskog pregleda leševa koji stignu u taj centar, razvrstavanja po kategorijama ostataka životinjskog porekla i eventualno prerade i distribucije za moguće korišćenje za ishranu životinja, konkretno u Zoološkom vrtu i azilima za pse“, rečeno je tada.

  Hladnjača, kao što znamo, nije podignuta ni te, a ni naredne, 2016. godine. Da li će neko iz lokalne samouprave, ako do sada nije imao predstavu šta se događa na stočnim grobljima, konačno izaći u javnost sa informacijom šta se dogodilo sa ovim projektom i uopšte kako se planira rešavanje ovog problema? U Subotici je mesečni prosek uginuća samo krupne stoke dvadeset grla i svakako je neophodno da se pitanje njihovog zbrinjavanja reši na odgovarajući način. Kao i da se onemogući ono što se dešava na stočnom groblju kod prečistača, dok ne dođe do teških i neželjenih posledica!

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja