Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Greške
  20.02.2017.

  Piše Tomislav Vojnić

  Prvo propupe visibabe, pa s njima zajedno evo i čekova za porez na imovinu. Nemam ništa protiv, uvek sam redovno plaćao tu obavezu, ali ovoga puta, čini mi se 7. ili 8. februara, stigao mi je ček za prvi kvartal, na kome piše sledeće, doslovce:

  OBAVEZA POREZA NA IMOVINU 14. 02. 2017.
  UPLATA DO 27. 01 2017.

  5008_1.jpgJa se malkice štrecnuo. Dobio sam ček u februaru, a na njemu lepo piše da treba platiti do 27. januara! To čak ni ja, inače sklon mađioničarskim trikovima, ne bih znao da izvedem bez posledica, pa sam, normalno, pokušao da proverim u čemu je stvar: ko je tu zabrljao, da li poštar, ili poreska uprava? I šta sam otkrio? Otkrio sam da niko nije zabrljao, nego da sam brljiv lično ja, zato što pojma nemam. Jer, kad sam nazvao informacije u ovdašnjoj poreskoj upravi, jedan službeni ženski glas objasnio mi je da je sve u redu i da tako piše jer je suma „presečena“ na 14. februar, i da se ne sekiram. A ja sam onda pitao kada ovo treba platiti ako već piše da je uplata do 27 . januara. Na to mi je zvanična informativna službenica odbrusila da nije ona pisala ček, i skinula me s telefonskog šaltera.

  Naravno, sad mnogi od vas misle da je sve ovo sitnica, budući da je odnos tzv. birokratije i običnih građana uvek bio usmeren tako da građanin ispadne ili budala ili se uplaši, što svakoj vlasti, kakva god da je, sasvim odgovara.

  Ipak, pitam se - zar nije moglo na tom čeku pisati ovako:

  Porez na imovinu za I kvartal 2017. godine.

  Uplata do 14. februara 2017.

  Moglo je, ali, eto, nije...

  A evo zašto...

  Nekada davno, toliko davno da možda i nije istina, postojala je na ovim prostorima jedna specijalna društvena organizacija za omladinski turizam , takozvani Ferijalni savez. E, taj Ferijalni savez radio je na bazi jednog zaista dobrog slogana koji je išao ovako: Upoznaj svoju zemlju da bi je više voleo! Ta poruka bila je kristalno jasna, ali rezultat je na kraju bio – nikakav. Jer, tu zemlju koju je trebalo upoznati da bi se više volela, naprasno razmnoženi ferijalci svih fela, identiteta i entiteta uspešno su razbucali. Meni do danas ostaje nejasno da li zbog toga što su je stvarno dobro upoznali, ili baš zato što nisu.

  Ili možda zato što, svi zajedno, nismo učili na svojim greškama, kako inače nalaže jedna druga narodna poslovica (... Pametan se uči na tuđim, a budala na svojim greškama...), nego smo cenili isključivo sopstveno, lično iskustvo. U redu, stekli smo ga, i jesmo li postali pametniji?

  Nismo! Naprotiv, iz svega ovoga što danas imamo polako se pomalja novi slogan, veoma nalik na umotvorinu nekadašnjeg Ferijalnog saveza, a on glasi ovako: Upoznajmo svoje greške, da bismo ih više voleli!

  I stvarno, ova poruka široko je prihvaćena u svim državicama koje su nakon one velike nastale (ili nastaju?). Svoje greške ne samo da volimo nego ih sve više usavršavamo. To je uzelo tolikog maha da nas tuđe greške uopšte više ne interesuju. Imamo naše, one se najbolje i najlepše greške na svetu.

  I zbog toga ih nikada i nikome nećemo priznati!. A nećemo ih se ni odricati!...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja