Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Blaško Gabrić najveći jugonostalgičar Srbije i bivše Jugoslavije, ponovio podvig, sačuvao od propasti Četvrtu Jugu, koju je osnovao
  Spasili plenidbe četvrtu Mini Jugoslaviju
  26.02.2017.

  Čuveni subotički štampar Blaško Gabrić i tvorac četvrte Mini Jugoslavije u Subotici, gde je 12 godina dolazilo i po deset autobusa jugonostalgičara, iz bivše SFRJ, ne odustaje od tradicije i znamenja bivše Juge. Kada su već svi Subotičani bivši jugonostalgičari, bili uvereni da nema spasa bivšoj Jugi, Blaško je sa svojim prvim omladincem Goranom, takođe jugonostalgičarem, spasao četvrtu Jugu od plenidbe.

  5031_1.jpgNa velikom placu Blaškovog imanja, pored štamparije Globus, Mini Jugoslavija prostire se na oko 3.5 hektara zemlje. Tu je sa brojnim gostima dolazio i Joška Broz, Titov praunuk, kao podrška za oko osam hiljada „članova”, odnosno „državljana”, kojima su štampali i „pasoše” Mini Juge.

  —Toliko se građana i izjasnilo kao Jugosloveni, na poslednjem popisu, kaže Blaško Gabrić, bivši vlasnik Mini Jugoslavije.

  Pre nekoliko godina, najveći subotički jugonostalgičar Blaško Gabrić, koji je više od decenije proveo u Kanadi, pa se vratio u bivšu Jugu, kupio je veliko imanje sa štamparijom, gde je „sagrađena” Mini Jugoslavija. Poslovao je dobro, ali je zahvaljujući prijateljstvu, skoro ostao bez štamparije i svog imanja.

  Naime, osnivač Mini Jugoslavije, Gabrić bio je žirant za kredit svom prijatelju Petroviću, koji nije izmirivao svoje obaveze, kaže Gabrić, te ga je doveo u situacij,u da mu banka pleni imovinu. Zamalo da ostane bez štamparije i čitavog zemljišta na kojem je izgrađeno i brdo Triglav i Jadransko more i druga mesta po kojima je bivša Juga bila poznata.

  —Moj prijatelj nije plaćao kredit, a banka me nije izvestila o stanju, sve dok nisu došli da plene moju imovinu. Tražio sam od banke da otplatim kredit, ali mi to nije dozvoljeno, jer je procenjeno da sam prešao starosnu granicu za otplatu kredita, kaže Gabrić. On objašnjava da je banka htela da namiri dug prodajom čitavog zemljišta na licitaciji, od 3,5 hektara, na ime duga od oko 50 hiljada evra.

  5031_2.jpg

  Da ne bi propala zemlja i sve što je stvarano na njoj, unuk Blaškovog brata, Goran Gabrić, 26-ogodišnji predsednik omladinske organizacije bivše Juge, na licitaciji je, ispred Mini Jugoslavije, za 55 hiljada evra kupio imanje. Tako su sprečili da i četvrta Juga nestane. Zahvaljujući Blašku i Goranu, koji su otkupili zemljište od banke, sprečen je raspad četvrte Mini Jugoslavije.

  —Pet godina smo na sudu, ali je Viši sud ipak odlučio da zemlja mora da se proda. Nisam imao ni pravo žalbe. Na licitaciji su na moju sreću, učestvale dve osobe, koje imaju status „počasnih državljana” Mini Jugoslavije, šali se Blaško, i kaže da je zahvaljujući tome Mini Jugoslavija preživela.

  Mini Jugoslavija je omiljeno sastajalište jugonostalgičara više od decenije, a dolazili su iz svih bivših republika SFRJ. Trinaesta godina se posrećila za opstanak, a 2. maja ove godine biće razloga za slavlje i štafetu.

  —Pokradeno je dosta toga, odnete su čak i WC šolje iz objekta štamparije, ograda je pokidana, oprema za proslave je odneta, ali sve ćemo nadoknaditi. Naći će se nadamo se i neki donator, da sve pripremimo za 2. maj, da ponesemo štafetu, okupimo preživele jugonostalgučare, i ne dozvolimo da ta naša manifestacija nestane, a već je prihvatio čitav region - veseli se Blaško.

  Goran Gabrić kaže da će pripremiti program koji će imati turističku namenu. —Mini Jugoslavija ima veliki potecijal da bude mesto bratimljenja mladih iz celog regiona i Evrope. Ako je za jedan dan stizalo 10 autiobusa turista, zašto ne bismo proširili te manifestacije, a konkurisaćemo i za sredstva iz EU fondova, za kampove, šahovske turnire i sportske manifestacije, kaže Gabrić.

  On kaže da tek sada ne žele da odustanu. - Želimo da to bude mesto za radionice, koncerte, ekološke akcije, turistički info centar za sve bivše jugoslovenske republike. Za 2. maj je organizovan šahovski turnir.

  Mikloš Olajoš Nađ iz Centra Tito, kaže da je Mini Juga čuvala tradiciju jugoslovenskih vrednosti, solidarnost i dobru volju svojih članova, koji su i radnim akcijama pomagali. —Te vrednosti neguje Subotica i Srbija. Na žalost, dosta toga je uništeno i pokradeno, čak i Titova bista, rad akademskog vajara Save Halugina. Ali svi se okupljaju ponovo oko projekta Mini Juge, koji ćemo verujem, dobrom voljom svih jugonostalgičara, a nadamo se i Grada, zbog turističkih potencijala, obnoviti, kaže Mikloš Nađ Olajoš.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja