Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U Subotici odžana sednica Odbora za rad, socijalna pitanja Skupštine Srbije
  Porodica najvažnija podrška osobama sa invaliditetom
  27.02.2017.

  • Osobama sa invaliditetom veću podršku bi trebalo da obezbede njihove porodice, uz podršku institucija, kaže predsednica Saveza za cerebralnu i dečju paralizu Republike Srbije Eva Mihalik

  Podrška porodicama osoba sa invaliditetom je nedovoljna i one žive prvenstveno od tuđe nege i pomoći. Neophodna je veća podrška biološkoj porodici, kako bi osoba sa invaliditetom što duže ostala u njoj i tako mogla da napreduje, rečeno je na dvodnevnoj sednici u Subotici, u raspravi o položaju osoba sa invaliditetom i migrantskoj krizi, o kojoj je u Suboici, na izmeštenoj sednici, raspravljao Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije.

  5037_1.jpg
  Predsednica Odbora Skupštine Srbije dr Vesna Rakonjac (u sredini)

  U Velikoj većnici Gradske kuće, na Svetski dan socijalne pravde, održana je dvodnevna 10. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Narodne skupštine Republike Srbije, kojom je predsedavala Vesna Rakonjac.

  Prvog dana razmatran je položaj osoba sa invaliditetom, sa posebnim osvrtom na delovanje nevladinih organizacija i usluge socijalne zaštite koje one pružaju, dok je na sednici u utorak, bilo mreči o migrantskoj krizi i njenom uticaju na sistem socijalne zaštite u Subotici, kao jednoj od regija pogođenih krizom. Sednicom presedava Vesna Rakonjac.

  - Probleme osoba sa invaliditetom i njihovih porodica ćemo zajedno analizirati, da bi sačinili predloge za izmenu zakona, koji će poboljšati položaj osoba sa invaliditetom, istakla je Suzana Skenderović, predsednica gradskog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, koja je inicirala ovaj dvodnevni sastanak. Ona je istakla, da je zakon doneo podršku za osobe sa invaliditetom, ali je država to prepustila lokalnoj samoupravi.

  —Samouprava bi trebalo da licencira usluge kao što su lični pratilac, stanovanje uz podršku, personalna asistencija, dnevni boravci i druge. Ali, podrška porodicama je veoma mala i one žive prvenstveno od tuđe nege i pomoći. Neophodna je veća podrška biološkoj porodici, kako bi osoba sa invaliditetom što duže ostala u njoj i tako mogla da napreduje, istakla je Skenderović.

  Eva Blaško Mihalik, predsednica Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Republike Srbije je podsetila da nova Strategija isključuje medicinski problem osoba sa invaliditetom i podrazumava njihovo potpuno ravnomerno uključivanje u sve sfere društvenog života.

  — Težište je da osoba ostane u svojoj porodici, gde će dobiti maksimalnu potporu, jer su institucije nešto najgore što može da se desi osobi sa invaliditetom. Strategija za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom 2017-2020. godine se nadovezuje na Konvenciju Ujedinjenih nacija, iz 2006. godine. Nova strategija najviše govori o obavezama lokalne samouprave prema osobama sa invaliditetom, u vidu podrške porodicama, ličnih pratilaca i sve usluge koje mogu da pomognu porodici. Krucijalni cilj je da osoba ostane u svojoj porodici, gde će dobiti maksimalnu potporu. Nova strategija isključuje medicinski problem osoba sa invaliditetom i podrazumava njihovo potpuno ravnomerno uključivanje u sve sfere društvenog života, naglasila je Eva Blaško Mihalik.

  Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice rekao je da su predviđena davanja za socijalnu zaštitu 4.72 odsto budžeta, odnosno 296 miliona dinara, za finansiranje određenih usluga , preko ustanocva, centra za socijalni rad, gerontološkog centra i Doma za decu ometenu u razvoju, „Kolevke".

  —Subotička lokalna samouprava svake godine raspisuje konkurse za društveno humanitarni rad, a prošle godine je trećina tih sredstava odobrena udruženjima osoba sa invaliditetom, rekao je Đukanović.

  Dr Vesna Rakonjac, predsednica Odbora, istakla je da je Odbor formirao radnu grupu za osnaživanje osoba sa invaliditetom, koju čini 11 narodnih poslanika iz raznih poslaničkih grupa.

  —Cilj radne grupe je da kroz posete lokalnim samoupravama, utvrdi realno stanje i ustanovi probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, navela je dr Rakonjac. Vladimir Pešić, pomoćnik ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakao je da se Ministarstvo posebno angažuje oko problema osoba sa invaliditetom, a da je Vlada Republike Srbije formirala Savet za osobe sa invaliditetom, u kojem rade predstavnici nadležnih državnih organa, civilnog društva i nevladinih organizacija

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja