Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.07.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Sve češće migranti ugrožavaju tuđu imovinu, ulazeći u tuđa domaćinstva, zbog ličnih potreba
  Migranti ulaze u tuđa domaćinstva
  01.03.2017.

  U prihvatnom centru u Subotici je trenutno 140 migranata, kaže Nenad Ivanišević danas u Subotici, a povodom migranata koji neće u Centar, nego se kriju po okolnim šumama i ulaze u tuđa domaćinstva, kaže da će svako ko pričini štetu biti sankcionisan po zakonima Srbije

  5044_1.jpg

  Po tridesetak migranata često zauzme sedišta gradskog prevoza, a Subotičani već znaju da su to grupe koje ne žele u prihvatilište, gde imaju obezbeđenu i hranu i druge potrebe, nego se kreću prema Kelebiji ili Horgošu, ponekad prema Kanjiži. Kad nemaju kuda, idu prema naseljima Makova sedmica, Aleksandrovo, Hajdukovo, gde u šumarcima nalaze zaštitu, pale vatru da bi se ogrejali i nešto pojeli.

  Siđu u centru Subotice, da bi promenili autobus, manje ili veće grupe se okupljaju na Železničkoj stanici, a kako je danas u Subotici rekao Nenad Ivanišević, u prihvatilištu ih trenutno boravi oko 140.

  Protekle sedmice, u porodičnoj kući prema Kelebiji, višečlano domaćinstvo, sa bakom, majkom i decom ostalo je preneraženo, sa zalogajem u ustima, usred ručka, od iznenadne posete pet - šest migranata.

  —Sedelo je nas petoro za stolom, stara majka, deka, dvoje dece i ja, kada su se vrata otvorila i na njima se pojavilo petoro ili šestoro nepoznatih tamnoputih ljudi. Ništa nisu rekli, samo su otvorili vrata, dvojica su došla do frižidera, pokupili su hranu iz njega i izašli iz kuće. Sve se desilo za nekoliko minuta,bez ijedene reči, ostali smo zabezeknuti, nismo stigli ni da ih prebrojimo. Nije nam ni palo na pamet da trčimo za njima, ma nismo stigli ni da se uplašimo, već su otišli. Nije nam žao hrane, nego smo kasnije mislili, šta bi se desilo da su bili agresivni. Nismo ni policiji prijavili, ne želimo nikakve neprijatnosti, a od tada zaključavamo kapiju i usred bela dana, kaže žena od pedesetak godina, koja nije želela da kaže ime, ne želi, kaže nikakve probleme.

  Umesto u prihvatnom centru, veliki broj migranata dane i noći provodi na ulici, a spas od hladnoća pronalazi u praznim kućama u prigradskim naseljima, na obodu grada. Uglavnom ne prave veće probleme, ali iza sebe često ostave polupane prozore, uništeno pokućstvo i gomilu smeća. U vikendicama blizu Hajdukova, u više slučajeva, grupe migranata su provalile u prostorije, u kojima zimi domaćini ne borave, razbili strujomer, uključili kvarcnu peć, pa su se domaćini kasnije šokirali od računa za struju, kao u slučaju N. N., kojoj su komšije krajem januara javile da je neko bio u kući i da im je razbijen strujomer.

  - Došli smo na vikendicu iz Novog Sada, oni su već izašli iz kuće i petoro momaka je prošlo pola metra pored nas, kao da je njihovo pravo da borave u našoj kući, umesto u prihvatnom centru. U kući je uništen nameštaj, ostavljena gomila smeća, a i napolju su ložili drva, ispred kuće. Dobro da nije zapaljena kuća. Izvadili smo osigurače i otišli, pa se nadamo da su otišli dalje i da se neće tu vraćati, kažu vlasnici vikendice.

  Međutim, posle nekoliko dana, uzeli su negde osigurače i uselili se ponovo. Troše struju, a ako čuju da neko dolazi, beže. Policija ih nije zatekla na licu mesta, a nama izgleda preostaje da stražarimo, jer smo čuli za više ovakvih slučajeva, a nikom nije nadoknađena ni šteta, ni račun za struju, o krečenju i nameštaju da ne pričam, kažu ovi Subotičani.

  U Subotici su o ovim i sličnim problemima oko migranata govorili nadležni, na izmeštenoj sednici Odbora za rad, socijalna pitanja Skupštine Srbije. Tema je bila migrantska kriza i njen uticaj na sistem socijalne zaštite u Subotici, jednoj od regija pogođenih krizom.

  —Svako ko pričini štetu na tuđoj imovini biće sankcionisan u skladu sa zakonima naše zemlje. Mi uvek brinemo o našim građanima, ali mora se i sa sigurnošću utvrditi da li su štetu zaista pričinili migranti. Građani treba odmah da pozovu policiju, a ukoliko su zaista u pitanju migranti odmah će se kontaktirati i Komesarijat za izbeglice, rekao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja