Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Burna sednica Skupštine Grada, zbog preimenovanja i poslovanja
  Crnčević dobio svoju ulicu
  06.03.2017.

  Na 8. sednici Skupštine Grada usvojeno je 57. tačaka dnevnog reda, a pored rsprave o poslovanju javnih i javno- komunalnih preduzeća najviše polemike među odbornicima izazvala je rasprava o preimenovanju ulice Vikend naselje bb u Ulicu Brane Crnčevića, a predlog su posle duže diskusije odbornici ipak usvojili
  • Smanjenje plata u Gradskoj upravi

  5064_1.jpgPre dve godine je takođe, u drugačijem skupštinskom sastavu, raspravljano je o istom predlogu, ali tada ga odbornici nisu usvojili. Brana Crnčević, srpski književnik, pesnik, aforističar, novinar i političar, u drugom pokušaju, sa drugim odborničkim sastavom, dobio je ipak svoju ulicu na Paliću, na predlog stanovnika te ulice. Pozitivan odgovor na predlog stanara ulice i komisije dao je i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, dok saglasnost nisu dali Mađarski nacionalni savet i Hrvatsko nacionalno vijeće. Komisija za davanje predloga za naziv ulica prihvatila je predlog još 21. oktobra prošle godine, a od sedam članova „za“ je glasalo četvoro, dok je tri člana iz redova Saveza vojvođanskih Mađara bilo uzdržano.

  Naime, na inicijativu stanovnika te ulice, Gojka Radića, Branislava Joke, Čabe Kerna, Neđe Ajdarića, Marije Janjić i Dušana Adžića, Komisija za davanje predloga za naziv ulica, je ponovo pred odbornike stavila na dnevni red predlog da se palićka ulica Vikend naselje bb preimenuje u ulicu Brane Crnčevića.

  Odluka je posle duge rasprave, ipak, usvojena, sa 30 odborničkih glasova za, 18 protiv i 9 uzdržanih.

  —Ima argumenata i za i protiv, pa ćemo biti uzdržani od glasanja, rekao je Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM-a.

  Polemika vlasti i opozicije oko te 56. tačke dnevnog reda, srpski pisac Brana Crnčević dobije na Paliću svoju ulicu, vođene su uprkos primedbama pojedinih odbornika, da ne bi trebalo stvarati tenzije u javnosti i vraćati se u prošlost. Opozicija je za skupštinskom govornicom iznela, da saglasnost za tu odluku nisu dali Nacionalni Savet Hrvata i Nacionalni savet Mađara.

  Međutim, na jednom od ranijih skupštinskih zasedanja, podsetio je jedan od odbornika, usvojena je odluka, da stanari ulica u kojima su sami izgradili kuće, mogu da daju ime svojim ulicama. Do 2008. godine u Subotici je promenjeno više od stotinu naziva ulica, a preimenovanje je i ranije stvaralo tenzije u skupštinskim klupama, jer mnogi, kako su naveli, nisu želeli da se vraćaju u istoriju.

  -Vraćanje u istoriju jeste opasno, ali u ovom slučaju je sve urađeno prema proceduri, a predlog su potpisali svi stanari ulice, rekao je Gojko Radić iz SNS-a.

  On je podsetio da je Brana Crnčević sahranjen u Aleji velikana, te da mnogima verovatno smeta najviše činjenica što je bio i predsednik Matice iseljenika.

  —Neko je morao da pomogne tom narodu. Sa druge strane, u subotičkoj skupštini nikada nije bilo protivnika preimenovanju Vojvođanske ili nekih drugih ulica u Subotici, pa ne vidimo razloga da se u ovom slučaju to čini. Nacionalni saveti nisu podržali predlog, ali nisu dali nikakvo obrazloženje oko protivljenja novom nazivu ulice, obratio se Radić odbornicima.

  Prema mišljenju stanara i nadležne komisije, Brana Crnčević (1933-2011) je svojim bogatim književnim opusom zaslužio da u Subotici dobije ulicu, obratio se Radić odbornicima.

  Demokratska stranka je bila protiv preimenovanja ulice, a Saša Vučinić, predsednik Gradskog odbora DS-a, podsetio je da je tu praksu o preimenovanju ulica svojevremeno uveo SVM.

  - Do sada je promenjeno više od 100 naziva ulica, ali u ovom slučaju Demokratska stranka je protiv preimenovanja, ali ne zbog lika i dela predloženog književnika, nego zbog toga što u skupštinskom materijalu nije navedeno da ovaj predlog nije dobio saglasnost hrvatskog i mađarskog nacionalna saveta. Kao savremenici Crnčevića, znamo njegov društveno-politički rad, te da je bio promoter politike koja je kasnije dovela do sukoba na ovim prostorima. On je kao intelektualac trebalo da ljude koji su zabrinuti za svoju budućnost poziva na mirni dijalog, a ne da im obećava odbranu rekao je Vučinić, ocenjujući i da je Crnčević kao intelektualac trebalo da ima pojačanu odgovornost u svom političkom delovanju, pohvalivši ipak njegovo književno delo.

  Tomislav Žigmanov, narodni poslanik DSHV-a, rekao je da su protiv odluke.

  —Od obrazloženja smo odustali, jer je to više nego osetljiva tema. Oni koji su izglasali ovu odluku preuzimaju odgovornost, jer će ona sigurno biti tema polemika i odnosa srpske i hrvatske zajednice u Subotici, rekao je pored ostalog Žigmanov.

  Jene Maglai je u ime Pokreta za građansku Suboticu podržao DS, jer je ocenio da se ne može prenebregnuti činjenica, da su se dva nacionalna saveta negativno izjasnila o predloženom preimenovanju ulice i predložio je da se tačka skine sa dnevnog reda.

  -Ne stvaramo dobru društvenu klimu na ovaj način, rekao je Maglai.

  Međutim, većina odbornika usvojila je predlog, a stanari dosadašnje ulice Vikend naselje bb dobiće novi naziv svoje ulice, sa imenom srpskog književnika, uprkos većinskom protivljenu opozicije.

  Smanjenje plata u Gradskoj upravi

  Odbornici su usvojili i izmene Odluke o platama imenovanih i postavljenih lica u organima Gradske uprave. Usvojenom odlukom, ukidaju se stimulacije, u nekim slučajevima do 30 odsto, a usvajanje ove odluke je bila preporuka Državne revizorske institucije, koja je kontrolom ustanovila da su nezakonito podignute zarade zaposlenih u Gradskoj upravi.

  - Odluka mora da se uskladi sa zakonom. Linearnim stimulacijama se ne postižu efekti, a preporuke DRI i moraju ispoštovati, rekao je Stevan Bakić, predsednik odborničke grupe SNS.

  Po novom pravilniku plata gradonačelnika biće smanjena sa 115.000 na 95.000 dinara, a u istom odnosu biće smanjena i primanja članova Gradskog veća.

  Primedbe su imali odbornici Pokreta za građansku Suboticu, ocenivši da je ta odluka „jeftin populizam koji širom otvara vrata korupciji“.

  - Smanjenje plata u Gradskoj upravi vodiće urušavanju sistema. Takav sistem će otvoriti vrata korupciji, a svi koji dobiju šansu za bolje plaćen posao, napustiće posao u Gradskoj upravi, rekao je za govornicom Jene Maglai, predsednik odborničke grupe PGS.

  Objedinjeno - o poslovanju JKP

  Nasuprot očekivanjima da će razmatranje o programima poslovanja javnih preduzeća, doneti burnu raspravu, nove predloge i primedbe, polemike gotovo nije bi bilo, jer su tačke o poslovanju svih JP i JKP objedinjene. Nisu pojedinačno iznošeni programi poslovanja, ali je opozicija zatražila neke odgovore oko pojedinih preduzeća.

  Na momente je izgledalo, u diskusijama nekih odbornika, kao da ima i zamene teza oko toga šta je dobro, a šta loše oko dobiti preduzeća. Odnosno, da li je bolje štedeti, poslovati racionalnije, postavljati prioritete, ili - manje stavljati novca u budžet Grada. Takve polemike su pokušale da objasne „šta je realno”, a najviše su se odnosile na račun preduzeća „Suboticagas“, koje je za prošlu godinu iskazalo dobit od 92 miliona dinara, što je postalo predmet rasprave, jer novo rukovodstvo za ovu godinu planira dobit od 42 miliona.

  - Preduzeće posluje iz svojih izvora i trebalo bi se zapitati, da li je dobit iz 2016. realna. Sada je došlo do promena u poslovanju preduzeća, koje se neće više okretati samo iskazivanju dobiti, već će sredstva usmeriti i na razvojne projekte, rekla je za govornicom, odbornica SVM-a Marija Kern Šolja.

  Odbornici su dali saglasnost i na Odluku o naknadama za upotrebu lokalnih puteva na teritoriji Grada Subotice. Na osnovu ove odluke utvrđena je visina naknada za vanredni prevoz, postavljanje reklamnih tabli i oglašavanje na lokalnom putu, zakup delova zemljišnog pojasa lokalnog puta, i drugo.

  Prema toj odluci, recimo, godišnja naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa lokalnog puta, jednostrani bilbord mesečno koštati 3.000 a dvostrani 5.000 dinara, a po metru će se naplaćivati i elektro i gasne instalacije.

  Pored ostalog, usvojen je i godišnji Plan Štaba za vanredne situacije, ali nije rečeno da li je odlukom prihvaćena i sugestija Saše Vučinića lokalnoj samoupravi, koju je podržalo više odbornika, da nedostaju platforme iznad šestog sprata, što može za Grad da bude problem u slučaju požara. —Vatrogasci nemaju adekvatnu opremu, pa svaki požar iznad 6. sprata je problem u slučaju spašavanja i gašenja. Deo opreme je u rasulu, kao i Centar za uzbunjivanje u Gradskoj kući, pa bi trebalo izdvajati deo sredstava iz budžeta da bi građani bili zaštićeni, proširio je Vučinićev predlog Jene Maglai, lider POkreta za građansku Suboticu.

  Promene

  Predsednik Skupštine Tivadar Bunford saopštio je na početku 8. sednice da će na mestu nedavno preminulog odbornika DS-a Slavka Paraća, u odborničkoj grupi „Demokratske stranke - Za pristojnu Suboticu, biti Danijel Kovačić, dok su Igor Petrov iz Ruske stranke i Josipa Ivanković iz Pokreta za građansku Suboticu pristupili odborničkoj grupi „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“.

  Racionalizacija troškova!

  Predsednik Skupštine Tivadar Bunford obavestio je odbornike da će, u cilju modernizacije i efikasnijeg rada, te da se ne bi štampali skupštinski materijali, svi odbornici dobiti tablet uređaje, kako bi preko njih mogli da prate skupštinska zasedanja. Bunford je najavio da će odbornici pre toga proći kroz obuku za korišćenje.

  N. H. Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja