Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.04.2018. Petak
NAJČITANIJE
     
    NAJNOVIJI BROJ
     
    Godina I, Broj 16
      16. jun 2017.


     
    2_4.jpg
     

     

     

     
     
     
     
    Grad
    U Mesnoj zajednici Peščara održan Prvi festival domaćih čvaraka „Čvarkijada 2017“.
    Pobedile - Peščarine domaćice!
    05.03.2017.

    U sklopu proslave 35 godina samostalnosti Mesne zajednice Peščara, održana „Čvarkijada 2017“. Manifestacija bila masovno posećena, tražio se čvarak više, posebno duvan čvarci. Pobedu odnele predstavnice ženske ekipe „Domaćice - MZ Peščara”.

     5067_1.jpg

    Manifestacija „Čvarkijada 2017.” odnosno 1. Festival domaćih čvaraka, prva je te vrste koja je organizovana na ovim prostorima, a nosilac aktivnosti bila je mesna zajednica Peščara, u saradnji sa Udruženjem građana „Slobodni korak Peščara".

    Čvarkijade nije bilo „trista godina”

    Organizatori manifestacije su se u izjavi koju su dali za „Subotičke novine” našalili te rekli, da ne pamte da se takva vrsta manifestacije „održala kod nas u poslednjih trista godina”.

    — Zaista ne znam da se ikada ovakva jedna manifestacija sa ovoliko velikim brojem učesnika organizovala kod nas. Prema broju prijavljenih ekipa - 26, mogu reći da je jedino manifestacija Festival duvanskih čvaraka u Valjevu, veća od ove. Treba raditi na tome da se sačuvaju stari dobri običaji, pravljenje duvan i običnih čvaraka. Duvan čvarci potiču iz Zapadne Srbije, ovde ih pravi jedna ekipa, a ja sam taj posao naučio od svog oca — rekao je Aleksandar Ranković, predsednik Skupštine mesne zajednice Peščara.

    „Kilogram živaca" za „kilogram duvan čvaraka"

    „Čvarkijada 2017.” imala je takmičarski deo, gde su se spravljali obični čvarci i van takmičarski deo, gde je jedna muška ekipa specijalno gotovo čitav dan od ranog jutra pravila kuriozitet - duvan čvarke.

    Antun Binski, bio je jedan od predstavnika muške ekipe koja je pravila duvan čvarke.

    — Kod nas se slabo i prave duvan čvarci, jer oko njih ima puno posla, na tihoj vatri ih treba mešati i do 12 sati, kako bi oni dobili pravi domaći ukus i miris. Počnemo ih praviti prvo kao kad pravimo redovne čvarke, ali čim počnu vreti, odmah smanjujemo vatru, lagano ih mešamo i onda ih na kraju cedimo, te ostane samo meso, odnosno suvi deo - duvan. Oni su skupi na tržištu, mnogo skuplji od kilograma mesa, kilogram duvan čvaraka ide i do 1.000 dinara, upravo zato što oko njih ima mnogo posla. U finalnoj fazi obrade, mast nakon ceđenja potpuno iščezne, te suvi deo - duvan ostaje nakon njihove obrade u presi - ispričao nam je Binski.

    Prvo mesto osvojila je ženska ekipa „Domaćice” mesne zajednice Peščara, drugo ekipa „Laci” a treće ekipa „Zavičajno udruženje Republika Srpska”.

    Janja Milanković, predstavnica pobedničke ekipe žena „Domaćice” - mz Peščara, rekla je nakon proglašenja pobednika da su žene pokazale da su ravnopravne sa muškarcima u svakom poslu u domaćinstvu.

    — Žene se jako dobro snalaze u svakoj ulozi pa tako i u ovoj, zato se i zovemo „Domaćice”. Pokazale smo da se odlično snalazimo i u pravljenju čvaraka, a naša poruka je da nema žene koja nešto ne može da uradi nego je samo da li želi ili ne — dodala je uz osmeh Janja.

    Pored prva tri mesta, zahvalnica i medalja, organizatori „Čvarkijade 2017.” obezbedili su i druge vredne nagrade poput vaučera za frizere salone, posete ZOO vrtu, termalnom bazenu, i druge. Manifestaciju „Čvarkijada 2017." posetili su i predstavnici Grada, kao i brojni ugledni gosti.

    A. Šiška

    Cenovnik Subotičkih Novina

    Apoteka Subotica

    4_22.jpg

    Kuća zdravlja

    4_20.jpg

    Zoo Palić

    NorDent

    Suboticagas

    Vojput

    Dom zdravlja