Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Opštoj bolnici Subotica ponovo se rade operacije štitastih i paraštitastih žlezda
  Postoperativni bol manji, a oporavak brži
  07.03.2017.

  Nakon dužeg vremena, operacije štitastih i paraštitastih žlezda, ponovo se obavljaju u Opštoj bolnici Subotica. Nedavno su na odeljenju hirurgije, izvedene endoskopske operacije tih endokrinih organa, koje se poslednjih godina nisu radile u toj zdravstvenoj ustanovi.

  5069_1.jpgSpecijalista grudne hirurgije i subspecijalista endokrine hirurgije iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, prim. sci. med. dr Dejan Ilinčić, prošle nedelje uspešno je izveo endoskopske operacije štitastih i paraštitastih žlezda, koje se poslednjih godina nisu radile u našoj ustanovi .

  — Hirurška intervencija neophodna je kod pacijenata koji boluju od zloćudnih i dobroćudnih tumora štitaste, ali i paraštitastih žlezda. Operacije mogu da se izvode na dva načina - klasičnom metodom i minimalno invazivnom endoskopskom tehnikom. Minimalno invazivna tehnika je endoskopska metoda koja podrazumeva manji rez na vratu, od svega dva centimetra, kroz koji se uvodi endoskop i izvodi operacija. Pacijenti posle operacije provode u bolnici samo nekoliko sati i u mogućnosti su da isti dan idu kući. U odnosu na operacije izvedene klasičnom metodom, postoperativni bol je značajno manji, a oporavak brži — istakao je dr Ilinčić.

  Kod pacijenata sa velikom strumom, kao i kod onih kod kojih je potrebno uraditi disekciju limfnih čvorova, vrata zbog metastaza karcionoma, operacija se izvodi na klasičan način, tvrde u subotičkoj bolnici.

  I ova novina u radu, operacija štitastih i paraštitastih žlezda, uvedena je zahvaljujući, pre svega, direktoru Opšte bolnice, dr Slobodanu Puškaru, koji je još u decembru 2016. godine, najavio da će početkom ove godine na Odeljenju hirurgije, ali i na drugim odeljenjima biti uvedene savremenije operacije, a sve u cilju modernizacije pružanja usluga pacijentima.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja