Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Stručni skup o energetskoj efikasnosti i uštedi energije
  Prozori i vrata čuvaju toplotu!
  07.03.2017.

  Čak trećina toplotne energije izgubi se jer vrata i prozori ne „dihtuju“, napravljeni su od lošeg materijala ili ne odgovaraju savremenim standardima, što nas svrstava u zemlje u kojima je energetska efikasnost na veoma niskom nivou. Kako PVC proizvodi mogu da poprave ovu sliku i donesu znatne uštede?

  5070_1.jpg

  Jedan od značajnih problema koji nas muče u Srbiji, a to je energetska efikasnost i kako je postići, bio je tema stručnog skupa koji je u sredu organizovala Kompanija Joviste d.o.o, koja se deset godina uspešno bavi proizvodnjom i prodajom aluminijumskih i PVC prozora i vrata. Pored predstavnika Joviste, na skupu su govorili eminentni stručnjaci iz ove oblasti kao i predstavnici firmi „Rehau“ i „GU“ (Gretsch-Unitas Group) iz Beograda, po čijim standardima se izrađuje PVC stolarija.

  5070_2.jpg

  Profesor doktor Milan Kekanović, sa Građevinskog fakulteta u Subotici, izložio je saznanja i stručna iskustva stečena u ovoj oblasti, a ona govore da se gubici, osim preko prozora i vrata, mogu pratiti i na spoljnim kao i unutrašnjim, pregradnim zidovima, zatim podova, prve ploče i svih hladnih, betonskih površina.

  „Sadašnjim načinom termoizolacije građevinski objekti se pretvaraju u „kuće – najlonske kese“ koje ne mogu da funkcionišu bez veštačke klimatizacije koja, sa svoje strane, troši znatne količine energije“, rekao je profesor Kekanović i dodao da se u razvijenim, zapadnim zemljama, sve više shvataju prednosti gradnje kuća nepečenim opekama i korišćenja trske kao izolacionog materijala.

  „Što se tiče tipova stolarije, ona je drvena, PVC, aluminijumska ili kombinovana, a svaka od njih morala bi da ima tri stakla – što bi trebalo uredbom da se reguliše. Prednosti PVC stolarije su što je ekološki prihvatljiva, jer nema manifestacija zračenja i isparavanja štetnih materija, otporna je na hemijski agresivne sredine i njenim korišćenjem štede se šume. Mane su što dovratnici i doprozornici nisu otporni na UV zračenja zbog čega dolazi do širenja materijala, a postoji i ograničeni vek trajanja“, istakao je dr Milan Kekanović.

  Trajnost – deset godina

  Žarko Đokić, predstavnik firme „Rehau“, obrazložio je da se na korišćenje njihovih proizvoda pruža garancija od deset godina, dok se kod drugih proizvođača kreće od tri do pet godina. On je izložio koliko je poboljašnje energetske efikasnosti i koliko značajne uštede se postižu ugradnjom PVC stolarije kroz primere gubitaka toplote na pojedinim objektima i rekao da su neki prozori proizvedeni sa njihove strane 1974. godine još uvek u upotrebi.

  „Prozori i vrata od PVC materijala lako se proizvode i konstantnog su kvaliteta, što potvrđuju rezultati ispitivanja na Institutu Rotenhajm, gde su kontrolisani propustljivost vazduha, vodopropustljivost i otpornost na udare. Takođe je važno da se dobrom izolacijom smanje gubici između prozora i štoka i vrata i dovratka, jer ako se tako učini umesto „ventilacije“ od 10 kubnih metara vazduha na čas, oni se smanjuju na 0,1 kubik“, objasnio je pored ostalog Žarko Dokić.

  Učestvujući u radu skupa, Muhamed Badawi, vlasnik klinike „Badawi“ govorio je o zdravstvenom aspektu PVC stolarije i rekao da u tom pogledu nisu utvrđene nikakve negativnosti, i da se ona danas može naći ugrađena na ordinacijama zdravstvenih stanica, bolničkim objektima i hirurškim salama i pokazala se kako energetski tako i izolaciono efikasna, a jedina joj je „mana“ što spoljne zvukove svodi na minimum ili potpuno eliminiše!

  O iskustvima u energetskoj efikasnosti govorili su još Stanislav Jokić, iz firme „GU“ iz Beograda i Ilija Madžuka iz firme „SN Trejd“ Novi Sad, a što se tiče daljeg razvoja „Joviste“, u saopštenju za novinare vlasnik kompanije Siniš Mišanović istakao je da bi se „Godina 2017. mogla nazvati godinom „Otvorenih vrata“ u našoj kompaniji i godinom naše prekretnice. U 2016. godini uloženo je preko 500.000 evra u modernizaciju proizvodnje, i na osnovu desetogodišnjeg poverenja naših potrošača redefinisali smo našu viziju i misiju i krenuli na putovanje koje će nas odvesti na mesto gde želimo da budemo. Na sam vrh“.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja