Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Godina dobrih rezultata
  09.03.2017.

  U Plavoj sali Gradske kuće u Subotici u petak, 24. februara, održano je svečano obeležavanje jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke zajednice u Srbiji – „Dana osnivanja prvog nacionalnog savita”.

  5078_1.jpg
  Tihomir Vrbanović, Kata Kuntić, Andrija Peić Tukuljac,
  Suzana Kujundžić Ostojić i Aleksandar Bošnjak

  Bila je to ujedno i 17. sednica Saveta, naravno, svečanog karaktera, sa Dnevnim redom koji je obuhvatio pozdravne reči gostiju, izveštaj predsednice NSBM o radu u proteklih godinu dana, te dodelu vrednih priznanja istaknutim članovima zajednice i udruženjima.

  Goste je prvo pozdravila Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice, koja je čestitala Bunjevcima nacionalni praznik i dodala:

  - Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da pozdravim članove Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine na mestu na kojem je pre 14 godina osnovan Savet. Od 23. februara 2003. godine, od kada su udareni temelji bunjevačke nacionalne zajednice, stekla su se prava kao i kod ostalih zajednica u delovanju u oblastima kulture, obrazovanje, informisanja i službene upotrebe jezika. Sigurno nije bilo lako i jednostavno, ali, nakon 14 godina upornog rada, može se zaključiti da je dosta urađeno – istakla je zamenica gradonačelnika, te naglasila da Bunjevcima predstoji borba za standardizaciju jezika, poručivši da realizacija ciljeva neće izostati samo u slučaju da se sačuvaju snaga i jedinstvo zajednice.

  U ime Misije OEBS-a u Srbiji prisutne je pozdravila Milica Rodić.

  - Nacionalni savet je bitna forma organizovanja za zajednice koje su, poput bunjevačke, malobrojne, koje se bore za pravo identiteta. Čestitam vam na dosadašnjim rezultatima i dostignućima, na lavovskoj borbi za ovu zajednicu, ali i za ostale koje imaju slične poteškoće kao i vi.

  5078_2.jpg
  Timea Horvat, Mirko Bajić, Suzana Kujundžić Ostojić, Nikola Babić

  U nastavku proslave dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, je iznela svoj izveštaj o radu u proteklom periodu, sa osvrtom na više ključnih tačaka, uz poseban akcenat na obrazovanje, jer je na ovom polju napravljen veliki napredak.

  – U oblasti obrazovanja treba istaći da se predmet Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture uči u 12 osnovnih škola u Subotici, sa okoliniom, da ga predaje 14 učitelja i nastavnika, da da predmet pohađa 456 dece. Uspeli smo ofomiti grupe, veće od 15 đaka, kako bi imali mogućnost da predavače plaća Ministarstvo prosvite R. Srbije. Organizovana su dva edukativna seminara, od kojih je Etno-kulturna istorija Bunjevaca” u saradnji sa Ministarstvom prosvete, a seminar je trajao dva dana, u Somboru i Subotici. Završen je rukopis čitanke za 3. i 4. razred i predat u Zavod za udžbnike, gde je dogovoreno da iz štame izađe tokom ove godine. Napravljen je dodatni edukativni materijal za časove bunjevačkog, od bojanki, digitalnih časova, radnih svesaka, za sve razrede. Obeležena je desetogdišnjica uvođenja bunjevačkog u škole, a Ministarstvo prosvete nam je odobrilo i jednog savetnika, kao spoljnjeg saradnika, za izvođenje ove nastave. Prema republičkom izveštaju za Akcioni plan, poglavlje 23, po broju povećanja dece za učenje maternjeg jezika, mi smo drugi u Srbiji, jer je broj dece koja uče bunjevački porasato za čak 24% – iznela je dr Kujundžić Ostojić.

  Usledila je potom podela priznanja, jubilarna su dobili KUD „Aleksandrovo” (40 godina postojanja) i KUD „Bunjevka” (20 godina) postojanja, priznanja su primili predsednici KUDova Tihomir Vrbanović i Kata Kuntić, a potom su podeljene tri novo-ustanovljene povelje.

  Priznanje „Blaško Rajić” za doprinos u razvoju institucija i očuvanja nacionalnog identiteta Bunjevaca primio je dr Andrija Peić. Istim priznanjem posthumno je istaknut rad Đure Bošnjaka, a priznanje je primio njegov sin Aleksandar. Priznanje koje nosi ime Ambrozija Šarčevića, a koje se dodeljuje za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada dobila je dr Suzana Kujundžić Ostojić.

  Andrija Peić se zahvalio na priznanju, a setio se tom prilikom svog rada u NSBNM, ali je pohvalio i sadašnju garnituru Saveta.

  – Radio sam u Savetu kad smo nasledili zadatak da obezbedimo demokratski princip rada i demokratske izbore. Nije bilo lako, niko nije verovao da ćemo uspeti u tome, ali smo, zahvaljujući svim članovima Saveta, predstavnicima naših udruženja i političkih partija da obezbedimo dovoljan broj Bunjevaca upisanih u birački spisak. Danas u Savetu imamo odgovorne i ambiciozne ljude koji rade, a iza tog rada stoje rezultati. Obezbedili su da se na jednoj proslavi nacionalnog praznika obrati predsednik Republike Srbije, on je kazao da su Bunjevci narod, da su dali velik doprinos stvaranju države, i sada možemo slobodno kazati da se ne stidimo što smo Bunjevci – istakao je, između ostalog, Peić.

  Aleksandar Bošnjak je istakao da bi najviše voleo da je njegov otac tu, da primi priznanje, a potom je dodao da je priznanje velika obaveza, kako za njega, familiju, tako i sve Bunjevce okupljene u UG Bunjevačko kolo” iz Sombora.

  Priznanja je uručila dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSBNM, a potom je Nikola Babić, potpridsidnik NSBNM priznanjom darivao dr Kujundžić Ostojić.

  N.S.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja