Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pucanj u sopstveno koleno
  19.01.2014.

  Predstavnik nevladine organizacije  „ Most" i odbornik u skupštini grada Almaši Silard je  najavio da će koristeći pravo iz skupštinskog poslovnika postaviti  pitanje, odnosno zatražiti evidenciju koliko je koji zaposlenik u javnim preduzećima i gradskoj upravi  vremena proveo na radnom mestu, koje poslove radi i koliko dobija na ime  zarade?

  Priredio je tematsku  konferenciju za štampu kao doprinos borbi protiv korupcije.

  508_1.jpg
  Nije na odmoru, nije na bolovanju, a nije ni na radnom mestu.... Gde je ???


  Pokrenuo je i seriju pitanja o zakonitosti poslovanja javnih preduzeća odnosno poslovnih subjekata u kojima osnivački kapital ima Grad.

  Težište Almašijevih  pitanja odnosi se na  poslove koje je imao  subotički  " Biznis inkubator" i poslove  koji su , po njegovim tvrdnjama, obavljeni mimo procedure javnih nabavki.

  Iznosio je navode o novčanim transferima tvrdeći da su pravljene lažne otpremnice  odnosno da su pravljeni falsifikati dokumenata o izvršenim poslovima, a da je kasnije „ Biznis inkubator" pokretao sudske parnice protiv izvođača radova.

  U paketu medoumica Almaši Silard se zapitao kako je potrošeno 10 miliona dinara kada je u „Biznis inkubatoru" zaposleno svega 15 radnika. Na naknadno novinarsko pitanje da li se to odnosi na poslovanje u prošloj, 2013. godini, Almaši je potvrdio da javno traži objašnjenje baš za tu godinu. Međutim, nije pružio podatke  kakva je namenska struktura novca koji je iz iz budžeta stavljen na raspolaganje "Inkubatoru".

  Uputio je novinare da provere njegove navode i sledeći pravilo da čuju drugu stranu,  Subotičke novine su dobile potvrdu u gradskoj službi za finasije da je u 2013. godini, tadašnjim budžetom, za finansiranje „Biznis inkubatora „ bilo opredeljeno 12 miliona dinara ali da je transfer namenski uslovljen  i da nije u potpunosti  namenjen za plaćanje zarada. Glasajući za takav budžet Almaši je glasao i za budžetsko finansiranje "Inkubatora" koje sada kritikuje.

  Inače, u ovoj godini plasman iz gradskog budžeta je smanjen prema „ Inkubatoru" za  oko 20 procenata odnosno zava miliona dinara i o tome se Skupština izjasnila ali je odbornik Almaši Silard glasao protiv usvajanja takvog budžeta koji smanjuje transfer "Inkubatoru".

  508_2.jpg

  Najveći deo sumnji  izneto je u vezi poslovanja „Biznis inkubatora"  sa  predzećem  „Real time". Ponuđena je na  uvid i navodna dokumentacija o poslovnim odnosima „Inkubatora" i „Real tima". Almaši je  zatražio da gradonačelnik pokrene i pitanje tog poslovnog odnosa .

  U postupku „skraćene novinarske istrage" jer  konferencija za štampu je održana samo nekloliko sati pred štampanje ovoga broja, Subotičke novine dolaze do saznanja da su poslovi  čiju zakonoitost Almaši osporava nastali u mandatu gradonačelnika Saše Vučinića, a da su konačni epilog dobili u mandatu  gradonačelnika Modesta Dulića.

  Istraživanje navoda i tvrdnji iznetih na konferenciji za štampu u sedištu nevladine organizacije  „Most" dovodi nas do frapantne činjenice:

  preduzeće „Real time" ne postoji već dve godine !

  Nema ga!

  Brisano je iz Registra privrednih subjekata i to na osnovu rešenja  Privrednog suda u Subotici pred kojim je vođen stečajni postupak i pravosnažno zaključen još 6. marta 2012.godine.

  Gradski odbornik Almaši Silard je na konferenciji za štampu promovisao ideju uspostavljanja zakonitosti i naglasio da pokretanjem pitanja poslovanja pojedinih preduzeća daje doprinos borbi protiv korupcije. Naveo je da u kontekstu otkrivanja nezakonitosti u poslovanju JKP „ Čistoća i zelenilo" treba ukazati i na druga žarišta ali je interesantna činjenica da upravo „ Čistoća" nije naplatiula svoje usluge „Real timu" za iznošenje smeća, približno za dvadesetak meseci pre nego što se dužnik "upokojio".

  508_3.jpg

  Međutim, zec-kapitalac, leži u drugom grmu. Sillar Almaši nepotpunom dokumentacijom i prećutkivanjem činjenica uvlači štampu u intrigu jer je u slučaju poslovanja „Biznis inkubatora" sa preduzećem „Real time" vođena sudska istraga  po krivičnoj prijavi i to zbog navodne zloupotrebe službenog položaja protiv direktorice Zedi Ildiko. Istraga je pokrenuta po zahtevu Osnovnog  javnog tužilaštva u Subotici još 21. decembra 2011.godine.  Dokumentacija kojom raspolažu Subotičke novine potvrđuje da je Osnovni sud u Subotici odustao od dalje istrage pošto je tužilac odustao od krivičnog gonjenja jer nema  dokaza da je počinjeno nezakonito delo.

  Neko broji vreme od pojave Hrista ali postoje i nova računanja  po kojima se sve broji pre i posle promene  lokalne vlasti i uspostavljanja nove skupštinske većine. Navodno nezakonito poslovanje na koje je  pokušao nepotpunim informacijama da ukaže Almaši Silard vezano je, upravo, za period do 29. oktobra 2013. godine kada je sudskim rešenjem stavljena tačka na krivični postupak, a u tom periodu je Almaši pripadao vladajućoj većini u subotičkoj Skupštuini kada je propustio priliku da povede energičnu borbu protiv korupcije i bezakonja.

  Ljubiša Stepanović

  Dug prema građanima

  Almaši Silard je najavio da će zatražiti zvanične podatke od Skupštine grada čiji je odbornik, o tome ko gde i koliko radi odnosno ko i koliko odsustvuje sa posla u subotičkim javnim preduzećima.

  Na to su Subotičke novine postavile pitanje:

  Da li  kao gradski odbornik i činovnik u JKP „ Čistoća i zelenilo"  oseća potrebu da vratite dug građanima Subotice  jer u „Čistoći „ prima platu od 43.000 dinara mesečno, a oktobru i novembru, zaključno sa 2. decembrom 2013. godine , bio je prisutan na poslu samo 36 ( slovima:tridesetšest) sati. Za  62 kalendarska dana, odsustvovao je 196 radnih sati.

  To nije bio  godišnji odmor, nije ni bolovanje, nije bilo neplaćemno odsustvo . . . Jednostavno nije dolazio na posao pa je prirodno da se takva privilegija može smatrati i očiglednom korupcijom.

  Usledio je neubedljivi odgovor bez činjenica jer je Almaši tvrdio da je od 3. decembra prošle godine na bolovanju.

  Pitanje se, međutim, odnosilo na period pre bolovanja i novinari su upućeni da potraže činjenice kod njegovog poslodavca, u JKP „ Čistoća i zelenilo".

   

  Mutna voda

  Odbornik Almaši je pokrenuo i niz pitanja vezanih za rad prečistača  otpadnih voda i to čitajući pismo koje je neimenovani subjekt uputio rukovodstvu  JKP „ Čistoća i zelenilo". Dileme koje pokreće pismo odnose se na  sanaciju prečistača i tehnološke parametre tog sistema odnosno na poslovanje JKP „ Vodovod i kanalizacija" u 2012. godini.

  Istinu i činjenice koje će inicijativa učiniti dostupnim javnosti mogu se očekivati naknadno jer u pismu koje je pročitano postavljana su pitanja bez ponuđenih odgovora pa čak i bez ubedljivih indicija.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja