Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Sve više građana traži pravnu pomoć
  19.01.2014.

  U Gradskoj upravi počeo da radi savetnik za zaštitu prava pacijenata

  Da zdravstveni sistem ne funkcioniše potpuno ni u Subotici, potvrđuje i primer novoustanovljene funkcije savetnika za zaštitu prava pacijenata u Gradskoj upravi. Naime, od kako je od pre dve nedelje uvedeno ovo, novo radno mesto, Arpad Šveler,  savetnik za zaštitu prava pacijenata bukvalno je zatrpan predmetima. Građani i pacijenti svakodnevno od ranog jutra, pa do kraja vremena zovu, dolaze i traže pomoć, što je dokaz više, da je pacijentima potrebna pravna ali i druge vrste medicinske pomoći.

  511_1.jpg

  Građanima, međutim, nije još uvek potpuno jasno, prema rečima Švelera, o kakvim  pravima pacijenata se radi i kakvu vrstu pomoći mogu dobiti. Prava pacijenata koja su povređena, a na osnovu kojih nema zakonskih odredbi da se može reagovati, su liste čekanja na kompjuterizovanu tomografiju - CT i magnetnu rezonancu, kao i na ugradnju implantanata.

  — Predviđeno je da samo štitimo prava pacijenata, a ne dajemo savete u postupcima za vreme bolesti, niti mišljenje u vezi nalaza lekara. Naša obaveza je da reagujemo u zaštiti prava predviđenih zakonom, poput  prava na dostupnost zdravstvene zaštite, na preventivne mere, kvalitet pružanja zdravstvne zaštite, bezbednost pacijenata, privatnost i poverljivost, olakšavanje patnje i boli i druga. Za dve nedelje, od kada sam imenovan na ovu funkciju, imao sam 30 poziva i 10 pacijenata koji su lično došli, neke predmete sam rešio bez pokretanja procedure, u slučajevima gde ne mora da se pokrene postupak, jer to je dugotrajni proces koji se vodi samo ako se ne može rešiti u korist pacijenta. Najviše primedbi do sada je bilo na datume zakazivanja pregleda u bolnici, najviše na odelenjima endokrinologije i urologije, gde građani kažu da im se zakazuju pregledi i za mesec i više dana — kaže Šveler.

  Prema njegovim rečima u drugim zdravstvenim ustanovama, a prema informacijama kojima on raspolaže, nema tih problema i ne probijaju se rokovi zakazivanja pregleda, od propisanih 30 dana, sem pomenutih u Bolnici. On je najavio, da će kontaktirati i upravu Bolnice, kako bi zajedničkom koordinacijom, došlo do bolje organizacije i smanjenja čekanja na preglede, kao i da je već imao kontakte sa pravnom službom te ustanove, gde su saglasni da se ovo stanje promeni.

  Pored žalbi na dugo čekanje na specijalističke preglede u Bolnici, veliki broj žalbi pacijenata koji je stigao u Gradsku upravu odnosi se na nejavljanje na telefonske pozive, a najčešće prigovaraju na rad zdravstvenih ustanova i lekarske greške, koje pacijenti upućuju savetniku za zaštitu prava pacijenata.

  Šveler kaže, da pacijenti tvrde, da ponekad satima zovu telefonsku centralu Bolnice, ali da niko ne diže slušalicu, a i kad je digne vrlo često im se kopčaju pogrešna odelenja i ambulante. Zakon o pravima pacijenata, koji je počeo da se primenjuju krajem novembra prošle godine, predvideo je da o pravima pacijenata sada brinu dva zaštitnika. Jedan o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a drugi o trošku opštine.

  Pacijent koji smatra da je njegovo pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite ugroženo, prigovor može da podnese Savetniku za zaštitu prava pacijenata, a  postupak donošenja zaključka o tome da li je prigovor osnovan ili neosnovan, savetnik je dužan da donese za pet dana, a za tri dana o odluci obavesti pacijenta i nadležnu zdravstvenu ustanovu.

  Savetnik za zaštitu prava pacijenata prati ostvarivanje prava u okviru pet ustanova: u Bolnici, Domu zdravlja, Apoteci Subotica, Gerontološkom centru, kao i prava koja se ostvaruju preko RFZO. Kancelarija savetnika nalazi se na trećem spratu Gradske kuće, u sobi 308, stranke se primaju od 11 do 15 časova, a na broju 626-882 mogu se zakazati dolasci.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja