Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Radovi na subotičkoj Sinagogi prema planu biće završeni do kraja godine
  Sinagoga će zasijati u punom sjaju
  18.03.2017.

  Subotička Sinagoga krajem godine zasijaće u punom sjaju. Radovi na uređenju unutrašnjosti objekta počeli su u novembru 2016. godine. Ugovor podrazumeva potpunu obnovu i uređenje ne samo unutrašnjosti Sinagoge, već i dvorišnog dela, kao i ograde. Obnova Sinagoge traje čitave četiri decenije, ali u poslednje četiri godine obnovljene su fasade objekta zahvaljujući lokalnoj samoupravi, Pokrajini i Republici. Vlada Mađarske izdvojila je 1,6 hiljada evra za obnavljanje unutrašnjosti Sinagoge.

  5112_1.jpg

  Branislav Ćopić, koordinator za radove na Sinagogi objašnjava da radovi na adaptaciji i sanaciji unutrašnjeg objekta Sinagoge teku po planu. Izvođači su subotičke firme sa konzorcijumom mađarskih firmi, a u toku je kompletna adaptacija unutrašnjosti objekta. Postavljaju se novi podovi, klupe se adaptiraju, kao i vrata, prozori i vitraži.

  5112_2.jpg„Do sada su završeni radovi na rekonstrukciji podova i uvedeno je podno grejanje. U toku su radovi na kotlarnici. Paralelno se odvijaju radovi u Subotici i Budimpešti na kompletnom enterijeru. Subotička Sinagoga je jedna od najlepših, i sam tok radova prate mnogi stručnjaci. Očekujemo kraj radova do kraja godine, a pored Sinagoge urediće se i dvorište“, objasnio je Branislav Ćopić, koordinator za radove na Sinagogi.

  Da podsetimo, Republika Srbija je 1974. godine subotičku Sinagogu proglasila za spomenik kulture od izuzetnog značaja, a druga je po veličini u Evropi, odmah nakon budimpeštanske. Izgrađena je u stilu mađarske secesije po projektu arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba i trebalo bi da zasija u starom ruhu na svoj 115-ti rođendan od izgradnje.

  Godišnje preko 10.000 turista poseti ovo monumentalno zdanje, a predsednik Jevrejske opštine Subotica, Robert Sabadoš objašnjava da će objekat imati i turističko - kulturnu funkciju, a ne samo versku.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja