Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Art bioskopu Aleksandar Lifka održana je projekcija
  Film koji je jači od zuba vremena
  19.03.2017.

  Premijera prvog subotičkog vestern filma, "Lareda", prikazana je 9. marta 1996. u nekadašnjem bioskopu "Zvezda". Tim povodom je u Art bioskopu "Lifka" svečano obeležena godišnjica, istog datuma, ali ravno 21 godinu kasnije.

  Film "Laredo", kako se zove i glavni junak ovog filma, sniman je 1994. i 1995. godine u produkciji i režiji Stipana Milodanovića i pripoveda jednostavnu priču o besmislenom sukobu bandi u neimenovanom pograničnom gradu koji bi mogao biti i Subotica. Stipan je pre projekcije povukao paralele između Subotice i Lareda, mesta u Teksasu na samoj granici sa Meksikom, koje je u vestern kulturi čest toponim priča sa "divljeg zapada".

  5118_1.jpg- Kao što je i Subotica grad na granici, tako postoji jedan pogranični grad na reci Rio Grande, u Teksasu, na granici sa Meksikom. Pogađate, zove se Laredo! Evidentna je sličnost u prostornom položaju ova dva naselja, ali je neizostavna i vremenska dimenzija. Laredo je zanimljiv kao lokacija špageti-vestern filmova, odnosno šablonskih "kaubojaca" snimanih pretežno u Italiji, koji predstavljaju tadašnju evropsku viziju Divljeg Zapada, prostora u kojem još nema zakona i tek treba da se izgrade civilizovano društvo i poredak savremene države. Kroz ove žanrovske šablone i naš subotički "Laredo" prikazuje prevrtljivost i nesigurnost vremena krajem XX veka, u kojem neki mladi ljudi odrastajući umišljaju da žive kao u špageti-vesternu, gde je život jeftina roba, koja se i u stvarnosti može švercovati preko granice kao i svaka druga bofl roba. Posebna vrednost filma je njegova dokumentarnost, jer svesno prikazuje Suboticu kao grad koji se neminovno menja.- rekao je Stipan Milodanović, režiser i producent "Lareda".

  Nakon projekcije filma dogodio se i razgovor sa autorima među kojima su Petar Mitrić glavna uloga, Darko Kovačević, scenario i Stipan Milodanović, režija a da veče bude zabavno, pobrinuo se kao voditelj večeri Boris Čegar. Publika je svojim aplauzima pokazala da VHS boje nisu izbledele. Zvuk, koji je u potpunosti restaurisan, još je više doprineo ugodnom doživljaju. Nauka bi mogla potvrditi da je doživljaj slike uslovljen i zvukom koji je povezan sa njom, pa je audio restauracijom poboljšan i čulni utisak videa. Dakle, iako je kvalitet amaterske i kućne produkcije mnogo napredovao od nastanka "Lareda", to je samo dalo potvrdu da je ovaj film jači od zuba vremena.

  Ukoliko ne poznajete ove sredovečne ljude, važno je napomenuti da su svi oni 1974. godište, što se čini da nije slučajno. Kao svršeni gimnazijalci su nastavili da se druže i budući da su imali kreativnih sklonosti, započeli su snimanje filma u leto 1994. godine čak su osnovali i svoj klub, poznatiji kao KLJUN , skraćeno od Klub Ljubitelja Umetnosti i Nauke.

  "Laredo" je u svojoj suštini komentar na bogatu filmsku industriju, što jasno pokazuje izbor muzike za odjavnu špicu. Ovaj film takođe ima i površnost i slojevitost, pa može i da vas zabavi i da vas zamisli. Ako se budete smejali gledajući film, možda će vam kasnije prst završiti na čelu kada budete slegali utiske. Tada se ipak setite da vaša reakcija prvenstveno zavisi od vas samih.

  Na kraju postoji i epilog ove divne večeri u Art bioskopu "Lifka", većina članova Upravnog odbora KLJUN-a je sa osmesima na licu smenila predsednika Skupštine kluba, što je prva takva situacija u 23 godine njegovog postojanja, jer od osnivanja nikada nije bilo promene na bilo kojoj funkciji. - Prihvatam odluku većine i zahvaljujem se na višegodišnjoj saradnji. Veoma poštujem 23 godine koje smo zajedno i svako na svoj način uložili u KLJUN, i znam da drugačije ne bih imao sve te divne uspomene koje mi zauvek ostaju. Nadam se da će ugled ovog kluba biti sačuvan, jer je to jedinstven podvig naše generacije.- rekao je Stipan Milodanović, bivši predsednik Skupštine kluba.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja