Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 17.07.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Ponovo problemi zbog auto otpada
  Ponavlja se Skadarlijska ulica?
  19.03.2017.

  Otpad Dalibora Gregorčića, koji se preseljava na Put Edvarda Kardelja, tvrde građani i mesna zajednica, već dva meseca radi, iako za to još nema dozvolu, a nadležne službe i inspekcije ne reaguju. Životna sredina se zagađuje, a u blizini su škola i obdanište, pa je peticiju protiv otvaranja otpada „Eko metalologistik“ d.o.o. potpisalo 367 građana Zorke i Kelebije

  5119_1.jpg
  Adam Pletl, Angela Kovačević, Josip Kovačević i
  Zoltan Kudlik na konferenciji za novinare u mesnoj zajednici Zorka

  Posle više od sedam godina problema i sukoba koji se nisu stišavali u Skadarlijskoj ulici, gde je preduzetnik Dalibor Gregorčić na privatnoj parceli, okruženoj voćnjacima, otvorio auto-otpad pod nazivom „Dado metal“, izgledalo je krajem prošle godine da će ove nemile scene postati prošlost. Jer, vlasnik je najavio da će svoj posao preseliti na Put Edvarda Kardelja 122, na samu granicu mesnih zajednica Zorka i Kelebija, uz glavnu saobraćajnicu, ovaj put pod firmom „Eko metalologistik“ d.o.o., i za to mu je bila potrebna Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Nju je sačinio Institut zaštite na radu iz Novog Sada i krajem decembra, posle javnog uvida u predviđenom zakonskom roku, održana je javna rasprava.

  Moglo se činiti da je problemima kraj, ali samo onome ko nije prisustvovao javnoj raspravi. Jer, i sami autori Studije su priznali da ona nije u potpunosti završena i da je manjkava, pošto je u toku diskusije i kroz četiri pismene primedbe pristigle za vreme javnog uvida ukazano na brojne propuste koji su načinjeni. Na primer, u dokumentu je prikazana ilustracija bez kuća u okolini, a one postoje. Zatim, kako će se poštovati maksimalno dozvoljena buka od 65 decibela, koja odgovara onoj što je stvara tranzitni saobraćaj, kada obojeni metal treba da se skladišti u zatvorenom prostoru, a moraće da se, zbog veličine, seče na otvorenom? Na placu nema gradske kanalizacije, a prema Prostornom planu Grada Subotice na tom mestu dozvoljena je izgradnja poslovnih objekata pod uslovom „da ne remete bitno životnu sredinu“. Šta to znači „bitno“ – može samo da se pretpostavlja i tumači!

  Najveći „gaf“ na sednici – kojoj je prisustvovao i vlasnik firme Gregorčić, bio je da se rasprava vodi, a otpad već radi, što ni on nije demantovao. Jedino su ekološki inspektori demantovali opasku organizatora rasprave da su o tome obavešteni. Uprkos svemu, rečeno je da se javna rasprava neće ponavljati, a da će „korekcije“ biti ugrađene u konačni tekst radi izdavanja dozvole za rad „Eko-metalologistici“. Sam Dalibor Gregorčić se, na naknadno pitanje novinara, izjasnio da će „Dado metal“ u Skadarlijskoj ulici zatvoriti kada dobije dozvolu za rad na Putu Edvarda Kardelja 122.

  Već im dozlogrdio!

  Još tada, 26. decembra, u vazduhu je prosto visilo pitanje – da li će se ponoviti Skadarlijska ulica? Hoće li sve krenuti ispočetka, protesti građana u okolini, nezadovoljstvo (ne)efikasnošću inspekcijskih službi, komunalne policije i drugih nadležnih, pa sve do vrha gradske vlasti? Na konferenciji za novinare, koja je ove nedelje sazvana u mesnoj zajednici Zorka, pokazalo se, nažalost, da se takve slutnje obistinjuju, posle nepuna tri meseca od javne rasprave.

  „Kao što je poznato, sa poslovanjem otpada prethodno su imali problema u mesnoj zajednici Peščara, u Skadarlijskoj ulici. U toku javnog uvida u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, mi smo, 22.decembra, Gradskoj upravi – Sekretarijatu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, uputili naše mišljenje i predlog u vezi zahteva za davanje saglasnosti i naglasili smo da smatramo da skladištenje i tretman bilo kakvog metalnog i plastičnog otpada ne bi smelo da se odvija u zoni porodičnog stanovanja. Jer, prema Generalnom planu Subotica-Palić do 2020. godine, ovaj deo prostora mesne zajednice Zorka predviđen je za porodično stanovanje srednjih i malih gustina, a uslov za gradnju poslovnih objekata na ovoj lokaciji je da za njih nije propisana obaveza izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, ili ako jeste, da ne ugrožava životnu sredinu ili da se negativno dejstvo može u potpunosti ukloniti“, kaže Zoltan Kudlik, predsednik Saveta Mesne zajednice Zorka.

  Građani su, u međuvremenu, samoinicijativno počeli da prikupljaju potpise za peticiju, a deo je sakupljen i u mesnoj zajednici, tako da je svoje nezadovoljstvo situacijom koja je nastala na Putu Edvarda Kardelja 122, gde se smestio „Eko metalologistik“, na ovaj način do sada izrazilo 367 stanovnika Zorke i Kelebije. Rukovodstvo mesne zajednice peticiju sa do tada prikupljenih 307 potpisa dostavilo je 8.marta ove godine Pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine – područna jedinica Subotica, na Trgu Lazara Nešića 1, i u njoj navelo:

  „Obraćamo Vam se kao nadležnima za rešavanje problema rada i doseljenja otpada „ECO METALOLOGISTIC“ DOO na adresi Subotica, Put Edvarda Kardelja 122. Navedena lokacija se nalazi u zoni stanovanja, u neposrednoj blizini se nalazi Osnovna škola „Sečenji Ištvan“ područna škola „Salai“ sa zabavištem te bi rad ovog otpada ugrožavao životnu sredinu i ometao stanovnike u okolini kao i navedene ustanove u svom radu. U prilogu Vam dostavljamo peticiju građana sa 307 potpisa kao i podršku MZ Kelebija, a i ovi građani imaju punu podršku naše mesne zajednice vezano za ovu akciju. Molimo Vas da nas o preduzetim merama obavestite“.

  Otpad radi i bez dozvole?

  Konferenciji za novinare kao predstavnici građana prisustvovali su Josip Kovačević i Angela Kovačević, koji stanuju u neposrednoj blizini Gregorčićevog otpada i čije se parcele graniče sa prostorom nove „Eko metalologistike“. Oni tvrde da otpad već posluje, iako za to još nema izdatu dozvolu, i za ovo kratko vreme uverili su se da miran život u njegovoj blizini neće biti moguć.

  „Velika je buka kada dizalicom podiže jedan automobil i ispušta ga na drugi, pa se onda tako zajedno utovaraju na kamion. Oko 80 smo tako nabrojali. Nešto uvek curi, da li ulje, benzin ili antifriz, ne znam. Bila je lokva ulja na asfaltu od rastavljanja jednog kamiona. Podiže se prašina, a ja ovde imam voćnjak, vinograd i baštu, koji mi više ne vrede ništa. Ne vredi mi ni kuća, koju sam gradio pre 28 godina prema strogim urbanističkim propisima, jer sada kada bih hteo da je prodam, zbog otpada na 10-15 metara razdaljine, ona je obezvređena. Graničim se sa njegovom parcelom po dužini od oko 150 metara, i tu nema pomoći, ne mogu da se odvojim. Bila je pre njega ovde drvara i bilo je parkiranja kamiona, ali to je dolazilo i odlazilo, pa se nekako moglo izdržati, a ovo je uvek tu“, govori o svojim mukama Josip Kovačević.

  Angela Kovačević, čija je kuća takođe u neposrednoj blizini, živi u njoj sa dvoje dece i takođe smatra da otpadu nije mesto u naseljenoj sredini kao što je ova, pogotovo što su u blizini škola i obdanište. S obzirom da, kako tvrdi, Dalibor Gregorčić još nije dobio dozvolu za rad, obratila se početkom godine nadležnim službama predajući žalbu u pismenoj formi na pisarnici u Gradskoj kući, ali pošto ni posle nekoliko dana nije dobila nikakav odgovor, pozvala ih je ponovo.

  „Rekli su da oni imaju zakonski rok od 60 dana da mi odgovore i u međuvremenu smo, čekajući da prođe tih 60 dana, potpisali peticiju. Neshvatljivo je kada se zna da radi bez dozvole, a da niko zbog toga ne reaguje. Ovde je već sada nastao haos i ruglo, a šta će tek biti kasnije, ne možemo ni da zamislimo“, kaže Angela Kovačević.

  Da mogu nastati problemi i sa zagađenjem vodonosnih slojeva zbog ispuštanja ulja, jer većina stanovnika Zorke još nema gradsku vodovodnu mrežu i pije vodu iz sopstvenih bunara, dodaje Zoltan Kudlik, a Adam Pletl, predsednik Komunalne komisije napominje da su u mesnoj zajednici, osim što podržavaju građane, spremni da preduzmu u tom pravcu konkretnije poteze i proteste a u svakom slučaju od borbe za njihovo pravo na miran i zdrav život – neće odustati!

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja