Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Maltus
  20.03.2017.

  Piše Tomislav Vojnić

  Svi smo mi uzbuđeni ovih dana, i svi s manjom ili većom znatiželjom očekujemo kako će se završiti izbori. U ovakvim prilikama tzv. kolumnisti ne znaju šta da pišu, ne bi da narušavaju demokratske procedure, pa se onda odlučuju za proverena opšta mesta, pokušavajući da tu ipak unesu i malo uvrnute stvarnosti.

  5120_1.jpgTako ću i ja. Pitaću se,tako, po ko zna koji put – kuda mi to idemo? Mislim na celo čovečanstvo a ne samo na ovu našu šaku jada. Jer, šta se dešava? Dešava se to da su se svetski narodi dobrano uskomešali, pa jedni bi da odu odavde onamo, neki drugi bi da otuda dođu ovamo, a ima i drugih kombinacija, da sad ne nabrajam, setićete se i sami.

  Ali te ujdurme s čovečanstvom nisu počele danas. Evo, na primer, izvesni Tomas Robert Maltus, inače anglikanski pop, matematičar i socijalni demograf, već je krajem 18. veka ozbiljno je upozorio – ako ovako nastavimo da se množimo, uskoro nećemo imati dovoljno hrane za sve. A tada je ukupno na planeti bilo tek oko milijardu ljudi!

  Ja sam za tu njegovu nauku saznao kao student, sredinom prošlog veka, kada nas je već bilo oko 4 milijarde, i kada se čitava marksistička politička misao žestoko obračunavala s Maltusom tvrdeći da on pojma nema, i da se sredstva za rad i uopšte tehnologija toliko brzo razvijaju da čovečanstvu, a pogotovo pripadnicima osvešćene radničke klase s te, maltusovske, strane ne preti nikakva opasnost, nego da će, baš naprotiv, ljudski faktor odigrati glavnu ulogu u sveopštem napretku koji nas očekuje u svetloj budućnosti.

  Molim lepo, meni se, mladom, naivnom i glupom to tada učinilo logičnim. I stvarno, napretka je bilo, a i ljudski faktor je odigrao svoju ulogu, naročito na ovim prostorima i u poslednjih dvadesetak godina. U međuvremenu dogurali smo do 6 milijardi stanovnika na planeti Zemlji.

  Zbog toga je ponovo počelo da se govorka da u Maltusovoj teoriji možda ipak ima nečega. Pa se, raznoraznim kompjuterskim interpolacijama i simulacijama, došlo dotle da se utvrdilo da je kapacitet Zemlje dovoljan da prehrani najviše 15 milijardi ljudi, a šta će dalje biti, to ni kompjuteri za sada ne znaju da kažu.

  A, evo, pre neki mesec objavljen je podatak da nas sad već ima preko 7 milijardi!

  I kako se to mnoštvo ponaša? I sami vidite: tuku se međusobno, otimaju jedni od drugih, zagađuju okoliš, neprekidno se jagme za nekakvim teritorijama, muče ih integriteti, suvereniteti i samobitnosti, vere i kulture, hteli bi da budu svoji na svome, ali, ako je ikako moguće, da to bude malo i na tuđem...

  E, mislim se, da je Maltus bio malo slabiji matematičar a malo bolji psiholog (još bolje: psihijatar!), možda bi pogodio od čega ćemo svi stradati. Ovako – trebalo je smisliti nešto još veselije. I smislilo se...

  San u snu

  Šta da vam kažem: dok se mi, evo, žalimo kako nam globalno loše ide, neki mudri naučnici (pomalo ludi, kako i priliči genijima) postavili su novu teoriju ovoga sveta i celog kosmosa, pri čemu, kako rekoše, mi u stvari živimo u Matriksu! Za one koji nisu baš upućeni, to vam dođe kao kad u snu sanjate neki drugi san. Naime, ovo što je sada zapravo je samo privid nečeg drugog, a to drugo onda upravlja svim ostalim, bilo gde. Dakle, čak i kad bismo se iz onog drugog sna probudili, ostali bismo i dalje da spavamo u ovom prvom snu.

  Zato jedini spas vidim u mesečarenju. Ne preostaje ništa drugo, nego, makar i u snu, hrabro i odlučno krenuti u pravom smeru. Mnogi su tako krenuli, čak su već i otišli... Javljaju se kući pomoću skajpa, vajbera i drugih čudesa moderne tehnike. A tu i tamo pošalju svojima i neku kintu...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja