Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Ena Gergić, pred prijemnim za Likovnu akademiju i velikim delima
  Ona oseća bojama
  21.03.2017.

  Ena Gergić završava Gimnaziju i sprema se za Akademiju. Do sada je imala već četiri izložbe od kojih i jednu samostalnu. Voli ceo proces stvaranja i to što se emocije mogu preneti bez reči. U Subotici nalazi mir i duševnu hranu za svoje crteže.

  Na Enu nam je pažnju skrenula Grupa za razvoj kulturnog aktivizma Urlik, ukazujući na devojku koja „zrači dobrom energijom, slika fantastično, kreativna je i jednog dana Subotica će biti ponosna na nju“.

  5126_1.jpg

  Subotičanka Ena Gergić je išla u Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ gde je bila prvi učenik kome je dodeljena nagrada „umetnik generacije“. Trenutno je u četvrtom razredu Gimnazije Svetozar Marković i priprema se za prijemni ispit na Akademiji umetnosti u Pečuju, smer grafički dizajn.

  5126_2.jpg- Ne mogu tačno da odredim kada, a ni zašto sam počela da crtam, samo znam da otkad pamtim neprestano to radim i svaki svoj slobodan trenutak koristim da nešto nacrtam. Mogućnosti kreacije i radoznalost za istraživanjem života su mi neiscrpna inspiracija – kaže Ena.

  Nikada, kaže, nije bila isključiva po pitanju omiljenih umetnika, ali ako treba nekoga da izdvoji onda su to Klimt, Schiel i Van Gogha čije je boje oduševljavaju još uvek kao devojčicu.

  - Nemam ni omiljeni motiv, inspirišu me najrazličitije stvari ali ono što se provlači kroz moje radove je bajkovitost a karakteri odišu mekoćom, senzualnošću sa blagom dozom nespretnosti, pa ako ih neko kao takve nađe simpatičnim možda pomalo u tome prepozna deo sebe.

  Kaže da ne zna kada je neki njen rad dobar, a ni to ako jeste, zbog čega je.

  - Iskreno, nisam sigurna ni u to da ikada mogu da kažem za moj rad da je dobar. Ali moraću da naučim to da prihvatim, jer ove slike koje stvaram su u mojoj glavi od malih nogu, a naučiti kako da ih prenesem na papir je oduvek bila motivacija za moj dalji napredak. Kada završim crtež, na par minuta se osećam ispunjenom, a saznanje da svojim delom činiš sretnim i druge svakako je jedan od najlepših aspekata stvaranja- govori Ena o privilegovanosti umetnika.

  Voli, kaže pastelne boje i uopšte sve boje, kao i ceo proces stvaranja u kom emocije može preneti bez reči. Voli Suboticu.

  - Subotica nije neki bučan velegrad, ali za mene je to što se ovde za osmeh može dobiti džem a za ljubav med duševna hrana koju unosim i u svoje crteže. Ona je mirna a istovremeno i puna života pa tako može doći do izražaja bliskost ljudi i njihova pažnja jednih prema drugima.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja