Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  POMERANJE
  27.03.2017.

  Piše Tomislav Vojnić

  Što ti je mart! Ima u njemu 31 datum, a baš na današnji dan desilo se, između ostalog, i ovo:

  U pohodu kroz Aziju i Sredozemlje, tatarski vojskovođa Tamerlan osvojio je Damask. Bilo je to 1441. godine (A vidi šta se danas s tim Damaskom dešava?!) 1603. - Umrla je engleska kraljica Elizabeta I.
  5148_1.jpgEngleska je tokom njene 45-godišnje vladavine postala vodeća zemlja u proizvodnji tekstila i vune, osnovala je prvu koloniju u Severnoj Americi - Virdžiniju, utemeljila Istočnoindijsku kompaniju, a britanski morepolovci, trgovci i gusari stvorili su temelje buduće britanske imperije. Presto je nasledio škotski kralj Džejms VI, čime je, kao Džejms I, objedinio englesku i škotsku krunu. Zajednički parlament osnovan je 1707, kada su se dve zemlje ujedinile u Veliku Britaniju. ( Sad bi da se razdvoje...) 1736 - U Budimu je mučenjem na točku ubijen vođa srpskih ustanika Pera Segedinac koji je 1735. u Pomorišju, Bačkoj i Posavini podigao Vojvođane protiv Austrije. Moriški komandant je opevan u narodnim pesmama, a Laza Kostić je napisao dramu „Pera Segedinac“. (Tako piše na internetu, a mene živo interesuje ko su bili ti VOJVOĐANI? Još onda ’teli da se otcepe? Interesantno...) 1882. - Nemački bakteriolog Robert Koh objavio je da je izolovao bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije nazvanu „Kohov bacil“. 1905. - Umro je francuski pisac Žil Vern koji je svojim naučno - fantastičnim romanima odigrao veliku ulogu u popularizaciji nauke i predvideo mnoga naučna dostignucga. Napisao je 57 romana od kojih su najpoznatiji („Put oko sveta za 80 dana“, „Dvadeset hiljada milja pod morem“, „Put na Mesec“, „Put u središte Zemlje“, „Pet nedelja u balonu“). 1945. - U Beogradu je potpisan sporazum vlade Demokratske Federativne Jugoslavije i Uprave UN za pomoć i obnovu (UNRA). Sporazumom je predviđeno da UNRA pomogne u hrani, lekovima, obući i odeći, i da uputi stručnjake za obnovu poljoprivrede, industrije i saobraćaja u Jugoslaviji. (Ja se iz tog vremena sećam Trumanovih jaja... u prahu...)

  Ali, sve je to luk i voda u odnosu na ovo što sledi: 1999 - U 20.00 časova snage NATO počele su napad iz vazduha na SR Jugoslaviju. Tokom 78 dana akcije pod nazivom „Milosrdni anđeo“, u kojoj je učestvovalo 19 zemalja, poginulo je više od 1.000 ljudi, a nekoliko hiljada je ranjeno. Teško su oštećeni vojni i civilni objekti, a šteta je procenjena na oko 30 milijardi dolara. Vlada SR Jugoslavije proglasila je ratno stanje.

  A onda da pomenemo i ovo: 2006. - Posle skoro četiri decenije kampanje za nezavisnost Baskije, oblasti na severu Španije, separatistička organizacija ETA objavila je trajni prekid vatre i najavila borbu demokratskim sredstvima.

  (I mi smo danas tu negde: nećemo se tući s komšijama već pregovarati. Ali dokle? Do kraja! Najvažnije je da nam daju trpjeti – što reko jedan mudri starac, još davno...)

  Skazaljke

  Budući da počinje tzv. letnje računanje vremena, od nedelje ćemo tu dozvolu (da trpimo) koristiti znatno efi kasnije, jer će obdanica, kao, trajati duže, pa ćemo automatski imati više sati da svoje brige i strahove kreativno unapredimo, pa ko dokle dobaci.

  Ali – oprez! Dešava se da se čak i bez pomeranja može nekuda stići. Na primer - stajanjem u mestu! Stojiš u mestu – a stigneš tamo ge se nisi ni nadao. Recimo čak dovde! U svakom slučaju, daleko. Zato se za mnoge kaže – Ovaj je daleko dogurao. A nije se ni pomerio s mesta!

  Probajte i vi, nije teško...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja