Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Nenad Ivanišević, državni sekretar i predsednik srpskog dela Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske
  Poboljšan status Srba u Mađarskoj
  31.03.2017.

  Nenad Ivanišević, državni sekretar i predsednik srpskog dela Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske, u Domu Mađara na stručnom skupu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji i Samouprave Srba u Mađarskoj, na temu prava u kulturi, obrazovanju, informisanju i službene upotrebe jezika i pisma istakao je, da odnosi Srbije i Mađaraske odavno nisu bili bolji i da jedino pitanje migrantske krize obe države vide različito, ali da to ne kvari njihov odnos.

   5167_1.jpg

  - Mađarska je donela istorijske odluke na poboljšanju srpske zajednice u Mađarskoj a to su pre svega ogromna finansijska sredstva koja daje za rad i obnavljanje i renoviranje srpskih institucija. Treba razgovarati o konkretnoj realizaciji tih odluka jer uvek postoji mogućnost da se položaj unapredi. Razgovarali smo o emitovanju srpskih emisija na mađarskoj televiziji kao i o pitanjima koja su značajna za položaj mađarske zajednice, zatim granica okruga na teritoriji Srbiji i mogućnosti olakšavanja polaganja prijemnih ispita na fakultetima u Novom Sadu. To su pitanja za koje još tražimo najbolja rešenja – kaže Nenad Ivaničević.

  Najavljujući sednicu Mešovite komisije Srbije i Mađarske koja će biti održana u drugoj polovini godine Ivanišević je rekao da ne sme da se dogodi višegodišnja pauza u njenom radu što je ranije bio slučaj.

  - Imamo dobre odnose, imamo Komisiju koja radi i saradnju dve vlade što je veoma važno. Ova Vlada vodi računa o pripadnicima srpske zajednice u bilo kojoj drugoj zemlji u svetu. U aprilu ćemo zakazati sastanak sa pripadnicima Samouprave Srba u Mađarskoj i njih ćemo pitati šta je najvažnije da rešavamo – kaže Ivanišević.

  Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, takođe je istakao da su odnosi Srbije i Mađarske dostigli istorijski maksimum.

  - I srpska i mađarska vlada i oba društva su potpuno otvorena. Ne doživljavaju se kao faktori opasnosti već kao vrednosti za jačanje jedni drugih. Benefitari ovako dobrih odnosa su manjinske zajednice. To je i naša uloga i interes. Bitno je da rešavamo sva pitanja i da se dobri odnosi sačuvaju, a to nije preteško, ali nije ni lako. Taj posao se nikada ne može smatrati završenim jer život stalno nosi probleme, a za građane obe države je bitno da politika nađe rešenja – zaključio je Pastor.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja