Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.07.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Ministarstvo poljopriverede i Regionalna deponija organizovali Okrugli sto „Inicijatori promena“
  Edukacija građana oko zbrinjavanja otpada
  02.04.2017.

  Predstavnici javnog i civilnog sektora u regionu Subotice, za upravljanje otpadom, 23. marta su definisali dogovor o zajedničkoj platformi za kontinuiranu edukaciju građana, u cilju podizanja svesti i informisanja građana oko održivog regionalnog koncepta upravljanja otpadom.

  5174_1.jpg 

  Na Okruglom stolu „Inicijatori promena”, koji su organizovali preduzeće „Regionalna deponija” uz podršku Ministarstva poljoprivrede, istaknuto je da su radovi na izgradnji deponije u poodmakloj fazi i da sada je pravo vreme da se stanovništvo upozna sa budućim sistemom prikupljanja, selekcije i dalje prerade otpada, kao i sa svim novinama koje će novi način rešavanja ovih komunalnih problema doneti regionu.

  Predstavnici nevladinih organizacija, odeljenja za upravljanje otpadom i odseka za praćenje sprovođenja projekata, finansiranih iz fondova EU, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Grada Subotica, „Regionalne deponije” i projekta Evropske Unije „Izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom u Subotičkom regionu”, razgovarali su o unapređenju saradnje u vezi sa promocijom novog sistema upravljanja otpadom, koji očekuje grad Suboticu i opštine Čoka, Senta, Bačka Topola, Novi Kneževac, Mali Iđoš i Kanjiža.

  Na okruglom stolu „Inicijatori promena” dogovoreno je da se potpiše Memorandum o saradnji koji podrazumeva niz akcija usmerenih na kvalitetno i pravovremeno informisanje građana. Inicirana je zajednička koordinacija aktivnosti, u cilju edukacije građana, da usvoje nove navike i efikasniji prelazak na novi zaokruženi sistem zbrinjavanja otpada.

  —Okrugli sto je iskorišćen kao dobra prilika i da se predstavnici nevladinog sektora informišu o svim aspektima upravljanja otpadom u Srbiji i planiranim pripremama za definisanje pregovaračke pozicije Republike Srbije u oblasti upravljanja otpadom, sa ciljem otvaranja Poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, saopštili su predstavnici Regionalne deponije.Predstavljena je i ažurirana Studija o proceni uticaja na životnu sredinu regionalnog postrojenja za tretman i odlaganje otpada na lokaciji Bikovo.Ukupna vrednost projekta „Izgradnja regionalnog centa za upravljanje otpadom u Subotičkom regionu” je 24 miliona evra. Finansijska podrška EU, u iznosu od 20 miliona evra (83 posto), usmerena je na izgradnju infrastrukture i jačanje kapaciteta regionalnog preduzeća i lokalnih javnih komunalnih preduzeća.

  Vlada Republike Srbije učestvuje u izgradnji komponenti Regionalne deponije sa 3,2 miliona evra (13 posto), dok će ukupno milion evra (4 posto) biti izdvojeno iz budžeta Grada Subotice i opština regiona.

  Izgradnja se sprovodi kroz tri EU projekta namenjena nadzoru i tehničkoj podršci, izgradnji kompleksa Regionalne deponije i izgradnji tri transfer stanice u Regionu i uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i jedinica lokalnih samouprava regiona. Kompleks Regionalne deponije grade italijanska firma „Ibi”, šabački „Set” i novosadski „Instel” inženjering.

  N.H.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja