Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Idiot
  03.04.2017.

  Piše Tomislav Vojnić

  Šta god vi mislili o meni, smatram da je došao trenutak (baš sada, i ovde) da otvorim svoju dušu i iskreno priznam – ja mnogo volim rusku literaturu!

  Molim lepo, tokom školovanja ja sam čak 8 punih godina učio ruski jezik, naučio mnoge pesmice i pesmetine, ode i bajke, načitao se knjiga, od Gogolja, Čehova, Tolstoja, Dostojevskog, Puškina, Ljermontova... do Šolohova i Valentina Katajeva ... Vojnoviča! Čak sam i na maturi uzeo da polažem ruski kao strani jezik, a ne engleski, iako sam i engleski tada već znao isto kao i ruski.

  5177_1.jpgEvo, ko ne veruje, i dan danas znam naizust onu čuvenu Puškinovu pesmu kako je on samome sebi podigao spomenik, ali ne rukom, nego... Uostalom, za nevernike, evo malkice originala, pa ako baš ne rezumete, razmislite da li ste možebitno nešto propustili što niste naučili ruski. Dakle:

  Я памятник себе воздвиг нерукотворный, К нему не зарастет народная тропа, Вознесся выше он главою непокорной

  (Nadam se da znate malo ćirilice, pa ćete lako „prevesti“ ovu Puškinovu metaforu o tome da je samom sebi (svojim delom) digao „nerukotvorni“ spomenik koji za „nepokornu glavu“ eto, nadvisuje tron cara mu tadašnjeg - Alaksandra. Bunio se, terao mu inat, pa je imao posledice...).

  Nova vremena
  Zašto sve ovo pričam? Zato što neki mangupi, da bi se pravili važni u društvu, izjavljuju da najviše od svih ruskih pisaca vole Tolstojevskog. Pazi, to je čista šala i komika, ali za neznalice i skorojeviće može da upali. I upalilo je, mnogo puta.

  E, ali stigla su neka nova vremena, pa se javljaju neke čudne misli u vezi s tim ruskim piscem neobičnog prezimena. Recimo, ako je Tolstoj napisao „Rat i mir“ a Dostojevski složio „Zločin i kaznu“, onda se može isto tako zamisliti da je Tolstojevski napisao „Rat i zločin“, ali takođe i „Mir i kaznu“. Zvuči logično, ne? U ratu ima zločina, ma šta ima – ceo rat je jedan veliki zločin. Kao što i u miru neko obično biva kažnjen... Ali... pazi sad – cela se stvar može odigrati i ovako – Rat i kazna i Zločin i mir. Hoće reći – nema rata bez kazne, ni mira bez zločina...

  Opet ima logike, to jest aluzije su sasvim moguće. Stvarno - moćan pisac ovaj Tolstojevski...

  Ali, ipak ne treba zaboraviti: najbolje romane (i najluđe, i najlepše, i najodvratnije) piše sam život.

  Otprilike ovako isto bi, skoro sam ubeđen, razmišljao i izvesni knez Miškin. Ne znate ko je knez Miškin? Pa dobro, knez Miškin je glavni junak romana„idiot“, kojega je napisao Dostojevski, sam, bez Tolstoja. A i taj roman sam pročitao, tek da se zna...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja