Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Kompanija „Masterplast” potpisala Memorandum sa fakultetom Edukons o saradnji privrede sa naukom
  „Masterplast” do jula zapošljava 150 radnika
  08.04.2017.

  • Preduzeće „Masterplast” do jula završava novu halu i zapošljava još 150 radnika, pa će u kompaniji raditi 550 zaposlenih • Cilj vlasnika Tivadara Bunforda je da Masterplast uskoro bude druga kompanija u Evropi po izvozu stiropora i drugih brendova, čemu će doprineti i potpisivanje ugovora sa Edukonsom • Najbolji studenti, posle prakse, imaće šansu i da se zaposle u Masterplastu!

  5198_1.jpg
  Saradnja privrede i nauke - Bunford u Savetu direktora Edukonsa

  U Subotici je 3. aprila, preduzeće „Masterplast” potpisalo Memorandum sa univerzitetom Edukons, a ovom saradnjom privrede i nauke, nakon završetka studija, studenti čiji profili su potrebni, odmah će dobiti radno mesto u toj subotičkoj kompaniji, koja je u vrhu u Evropi po proizvodnji stiropora i drugih brendova

  —Prednost je na tržištu radne snage dobiti odmah obučene i kvalifikovane kadrove. „Masterplast” je među vodećim firmama u Evropi, posle 15 godina razvoja, upošljava 400 radnika, a do sredine jula, zaposlićemo još 150 radnika, jer je u toku završetak još jednog pogona u preduzeću, kaže Tivadar Bunford, vlasnik preduzeća.

  5198_2.jpg
  Prof dr Aleksandar Andrejević, Stela Vig Salma i Tivadar Bunford

  Prof dr Aleksandar Andrejević, rektor Univerziteta Edukons iz Sremske Kamenice naveo je da su ugovori sa privredom i uspešnim preduzećima, presedan u praksi visokog obrazovanja.

  —Ugovor sa „Masterplastom”, koji je izvan proseka poslovanja Srbije, menja stvari na tržištu radne snage.Vlasnike firmi uvodimo u Savet direktora fakulteta. Saradnjom sa kompanijama, modifikovaćemo obrazovne programe, da bi bili životni i realni, da studenti posle studija odmah počnu da rade u tim kompanijama, kaže rektor Andrejević.

  On ističe da je angažovanje ljudi iz privrede vrhunska praksa u obrazovanju, da će ugovori konačno povezati privredu i fakultete. — Studenti će tako još na fakultetu steći osnovna znanja o proizvodnji – kroz praksu, što je novi domet u našem visokom obrazovanju, kaže rektor Andrejević.

  Tivadar Bunford je naglasio, da su premijeri Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban doprineli razvoju subotičke firme „Mastrplast”, zajedničkim ulaganjem Vlade Srbije i Mađarske, a rezultat je značajan izvoz od Luksemburga do Albanije.

  —„Masterplast” realizuje godišnji promet na tržištu Srbije oko 10 miliona evra, a samo na tržište Albanije isporučimo robe u vrednosti 500.000 evra, kaže Bunford i dodaje da će njegova kompanija biti druga firma u Evropi po proizvodnji stiropora.

  Trenutno je na praksi u „Masterplastu” desetak studenata, a to preduzeće je već osnovalo više ćerki firmi, te je postalo Centar jugiostočne regije Master grupacije. Na tržištu su bivše Jugoslavije i Albanije.

  —Razvili smo i logistiku, a za 48 sati stižemo na sve lokacije u Srbiji, sa naručenom količinom robe. Od 2008. godine počeli smo proizvoditi stiropor, to je bila investicija od 5,5 miliona evra, a pokrivamo tržišta od Luksemburga do Albanije, čitavu Srbiju, Hrvatsku i Mađarsku. Pet godina proizvodimo i zaštitne lajsne, sa mrežicom, godišnji kapacitet je 6,5 miliona dužnih metara, a izvozimo je u sve evropske zemlje. Staklena mrežica je najnoviji proizvod za fasade, proizvodnju smo započeli ulaskom u investiranje od 8,4 miliona evra. Završavamo poslednju, treću fazu novog pogona, a do 15. jula će nas biti već 550 zaposlenih u preduzeću. Kompletna proizvodnja je za Evropsku uniju, Kanadu i severnu Afriku, kaže Bunford.

  On ističe da potpisanim memorandumom Edukons preuzima obavezu, da edukuje njihove radnike, i podseća da ta saradnja već traje godinama.

  —Sada već desetak ekonomista radi u „Masterplastu”, posle studija u Edukonsu. Ovo preduzeće je izraslo iz garaže, pre 15 godina. Nikad nismo gledali diplomu, nego smo primali radnike koji su lojalni i vredni. Prvi primer sticanja novih znanja smo moja supruga i ja, jer kao građevinski inženjer, a moja supruga kao elektroinženjer, imali smo pred sobom nove izazove tokom razvoja preduzeća, u menadžmentu, bankarstvu i drugim poslovima. Morali smo da učimo, da radimo na svim vrstama razvoja i sopstvenog i kompanijskog. Naš direktor logistike i drugi saradnici, uskoro će diplomirati na Edukonsu. U međuvremenu smo primili i druge mlade ljude, koji su se obrazovali na tom Univerzitetu, koji daje i praktična znanja studentima. Ti profesori znaju praksu preduzeća. Ugovor koji potpisujemo biće dugoročan, podvlači Tivadar Bunford, vlasnik „Masterplasta”.

  Prof dr Andrejević zahvalio se i Steli Vig Salma, koja uspešno koordinira i vodi Centar Edukonsa u Subotici.

  —Uspešnost mora biti prepoznata i od civilnog društva. Edukons je specifična visokoobrazovna ustanova. Specifičnost je što sada kao privatni fakultet pokušavamo da implementiramo zahteve tržišta. Na Stenfordu je lansiran model trostruke spirale, koje su neraskidive, a to je saradnja privrede, univerziteta i civilnog društva. Programi školovanja moraju da dobiju verifikaciju, koja znači da student čim završi studije, već sledećeg dana može da počne da radi. Kompanije više nemaju taj luksuz, da nakon zaposlenja šalju radnike na dodatnu edukaciju, žele obučenog radnika, objašnjava rektor dr Andrejević.

  On ističe da Edukons osniva Savet direktora, koji će steći status fondatora, fondirane ustanove.

  —Predstavnici uspešnih privatnih velikih kompanija različitih profila, činiće Savet direktora. Time praktično uvlačimo privredu u Univerzitet, a to ne možemo učiniti sami. Univerzitet želi da to bude presedan, jer prvi put prestižna preduzeća sarađuju sa naukom. Za nas je to priznanje, a Bunford je prihvatio da bude u Savetu direktora. Oni će delovati i kao osnivači i fondatori grupacije preduzeća, posebno vezanih za fakultet ekonomije. Cilj nam je da definišemo i modifikujemo naše studentske programe, da studenti istog momenta kada izađu iz klupe, mogu da rade u kompanijama. Ovakvi ugovori angažuju privrednike kao predavače, a studentska praksa će biti česta, pa će ovakav ugovor koji potpisujemo doneti kvalitet visokom obrazovanju, od kojeg će koristi imati i privreda i mladi koji se zapošljavaju, istakao je prof dr Andrejević.

  Nada Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja