Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 17.07.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Povodom ponude „Eko-sistema“ Novi Sad za spasavanje Palića
  Nema „čarobnog štapića“ za Palićko jezero!
  11.04.2017.

  • Preduzeće „Eko-sistem NS 1990“ uputilo je u februaru gradonačelniku Subotice pitanje da li želi da početkom juna otvori sezonu kupanja na Paliću primenom prečišćavanja vode biološkom metodom? Bakterijske kulture „pojele“ bi nečistoće za pet dana, a poduhvat bi stajao 250.000 evra. Stručnjaci koje smo konsultovali u taj metod ne veruju!

  5208_1.jpg
  Najveći problem Palića: bistra voda iz Trećeg
  sektora meša se sa prljavom ulazeći
  u Četvrti sektor

  Sanacija Palićkog jezera, po tvrdnji Novosađana, mogla bi se obaviti za samo nekoliko dana, i to zasejavanjem biološke kulture, odnosno bakterija koje bi razložile sva biološka i hemijska zagađenja i vodu učinile ne samo prijatnom za kupanje nego i blagotvornom za lečenje kožnih bolesti i uopšte zdravstveno stanje kupača. Ponudu upućenu kabinetu gradonačelnika, koju donosimo, potpisao je direktor „Ekosistema“ i predsednik Ekološkog pokreta Novi Sad, Nikola Aleksić glasi:

  „Gospodine gradonačelniče, da li želite da 1. juna otvorite kupališnu sezonu na Paliću? Biološka metoda remedijacije rečnih tokova i stajaćih voda otkrivena je pre pola veka i počela se primenjivati u celom svetu. Reka Temza u Engleskoj je bila do te mere zagađena da u njoj nije bilo živog sveta. Engleska Vlada je posle primene biološke metode raspisala konkurs za prvog ribolovca koji uhvati lososa u Temzi, kao dokaz da su se vratili iz Atlantskog okeana. Vrlo brzo je nagrada uručena i Temza je ponovo oživela. Pre nekoliko godina istom metodom je prečišćena Sena u Francuskoj, a pre toga čuveni Prljavi kanal kod Briža u Belgiji, po kom imenu je i bio poznat, ne samo u Belgiji. Razvojem biološke tehnologije došlo se do sojeva bakterija koja uništavaju (razlažu) i najveća hemijska i biološka zagađenja. Zato danas ovom ponudom sa zadovoljstvom nudimo Naslovu rešenje višedecenijskog zagađenja Palićkog jezera navedenom metodom po povlašćenoj ceni, jer će pozitivni rezultati remedijacije biti osnova za početak rešavanja zagađenih vodotokova i stajaćih voda u Srbiji opisanom metodom“.

  5208_2.jpg
  Mišel Roman: Nema čarobnog
  štapića za Palić!

  O rezultatu koji se garantuje primenom biološke metode, navode uništavanje svih bakterija, virusa i gljivica, nestanak smrada i bistrinu jezerske vode za desetak dana, nestanak mulja za dva meseca, trajno obogaćenje kiseonikom, neškodljivost za živi svet, isceljujuće dejstvo na sve kožne bolesti. Početak radova predlaže se za 25. maj a vreme potrebno za zasejavanje bakterijskih kultura je pet dana.

  Nije naučno zasnovano!

  Zamoljen da komentariše ovu ponudu za „Nove Subotičke novine“, Žika Reh, diplomirani biolog i šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u Subotici naglasio je da je reč o „nepoznavanju osnovnih hemijskih, bioloških, fizioloških i ekoloških principa“:

  5208_3.jpg
  Mišel Roman: Nema čarobnog
  štapića za Palić!

  „Grad Subotica redovno dobija različite komercijalne ponude za „instant rešavanje problema“ Palićkog jezera, od kojih su neke više bazirane na marketinškim trikovima nego naučnim principima. Nažalost, brzo i čudotvorno rešenje za zaštitu vodnih resursa ne postoji i decenije iskustva koje su razvijene zemlje sa tim imale, pokazale su da jedino striktna zaštita vode od zagađenja i odgovarajuće prečišćavanje svih otpadnih voda mogu da daju rezultate, za šta su potrebna velika finansijska ulaganja i duži vremenski period. Takođe, ne može se očekivati da ekosistemi koji su degradirani stotinama godina budu sanirani u periodu od nekoliko nedelja ili meseci.

  Predmetna ponuda, u kojoj se Gradu nudi da se za paušalnu cenu od 250.000 evra trajno reši problem kvaliteta vode Palićkog jezera korišćenjem bakterija koje istovremeno i razgrađuju organsku materiju i stvaraju kiseonik, uništavaju sve bakterije i viruse, čine da mulj „nestane“ za dva meseca, a nakon zasejavanja trajno ostaju u Palićkom jezeru, pri tome lečeći psorijazu i druge kožne bolesti, ukazuje na nepoznavanje osnovnih hemijskih, bioloških, fizioloških i ekoloških principa.

  5208_4.jpg
  Nikola Aleksić – garantuje
  potpuno ozdravljenje jezera za
  desetak dana

  Korišćenje mikroorganizama u procesima prečišćavanja voda u Subotici nije novina. Subotica već više decenija, od 70-ih godina prošlog veka, ima postrojenje za biološko prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje je rekonstruisano u protekloj deceniji i danas predstavlja jedno od najsavremenijih i najkompletnijih postrojenja u Srbiji. Na njemu se biološki tretman obavlja uz pomoć bakterija, pri čemu se kombinacijom aerobnih, anoksičnih i anaerobnih procesa vrši uklanjanje organske materija, azota i fosfora i primarni i sekundarni mulj anaerobnim tretmanom koristi za proizvodnju biogasa, uz iskorišćenje električne energije.

  Skupština Grada Subotice je 2014. godine jednoglasno usvojila Plan za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline, u kome su navedene mere za sprečavanje daljeg zagađenja i sanaciju posledica dosadašnjeg zagađenja Palićkog jezera. On obuhvata i metode biomanipulacije, koje se baziraju prvenstveno na stvaranju uslova za razvoj viših biljaka, kao i na promeni sastava ribljeg fonda, eliminacijom biljojedih, alohtonih i invazivnih vrsta i stvaranjem uslova za razvoj grabljivica. Stručnjaci koje je tokom Ekspertske misije angažovala nemačka „KFW“ banka potvrdili su opravdanost predloženih mera iz ovog Plana i njegova razrađenost, kao i stručnost tima koji je više godina radio na njegovoj izradi, bili su jedan od razloga što je za poboljšanje stanja Palićkog i Ludaškog jezera, Vlada Republike Nemačke odobrila bespovratnu donaciju u vrednosti od 6,5 miliona evra“ – obrazložio je Žika Reh.

  Ne postoji „čarobni štapić“!

  Da nema jednostavnog i brzog načina za ozdravljenje „bisera panonske ravnice“, potvrđuje i Mišel Roman (Michell Rohmann), hidrolog, zaposlen već više godina preko nemačkog GIZ-CIM programa kao stručni savetnik na poslovima sanacije Palića u preduzeću „Park Palić“.

  „U potpunosti se slažem sa mišljenjem Žike Reha. Već smo se prethodnih godina susretali sa sličnim ponudama i one se svode na prodaju „čarobnog štapića“ za 250.000 evra. Stvar je u tome da se bakterije mogu staviti u bocu sa palićkom vodom i posle nekoliko dana zaista se vide očekivani rezultati. Ali, postoji jedna velika mana a to je cena metoda, jer Palić ima zapreminu od 10 miliona kubnih metara vode, pa ako računamo samo dinar po litru, došao sam do računice od 80 miliona evra! Pored ovakve „prodaje magle“, istina, postoji metoda „foslok“ (phoslock), koja bi se na srpski mogla prevesti kao „obaranje fosfora u vodenom stubu“ korišćenjem aluminijumskih soli i za jedan tretman za Palić bilo potrebno 2,5 miliona evra. U jednom i u drugom slučaju, postignuti rezultati ne mogu biti trajni ako se ne reši problem kanalizacije i zagađenja koje dolazi od poljoprivrednog zemljišta. Najvažnije je da se spreči da otpadna voda i dalje ulazi u jezero, a to će se postići izgradnjom kanalizacije za naselje Palić i potisnog voda kojim će se otpadna voda prebacivati na gradski prečistač “, ne ostavlja nikakve dileme po ovom pitanju Mišel Roman.

  O ponudi „Eko-sistema“ za sada nema nagoveštaja da će se povesti razgovori između predstavnika firme i lokalne vlasti Subotice. U međuvremenu, nastavlja se program koji je predviđen na osnovu sredstava koja je dodelila Nemačka razvojna banka („KFW“) i prema najavama tokom leta treba da počne izgradnja palićke kanalizacije.

  Naša je ponuda korektna!

  Upoznat sa mišljenjem subotičkih stručnjaka, Nikola Aleksić, predsednik Ekološkog pokreta Novi Sad i direktor „Eko-sistema“ ostao je pri svojim tvrdnjama:

  „Biološka metoda prečišćavanja zagađenih voda nije novost, ona svakim danom napreduje, otkrivaju se nove i nove sorte bakterija koje su u skladu sa ljudskim potrebama (neškodljive su). Naša ponuda je više nego korektna, kako sa cenom, tako i sa načinom plaćanja, tek nakon verifikacije postignutog rezultata! Želimo da na primeru Palićkog jezera celoj Srbiji pokažemo da ne moramo živeti uz najveću otvorenu septičku jamu u Evropi, kako su norveški stručnjaci nazvali kanal D-T-D kod Vrbasa“.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja