Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Ko je streljao obalsku stražu
  24.01.2014.

  Incident u subotičkoj kanalizaciji

  Između dva Božića dok su mirovale mašine u ono malo živih subotičkih fabrika, i dok su jedino crkve radile u dve smene, na gradskom prečistaču se dogodio  pomor bakterija i to onih  koje se tamo uzgajaju  da bi čistile otpadnu vodu  i branile jezero od teških zagađenja. Neko je u tri akcije, 23. decembra, a zatim 8.  pa ponovo 9. januara puštanjem enormnih količina kiseline u gradsku kanalizaciju likvidirao biološku funkciju prečistača.

  521_1.jpg

  Radnici "Vodovoda i kanalizacije" su uočili da na prečistač pristiže otpadna voda koja je u najmanju ruku čudnog kvaliteta i zbog toga je napravljena priručna analiza koja je pokazala  da svaki litar vode donosi  neverovatnih 37000 mg neke organske kiseline. To je pokazalo merenje 8. januara.
  Sledećeg dana rezultat je bio još strašniji: 43.000 mg po litru ili ako sa apotekarske  pređemo na mesarsku vagu da bi stvar bila očiglednija, to  43 grama po litru! Ko hoće neka zamisli šta se dobija kada bi se, na primer, 43 grama kuhinjske soli ubacilo u litar vode. Ovoga puta u vodi su bila,kako naš izvor kaže, ispraljiva organska jedinjenja.
  Poređenja radi u normalnim okolnostima  u kanalizaciji se nađe između 50 i 300 mg takozvanih isparljivih organskih kiselina po litru, nekada je amplituda 500 miligrama ( pola grama) po litru ali incident sa koncentracijom koja je 150 ili 200 puta veća od uobičajene je znak da se dogodio jak ekološki napad na jezero.
  Prečistač je poslednja odbrana Palića. U njegovim "kacama" posebnim tehnološkim postupkom komunalna voda se obogaćuje kiseonikom koji je potreban da se "dopinguju" bakterije koje uništavaju fosfor. Njihov posao je biološko čišćenje komunalnih voda od fosfora i one kao neinteligentni jedoćelijski organizmi rade sistematski i bez pogovora. To je najodanija obalska straža koja Palić čuva od enormnog zagađivanja. Cilj je da se sa prečistača u jezero izliva voda sa što manjom koncentracijom fosfora jer će tako alge i drugi agresivni biljni svet u jerzeru imati manje hrane. Voda će biti bistrija, čistija i jezero se postepeno, korak po korak od septičke jame pretvara u prljavu baru da bi dugom i upornom kultivacijom postalo jezero i stvarni prirodni i privredno-turistički resurs.Taj proces se ubrzava kada se  sprečava "đubrenje" jezera fosfornim i azotim elementima ili jedinjenjima.
  Ispuštanjem enormne količine kiseline likvidirane su  bakterije koje su poslednja biološka odbrana na prečistaču i nakon toga ulazak svakojakih fosfornih agenasa u jezero bio je nekontrolisan. Ni nekoliko nedelja nije dovoljno da se kolonija bakterija oporavi, reprodukuje i razmnoži da bi bilo moguće da se  uspešno eliminiše fosfor koji gradska kanalizacija permanentno emituje jer fosfora ima u svakoj kući koja ima neko zrno deterdženta.   
  Tih dana dok su se desetkovani ostaci kolonija bakterija oporavljali i ponovo uspostavljali svoj lanac reprodukcije, prečistač je radio  kao najobičniji fekalni mlin. Na sitno je drobio ono što su građani slali kanalizacionim putevima prema prečistaču, to je pretvarao u mulj, a zagađena voda se prelivala u jezero.
  Prečistač otpadnih voda, najskuplja fabrika koju neposredno plaćaju Subotičani kroz veoma viosoku cenu vode, tih dana bila je pretvorena u najobičniju džambo-kantu koja je služila kao taložnik za one krupnije komade. Sve ostalo je ulazilo tamo gde nije smelo - u jezero!
  Posledice
  Niko nije merio koncentraciju fosfora odnosno fosvornih jedinjenja u jezerskoj vodi. Možda i jeste ali sigurno nije o tome obavestio javnost. Službenicima koji su zadužene za detekciju i nadzor i zaštitu javnog zdravlja još ne dopire do centra za profesionalnu savest u kori velikog mozga da su dužni da obaveštavaju javnost o svojim nalazima. Razne inspekcije se ponašaju kao dobro plaćeni jataci neoidgovornih agresora na bisere subotičkog eko-sistema.
  Reagovala je služba "Vodovoda i kanalizacije" i alarmirala ekološku inspekciju.
  Tandem: komunalni inspektor i komunalna inspektorka je obavio opservaciju. Kiselini ni traga. Nema ni nagoveštaja ko bi mogao toliku količinu da liferuje u komunalni sistem. Nema ni indicija da je inspekcija mrdnula ušima da to delo kvalifikuje kao eventualno izazivanje opšte opasnosti ili pak izazivanje ekološkog incidenta. Nema tragova da je učinjen bar pokušaj uspostavljanja saradnje sa  pokrajinskim i državnim službama.Kao da se ništa nije desilo.
  "Duboko grlo" je imalo savesti da  ispod stola štampi dobaci podatke o ekološkoj agresiji.
   Da li je od neka od nadležnih laboratorija angažovana da identifikuje agens čija je koncentracija tako drastično eskalirala u prazničnom intervalu između dva Božića kad su jedino crkve radile u dve smene?

  521_2.jpg

  Nije jer prema informaciji iz inspekcije u Subotici ne postoji referentna  ili bolje da kažem sposobna laboratorija da identifikuje kiselinu ili  koja je napravila pomor mikroorganizama  na prečistaču i praktično onesposobila biološki kapacitet tog uređaja na duže vreme.
  Da li su sačuvani uzorci zagađene vode? To sam pitao inspektorski par koji je predhodno na terenu, neposredno konzumirao informacije.
  Da! odgovaraju mi uglas. Zamrznuti su i nalaze se u Zavodu za zdravstvenu zaštitu!
  Zašto nije zatražene analiza od laboratorije koja to može da uradi ?
  Umesto odgovora - slegoše ramenima. Čini mi se da su mi kasnije objašnjavali kako je talas zagađenja prošao i sad je besmisleno juriti problem. Da li se posrednim tragovima moglo doći do zagađivača jer uništena industrijska baza u Subotici drastično skraćuje put i inspektore vodi samo kod nekoliko mogućih zagađivača. Kod onih koji su podnosili lokalnoj administraciji  projekte i ekološke studije kao potencijalni agresori na eko-sistem nije teško u finasijskoj dokumentaciji, karticama materijalnog knjigovodstva i u magacinima sravniti stanje  mlečne, sirćetne, mravlje, limunske, oksalne ili neke druge ovozemaljske kiseline koju arče  proizvođači hrane, prerađivači plastike, bojadžije i farbari, čarapari, vinari, sokadžije, fabrikanti alkohola . . .
  Inspektorka za ekologiju, Ksenija Erdeg mi nudi neuverljiv odgovor da je pregledom dokumentacije na internim prečistačima u nekim fabrikama utvrđeno da  tamo nije izazvan incident.
  Pitam kod kojih proizvođača? Gde je dokumentacija, gde su zapisnici o izvršenoj kontroli dobijam arogantan odgovor " Neću da vam kažem" !
  Kao što su one letnje palićke tako bujaju  i kancelarijske alge, onima u vodi mogu da se obuzdaju uskraćivanjem azotnih i fosvorrnih hraniva, ali ko hrani i ko podržava činovničku aroganciju i čime se ona suzbija?


  Ljubiša Stepanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja