Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Goran Biro, učenik četvrtog razreda Srednje Muzičke škole, smer udaraljke
  Od sebe očekujem najviše!
  12.04.2017.

  Goran svake godine ide na takmičenja. Sa svojim bendom “Iz principa” je pre mesec dana učestvovao na Republičkom džez takmičenju na kojem su osvojili prvu nagradu. Kada je upisao smer udaraljke, komšije su bile toliko uznemirene da su zvale policiju da ga utiša. Dok je u školi, želi da što više nauči i da radi na sebi. Vežba udaraljke šest sati dnevno. Privrženim radom postigao je velike uspehe ali iznad svega Goran je dobar čovek.

  5215_1.jpgGoran je počeo da svira udaraljke sa 14 godina. U početku nije imao podršku svoje okoline, roditelji su bili zabrinuti jer nisu videli način kako neko može da živi od muzike a komšije su bile toliko uznemirene da su pozvale policiju da ga utiša. Mada, sve se to promenilo kada je Goran, svojim trudom i željom, dokazao roditeljima i svojoj okolini da udaraljke i bubnjevi nisu samo sredstvo za remećenje reda i mira već da mogu biti veoma lepo zanimanje ukoliko se ova vrsta umetnosti voli - Na početku me roditelji nisu podržavali, nisu videli način kako ja mogu da živim od muzike. Vremenom sam im pokazao svojim radom da se u muzici može uspeti i tada su me nesebično podržali i uložili u moju opremu i obrazovanje. Pre toga sam morao da se borim sam.

  Ni komšije me u početku nisu volele. Jednom su čak i pozvali policiju jer nisam hteo da prestanem da sviram. Sada im je drago kada me čuju jer moje sviranje danas više liči na muziku nego na nevezano lupanje u bubanj. - priseća se Goran

  Odluka da se bavi muzikom došla je sasvim slučajno. Roditelji su ga upisali na folklor ali mu se nije svidelo pa je odlučio da se upiše na nešto drugo jer mu se sve činilo boljim nego da ide na folklor. Tako je upisao Muzičku školu i vremenom mu se svidelo pa je poželeo da se bavi muzikom. Uvek je voleo da udara neki ritam što je bilo presudno kada je birao smer udaraljke. U Goranovoj porodici jedino se njegova sestra bavila muzikom. Jedno vreme je svirala gitaru pa je Goran imao kome da se obrati za pomoć, posebno kada je solfeđo bio u pitanju.

  Obzirom da je zvuk bubnjeva specifičan za okolinu, Goran se trudi da vežba isključivo u školi:-

  5215_2.jpg
   Goran Biro sa profesorom Goranom Evetovićem

  Vežbam isključivo u školi jer su ovo instrumenti čiji zvuk najpre smeta mojim roditeljima kada se vežba. Oni vole kada ja sviram ali kada vežbam to je nešto sasvim drugačije. Vežbam po pet - šest sati dnevno. Naporno je jer sviram na više instrumenata pa moram na svakom posebno da vežbam. - kaže Goran

  Svake godine ide na takmičenja u Beograd, osvojio je više nagrada ali nagrade nisu jedini razlog zašto učestvuje na takmičenjima. Voli da čuje kako drugi sviraju i da nauči nešto novo. Na Republičkom takmičenju je sa svojim kamernim sastavom osvojio prvu nagradu a na međunarodnom takmičenju udaračkih instrumenata “Stevan Strunjašević” dva puta drugo mesto i jednom treće. Sa svojim bendom “Iz principa” je pre mesec dana učestvovao na Republičkom džez takmičenju na kojem su osvojili prvu nagradu.

  Goran je član poznatog subotičkog instrumentalnog benda “Iz principa” kojeg čine talentovani mladi muzičari. Svaki član benda pojedinačno ima autorske pesme i svi komponuju muziku. “Iz principa” je jedini bend u Subotici koji neguje žanr instrumentalne muzike koja se graniči sa džezom. Često nastupaju po klubovima i raznim festivalima. Iako su od nedavno počeli, imaju nameru da se razvijaju. Svaki član ima dobro muzičko obrazovanje i iza sebe mnogo takmičenja.

  5215_3.jpg
  Perspektivni mladi bend „Iz principa” 

  Goran je često u školi ceo dan pa nema mnogo vremena za izlaske i druženja. Svoje obrazovanje stavlja u prvi plan, trudi se da nauči što više jer zna da će mu jednog dana svo stečeno znanje trebati: - Nisam izašao u grad sa društvom već sigurno tri meseca. Ako neko želi da se profesionalno bavi muzikom, mislim da to ne može sebi da priušti. Dok sam u školi, želim da što više naučim i da radim na sebi jer sad je vreme za to i imam vremena. Kada odem na Akademiju neće biti tako. Svi predmeti mi dobro idu jer nikada ne učim za ocenu već se trudim da što više znanja usvojim. Želim da jednog dana sve to mogu da primenim u životu.- kaže Goran - Od sebe očekujem najviše i idem ka tome da to i postignem. Ne želim sebe da ograničim na to da ostanem prosečan muzičar koji svira po kafićima. - kaže Goran

  Goran nema svog uzora u svetu muzike. Od svakog dobrog muzičara “krade” ono što je najbolje. Ne želi da kopira stilove već uspešno gradi svoj što i jeste poenta i trebalo bi da bude cilj svakog muzičara. Velika podrška mu je njegov profesor Goran Evetović koji izuzetno ceni, pored talenta, i njegove ljudske kvalitete: - Moj zadatak je da pripremim učenike i njihovu ličnost za sve što muzika od njih traži. Da budu tačni, iskreni prema sebi i da primete svoje greške. Goran poseduje sve te osobine. Ima dobru tehniku, hrabar je i iskazuje svoje mišljenje, dobar je čovek. Znati svirati neki instrument je samo zanat koji ne vredi ništa bez dobrih ljudskih osobina. Radili smo na njima kao jednako važno. Ako bude ulagao dovoljno energije i ljubavi, on će biti sve bolji. Do sada je prošao sve: krv, znoj i suze, doživeo je uspone i padove, sreću i uspeh. Svaki uspeh je sam zaradio, svojim ozbiljnim i sistematskim radom. Pokazao je poštovanje prema struci i poštovanje prema umetnosti. Niko ne može da vežba više sati dnevno ako ne voli muziku. Ponosan sam na njega i cenim što toliko ulaže u sebe i svoju budućnost. Trudim se da mu svojim uzorom pokažem da se može i kako se može. - sa ponosom ističe Evetović Goran se trenutno sprema da upiše Akademiju umetnosti u Novom Sadu i ne odustaje od svojih snova. Želeo bi da jednog dana svira u beogradskoj Filharmoniji ili možda čak i bečkoj. Ne plaši se visokih ciljeva jer je svestan da lako može sve svoje snove da ostvari ukoliko nastavi ovim tempom.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja