Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Gabriele Diana, učenik iz Italije koji u okviru razmene učenika, boravi u Subotici
  Uvek ću se vraćati u Srbiju
  18.04.2017.

  Želeo je da dođe u Srbiju i da se upozna sa srpskom kulturom i narodom. Za nepuna četiri meseca naučio je srpski jezik. Narod u Italiji veoma malo zna o Srbiji i o realnoj situaciji na Balkanu. Gabriele je srećan što može da ispriča mnogo lepih stvari o Srbiji kada se vrati kući. Za sebe kaže da se promenio od kako boravi u Subotici i siguran je da će se uvek vraćati.

  5236_1.jpgGabriele je učenik Srednje škole prirodnih nauka iz Rima koji je u organizaciji udruženja AFS Interkultura Srbija, u septembru prošle godine, došao u subotičku Gimnaziju “Svetozar Marković” kako bi sa svojim vršnjacima i uz pomoć profesora ove škole završio treći razred u potpuno drugačijoj kulturi od one iz koje dolazi. Kada je popunjavao obrazac za razmenu učenika, Gabriele se nije mnogo dvoumio koju državu da izabere. Želeo je da dođe u Srbiju i da se upozna sa srpskom kulturom i narodom. O Srbiji je slušao priče od svoje tetke koja se nakom tri godine provedene u Srbiji oduševila sa bogatom srpskom kulturom i tradicijom: - Pre desetak godina, moja tetka se vratila iz Srbije gde je provela pune tri godine. Toliko mi je pričala o srpskoj kulturi da sam poželeo da dođem i da je upoznam. Kada sam ispunjavao listu želja na formularu za razmenu učenika, napisao sam da želim da dođem u Srbiju. Želja mi se ispunila i mnogo sam srećan što sam ovde.- na tečnom srpskom jeziku govori Gabriele.

  Srpski jezik je naučio veoma brzo, trebalo mu je nepuna četiri meseca da ga savlada i da sa lakoćom može da komunicira. Problem su mu predstavljali jedino padeži kojih u italijanskom jeziku nema. -Nije mi bilo lako da naučim srpski jezik. Mnogo sam želeo da mogu da komuniciram na srpskom sa mojim novim drugarima pa mi je to bio veliki motiv da brzo naučim jezik. Kod nas u jeziku ne postoje padeži i zbog toga mi je teško da ih savladam. Nije lako ali svakim danom sve bolje komuniciram. Gramatiku učim iz knjiga a nepoznate reči od mojih drugara. Kada čujem neku reč za koju ne znam šta znači, obavezno pitam i trudim se da je zapamtim. Naučio sam oba pisma, ćirilicu i latinicu.- kaže Gabriele i dodaje- Srpska kultura se razlikuje od naše. Mnogo mi je zanimljivo da saznajem stvari i da učim o njoj. Inače, narod u Italiji veoma malo zna o Srbiji a o realnoj situaciji na Balkanu ne zna ništa. Srećan sam što mogu da ispričam mnogo lepih stvari o Srbiji kada se vratim kući. Sigurno ću napraviti jednu prezentaciju u mojoj školi. Želim da svi znaju koliko je Srbija lepa zemlja i kako dobri ljudi žive u njoj.-

  5236_2.jpg
  Gabriele sa drugarima iz Subotice

  Gabriele u Subotici živi u porodici koja ga je prihvatila kao svog člana. Njegov “host brat”, Miron Petrik kaže da mu je Gabriele za kratko vreme postao veoma dobar prijatelj i da mu je promenio život iz korena: -Kada razmislim kako bi moj život izgledao da nisam ugostio Gabrijela, mnogo mi je drago da je tu. Zahvaljujući ovom iskutstvu i razmeni učenika, savladao sam italijanski jezik, naučio sam mnogo o italijanskoj kulturi i običajima iz celog sveta i omogućio sebi da idem na godišnju razmenu u Meksiko. Važnije od svega je da sam stekao prijatelja za ceo život. Na početku programa ja sam bio samo njegov ,,host brat”, ali čini mi se da je to sada postalo nešto mnogo više. - rekao je Miron.

  U subotičkoj “Gimnaziji”, Gabriele ima veliku pomoć od profesora koji se trude da mu olakšaju jezičke prepreke. Gabriele je zahvalan Aleksandru Slavov-u, profesoru srpskog jezika i književnosti, jer mu je napravio poseban program za učenje i time olakšao da ne oseti mnogo razliku u predmetima koje je učio u Italiji i koje uči u Subotici. Gabriele nema svoj razred, fi - ziku uči u 3/1, matematiku u 2/1, latinski u 1F a fi - lozofi ju u 4F. Pošto svaki čas menja razrede, Gabriele je stekao i mnogo prijatelja. Ne može da izdvoji koji su mu najbolji jer su mu svi podjednako dragi. Za sebe kaže da se mnogo promenio od kako boravi u Subotici i siguran je da će se uvek vraćati. Italija nije daleko a već ga suviše toga vezuje za Suboticu i za ljude koje je upoznao u njoj.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja