Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Politička (ne)stabilnost ruši nam ekonomiju i investicije
  24.01.2014.

  Intervju   Bogdan Laban, poverenik Gradskog odbora Srpske Napredne stranke

  - Ako unutar koalicije odnosi ne funkcionišu dobro, neminovno je da dalja saradnja postaje sve teža i sve manje moguća. Sa druge strane, u interesu građana je, da ovakvo stanje što pre dobije svoj epilog, jer politička stabilnost uslovljava i ekonomsku, koja je preduslov za nove investicije i nova radna mesta. Zato je prioritetan interes, da se razreši neodrživa situacija, koja je suprotstavljena interesima građana Subotice, ocenjuje Bogdan Laban.

   524_1.jpg

  Odnosi u novoj koaliciji u mnogome zavise od Srpske napredne stranke, koja je sve jača i uticajnija u Subotici i u novoj vlasti, ali na političkoj sceni Grada, sve je očiglednije, da postoje i nerešeni untrašnji problemi u SNS-u, što je , uz svakodnevne političke promene, povod razgovoru sa magistrom ekonomskih nauka, Bogdanom Labanom, poverenikom Glavnog odbora lokalnog SNS-a.

  Kako ocenjujete političku situaciju u Subotici, nakon formiranja nove koalicije i rušenja prethodne vlasti?

  -U  funkcionisanju političkih odnosa u Subotici, već u prethodnom periodu je postojao problem, pa se tu nešto moralo promeniti,  jer Grad ne sme da trpi, u uslovima stalne napetosti, koju izazivaju nerešeni odnosi unutar koalicije. Ogromne razlike u stavovima  vodećih političkih struktura  i  političke nesuglasice  dovele su do toga, da u prethodnoj godini, osim već ugovorenih investicija u prethodnim godinama, ne započne realizacija ni jednog novog investiranja. Ne treba, ipak, kriti da situacija ni sada nije mnogo bolja. Zajednički rad koalicionih partnera ne podrazumeva da uvek postoje identični stavovi oko svih pitanja,  već zahteva neophodnost poštovanja  različitosti mišljenja i stavova,  ali ne može uvek neko, i uvek isti, biti prvi među jednakima. Jedinstvo u zastupanju stava koalicije mora mnogo puta biti rezultat kompromisa, a toga nema, ako će neko unutar većine tvrdoglavo nametati svoj stav i svoja rešenja kao jedina ispravna .

  Politička situacija u Subotici je vrlo složena, SNS ima jak uticaj, predsednik Skupštine je postavljen iz redova Vaše stranke, ali mnogi tvrde, da u lokalnom SNS-u nema jedinstva i da je to uzrok mnogih neslaganja i u novoj koaliciji. Kakav je Vaš stav?

  -Paradoksalno je da me za opstruisanje sadašnje koalicije optužuju upravo oni,  kojima je opstruisanje postala osnovna delatnost, i oni kojima je politička korektnost na nivou apstraktnog.  Još je paradoksalnije, da se za novine i nova lica na političkoj sceni Subotice zdušno zalažu upravo oni, koji se u istom krugu, unutar procesa odlučivanja, vrte dvadeset godine, dočekujući svaku novu skupštinsku većinu  sa istim namerama, ali u drugom dresu, u različitim strankama, ali sa istom ulogom. Cilj im je da politički profitiraju u bar još jednom mandatu, pod sloganom "Mi, koji smo promenili nas, ubuduće ćemo raditi za dobrobit građana Subotice...". A tvrdnje, da postoje problemi  unutar SNS-a na lokalu, ne mogu da opovrgnem, naročito ne nakon izjave medijima koju je dao moj stranački kolega, da neselektivnim učlanjenjem SNS postaje  "sabirni  centar za politički otpad onih, koji dolaze da bi se uhlebili i ponovo bili neko i nešto, nakon što su prokockali svoje pozicije u prethodnim političkim opcijama". Takvu izjavu  smatram nemoralnom, neozbiljnom i nedostojnom biografije i političke funkcije onoga ko je izgovorio.  Govoriti o stranačkim kolegama da su "otpadnici", nije politički korektan govor u javnosti, nego je kritizerstvo u domenu kuloarske i kafanske retorike.

  Kakve promene očekujete unutar SNS-a, da li će i dalje njome rukovoditi tri poverenika ili očekujete izbore u lokalu? Kakav je Vaš stav oko tvrdnji, da je rukovodstvo stranke podeljeno i da to narušava stabilnost lokalnog SNS-a?

  - Dobro se zna ko je predstavnik SNS-a u Subotici, a to potvrđuju i zvanični dopisi  Predsedništva i Izvršnog odbora  stranke, i to znaju svi  politički akteri u Gradu. Mnoge stvari će ubrzo biti jasnije, već posle Skupštine u Beogradu, 25.januara. Ipak, trebalo bi podsetiti, da stranku čine ljudi, ona nije statična kategorija,  već organizacija koja živi, uključujući sve promene koje su unutar nje neminovne. Ako stoji u mestu, i nema progresa, pravićemo samo korak unazad, a naš je cilj da težimo ka višem, ka boljem, i da pritom, bez obzira na sve naše različitosti u pogledu mentaliteta, stručnosti, obrazovanja, pa i godina starosti, funkcionišemo kao jedno. Problemi u stranci su evidentni i ne mogu se sakriti. Na kraju, i ne treba da se kriju.U proteklom periodu insistirao sam na dijalogu i kompromisu kao jedinom načinu za prevazilaženje problema, i time dokazao svoju političku  korektnost, ali kompromisa nema, ukoliko sa druge strane imate nekoga ko ne želi da vas čuje i ako zauzme stav da ste mu neprijatelj.  

  Kako ocenjujete tvrdnje da je DSS prelaskom u SNS, praktično preuzeo rukovođenje strankom ?

  -Takve tvrdnje plasiraju oni koji ne žele dobro SNS-u. Više je nego  jasan stav centrale  stranke, da  u SNS-u niko neće profitirati samo zbog toga što je član partije, ali još je jasniji stav po kojem, da  bi se neko kvalifikovao da ga SNS predloži na određenu poziciju, mora da bude posvećen politici SNS-a, mora žestoko da radi,  da prođe  stranačka „rešeta", kako bi se popeo na višu lestvicu.  Ako sam uspeo da zadobijem poverenje  čelnih  ljudi koji vode stranku u Beogradu, smatram da to znači da sam se svojim radom i dokazao, i to je ono što mnogi ne žele da shvate. Prelazak velikog broja članova DSS-a i gotovo čitavog Gradskog odbora u SNS dugo je bio i još uvek je glavna  tema, umesto da prioritetni problemi i teme dođu na dnevni red i počnu da se rešavaju. Svoje razloge već smo bezbroj puta obrazložili i nema svrhe više o tome govoriti, ali ne treba kriti, da smo od jednog dela članstva SNS-a dočekani  kao "najgori neprijatelji". Postavlja se pitanje zašto je to tako i zašto jednoj grupi  unutar stranke ne odgovara da stranka ojača i da se, sasvim prirodno, napravi pozitivna selekcija   koja   svaku stranku organizaciono i po rezultatima može samo da učini jačom i stabilnijom? Bizarna je i mučna  situacija  u kojoj odbornici verbalno, iz skupštinskih klupa, vređaju svog dugogodišnjeg stranačkog kolegu, naočigled svih prisutnih. Tako nešto je nedopustivo i takav politički luksuz sebi niko ne sme da dozvoli.  SNS u Subotici mora da se izdigne iznad unutrašnjih nesuglasica i opravda poverenje svih onih građana koji su joj dali glas, ako želi da ide napred. Očekujem da  vrlo brzo nerešena situacija unutar SNS-a na lokalu dobije svoj epilog, nakon čega će mnogi od nas znati gde nam je  mesto i u kom pravcu ćemo ići, vodeći se samo interesima stranke, a ne sopstvenim.

  Smatrate li da je Demokratska stranka činila previše ustupaka, pre nego što je smenjena sa vlasti i da li je to bio „ceh" za silazak sa pozicija vlasti? Šta je najviše doprinelo smeni prethodne koalicije ?

  -Ne želim da se bavim razlozima neuspeha  ili problemima u drugim strankama, pogotovo ne u ovom trenutku, kada smo previše okupirani svojim problemima i pokušajima da podignemo stranačku strukturu na jedan viši nivo, na kojem će svako znati kakva su mu zaduženja i koje obaveze I odgovornosti ima. Na vaše pitanje, šta je najviše doprinelo smeni prethodne koalicije, odgovoriću vrlo kratko - tome  su definitivno najviše doprineli narušeni odnosi unutar koalicije, koji su kočili svaki vid saradnje i mogućnost skladnog funkcionisanja svih važnih institucija.

  Budžet je usvojen, ali zahvaljujući opozicionom  glasu Pokreta mađarske nade. Da li ocenjujete da je bilo opstrukcija u Skupštini prilikom glasanja za budžet ?

  -Stavljeni su na  "stub srama "  svi odbornici unutar koalicije, pa i odbornici SNS-a koji su optuženi da su, navodno, unutar pozicije glumili opoziciju - ne glasajući za budžet. Ali, zar ne mislite da je politički neozbiljno stati iza nečega  u čijem stvaranju apsolutno niste učestvovali niti ste bili pitani za mišljenje? Stojimo iza svake svoje odluke, a iza odluke oko koje smo zaobiđeni, ne možemo, niti želimo  da stanemo. Može se i tako nešto učiniti, ali to bi bilo licemerno, a licemerja je na političkoj sceni Subotice već previše.

  Iz SVM-a ocenjuju, da imaju odličnu saradnju sa SNS-om. Šta je najveći problem u radu nove koalicije, i da li su stabilne pozicije Vaše stranke u koaliciji?

  -SNS kao jedna od najjačih partija u gradu ne sme biti u poziciji da, unutar vladajuće koalicije, samo klima glavom i zatvara oči pred činjenicom, da se neko konstantno nameće kao prvi među jednakima  i kao jedini koji odlučuje. Naš je interes da stranka na lokalu ojača i postane politička snaga, koja će u svim pitanjima  vezanim za funkcionisanje Grada, a i u političkom odlučivanju, učestvovati kao ravnopravan partner, a ne kao mlađi komšija.

  Da li je tačno da je umesto dosadašnjeg načelnika SBO postavljen novi načelnik, Dragi Vučković, bivši član Gradskog veća. Kako tumačite da su obojica iz redova SNS-a?

  -Tačno je da je odlukom Vlade Srbije za novog načelnika Severnobačkog okruga postavljen Dragi Vučković, bivši član Gradskog veća. Takvu odluku Vlade mogu da protumačim samo sa stanovišta, da se kvalitetan rad ipak prepoznaje i valorizuje. Dragi Vučković je čovek koji je, svojim zalaganjem i posvećenošću poslu koji je obavljao u okviru Gradskog veća, pokazao  na koji bi način svaki gradski funkcioner trebalo da se ponaša i deluje, bez obzira kojoj stranci pripada.  Sa druge strane, ovakva odluka, da se jedan kadar SNS-a zameni drugim, ukoliko stranka nije zadovoljna njegovim radom, već je ranije najavljivana i tu ne vidim ništa čudno.

  Da li novu koaliciju smatrate stabilnom ili očekujete da će biti rekonstruisana  i kada?

  -Svestan sam vremena i težine sadašnjeg ekonomskog, socijalnog i političkog trenutka, ali u interesu građana Subotice, najmanje što nam treba jesu stalni politički sukobi i konfrontacije unutar koalicije. Međutim, ako unutar koalicije odnosi ne funkcionišu dobro, onda je neminovno da  svaki vid dalje saradnje u neizmenjenim okolnostima postaje sve teži, a time i sve manje moguć. Sa druge strane, u interesu građana je, da ovakvo stanje što pre dobije svoj epilog, koji će svakako, svako tumačiti na svoj način. Politička stabilnost je, ipak, na prvom mestu, jer ona neminovno uslovljava i ekonomsku stabilnost, koja je preduslov da se ostvari  najvažniji zadatak, a to su nove investicije i obezbeđivanje novih radnih mesta. Zato je najveći interes da se potpuno razreši novonastala situacija, koju mnogi smatraju neodrživom, a time i suprotstavljenom interesu građana Subotice.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja