Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U BKC „Bajmok” čuvaju stare bunjevačke običaje
  Polivači na fijakerima kroz sokake Bajmoka
  23.04.2017.

  U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra "Bajmok" po petnaesti put je organizovan običaj polivanja cura na "Vodeni ponediljak". Kako je to i red, fijakeri sa momcima, ali i muzikom, krenuli su zajedno, ispred prostorija KPD "Jedinstvo- Eđšeg", prošli su bajmočkim sokacima, tražili su otvorene kapije i cure, a obišli su ovom prilikom tri familije, te Gerontološki centar.

  5256_1.jpg
  Polivači u kući familije Kolar 

  – Cilj je očuvanje tradicije i običaja bunjevačkog naroda. Bunjevci su se dosta selili, ali su običaje nosili sa sobom, pa i ovaj običaj koji vuče korene još iz paganskih vremena. Mi u BKC "Bajmok" želimo da ovaj običaj zaštitimo. Vrlo je teško u današnje vreme sve obnavljati i čuvati običaje, krizna su vremena, kreza stvara tenzije, ali mi, pokušavamo da okupljamo mlade i organizujemo naše manifestacije – govori Branko Pokornić, predsednik BKC "Bajmok".

  5256_2.jpg
  Adrijana Sabo imala je zadatak da kiti polivače cvećem

  On je istako da su ovaj običaj počeli prvo negovati u Klubu fijakerista "Potkovica" sredinom devedesetih godina, te da je od 2003. godine organizaciju preuzeo BKC "Bajmok".

  Polivači su sačekani u tri familije, između ostalog i u familiji Kolar. Domaćica Marija je istakla da joj je drago što ima priliku da učestvuje u čuvanju starih običaja, pa nastavlja:

  – Polivače čekamo sa otvorenom kapijom i punim srcem. Cure su bile nestrpljive, imale su malo i tremu. Svi smo obukli narodne nošnje, kako je to i običaj. Važno je da sačuvamo stare običaje, sve im se više gubi trag, pa je zato i važno da je što veći broj mladih uključen. Sećam se vremena kada sam ja bila mala, imala sam šest godina i pamtim tadašnje polivače. Sada je to malo drugačije, ali je, ponavljam, važno da se tradicija održava.

  Ozbiljan zadatak imao je Darko Maksimčuk, vođa grupe momaka. Na njemu je bilo da se "pogađa" sa domaćinima, da im objasni zašto su došli, kakve su im namere...

  – Lep je ovaj običaj, pogotovo što smo sada imali priliku da idemo na fijakerima. Mi, mladi, i danas idemo u polivanje, naučili smo tako u našim familijama, naravno, malo je to sada modernizovano. Ide se kolima, biciklama, peške, ne koristi se više voda sa bunara, nego parfemi...

  Cure su se trudile da posao polivačima otežaju, sakrivale su se po kućama, terale su momke da se dobro potrude, ali njihov trud nije ostao nenagrađen. Kako je to i običaj, darivale su ih šarenim jajima, pomorandžama... Nije tajna da je to bila prilika da cura upravo najlepše jaje pokloni simpatiji, te tako nagovesti ljubav.

  – Trudim se uvek da se dobro sakrijem, da bi se polivači malo namučili... Potom je usledilo darivanje, ali i kićenje cvećem – dodala je Emina Mihaljević, jedna od cura.

  Nakon što su cure polivene, organizovan je zajednički ručak za sve učesnike.

  N.S.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja