Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Vanja Zvekanov, učenik Ekonomske škole “Bosa Miličević” i član kadetske fudbalske reprezentacije Srbije
  Subotička nada srpskog fudbala
  27.04.2017.

  Vanja je prepoznat kao talenat za fudbal. Selektor reprezentacije Perica Ognjenović je pozvao Vanju na pripreme reprezentacije Srbije i od tada je redovan član ove selekcije. U maju će, u dresu Srbije, nastupiti sa kadetskom reprezentacijom na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Ronaldinjo je bio Vanjin motiv da počne ozbiljno da se bavi fudbalom. Odličan je učenik, ne uči mnogo, pažljivo sluša na času. Svestan je da će mu obrazovanje jednog dana trebati. San mu je da zaigra u dresu „Milana”

  5275_1.jpgDa se može biti uspešan u školi podjednako kao u sportu, dokazao nam je Vanja Zvekanov, odličan učenik 2/2 razreda srednje Ekonomske škole “Bosa Miličević” i član kadetske fudbalske reprezentacije Srbije. U FK“Spartak”, Vanja je brzo bio prepoznat kao talenat zbog čega mu je odmah ponuđen stipendijski ugovor. U međuvremenu, igrao je kadetsku Ligu i skrenuo pažnju na sebe, tako da je novoizabrani selektor reprezentacije Perica Ognjenović, uz konsultaciju Uprave FK”Spartak”, pozvao Vanju na pripreme reprezentacije Srbije nakon čega je postao standardni član selekcije. Sa reprezentacijom je učestvovao u nekoliko selektivnih aktivnosti među kojima je bio kvalifikacioni turnir u Škotskoj gde se sa svojom generacijom izborio za učešće na Evropsko prvenstvo koje će se odigrati ove godine u maju u Hrvatskoj.

  Nekada Ronaldinjo - danas Inijesta

  Vanja je počeo da trenira fudbal sa nepune četiri godine. Njegov otac, Zlatko Zvekanov je trener fudbala pa je Vanja odrastao u sportskom duhu uz loptu. Iako ga je otac prvi put odveo na teren, Vanjin najveći motiv da zaigra fudbal bio je njegov tadašnji idol, Ronaldinjo: - Kada sam bio mali, voleo sam da gledam utakmice Barselone i Ronaldinja na terenu. Njegov stil igre mi je privukao pažnju pa sam odlučio da i ja pokušam da budem kao on. Iako sam suludo pokušavao da ga imitiram i na isti način driblam loptu, nikada nisam uspeo, mislim da ni danas ne bih mogao. Ronaldinjo je odredio moj put dok sam još bio dete.- kaže Vanja – Pošto igram poziciju zadnjeg veznog igrača, danas mi je najveći uzor Inijesta, iako navijam za Milan.-

  Kada je pre pet godina počeo da igra za FK”Spartak”, njegov talenat i karakterne osobine koje poseduje nisu ostale neprimećene: -Za Vanju sam znao i pre nego što sam došao u FK”Spartak”. On se napornim radom sam izborio za svoj status i postao standardni član kadetske fudbalske reprezentacije Srbije. Za svoje godine, on je zreo momak i veliki profesionalac. Vanja je primer kako bi trebalo da se ponaša jedan sportista. Od njega očekujemo mnogo i planiramo da uložimo u njega u narednom periodu. Ja se iskreno nadam da će brzo završiti u seniorskoj ekipi. U budućnosti ga vidim kao jednog od nosioca igre u FK”Spartak” i jednog dana u nekom evropskom, ozbiljnom fudbalu.- rekao je Ivica Francišković, koordinator Omladinske škole i trener pionira u FK”Spartak”.

  Vreme u školi koristi da nauči što više

  5275_2.jpgVanjin radni dan deluje sasvim obično. Posle škole obavezno ruča i ide na trening. Svaki dan ima trening a vikendi su rezervisani za utakmice. Pored svih obaveza koje mu fudbal nameće, Vanja je i odličan učenik. Za sebe kaže da ne uči mnogo već da pažljivo sluša na času, svestan je da neće imati mnogo vremena da se posveti učenju tokom dana pa za učenje koristi vreme u školi. Najviše voli matematiku i predmet “Bankarsko poslovanje”.

  -Vanja se od prvog dana izdvajao od ostalih učenika po pažnji koju je posvećivao predavanju nastavnika. Pri proveri znanja, ocene su mu varirale od trojke do petice. U prvom momentu nam je to bilo zbunjujuće jer smo očekivali perfektnu peticu s obzirom na njegovu skoncentrisanost na času. Sve nam je bilo jasno kada smo saznali da se bavi sportom, da živi na Paliću a trenira u Subotici. Tada smo shvatili da imamo biser od učenika i sportiste. Iskustvo nas je naučilo da pravi sportista ne rasipa svoje vreme i da vreme koje provodi u školskoj klupi je apsolutno posvećeno predavanju jer je svesno da nema vremena da kod kuće puno da uči. Primer takvog sportiste-učenika je Vanja.- kaže Albina Kapetanović, profesor u Ekonomskoj školi i Vanjina velika podrška - Podržavam Vanju u njegovim obavezama da se paralelno bavi i fudbalom i školom. Sigurna sam da će na oba plana ostvariti vrhunske rezultate i da ćemo ga, još dugo godina, pominjati mlađim generacijama kao primer pravog sportiste i učenika.-

  Sem profesora Vanjina velika podrška su njegovi roditelji: -Ne bih uspeo bez podrške koju mi pružaju moji roditelji. Oni su uvek tu za mene i od njih imam veliko razumevanje. Drago mi je što mogu da ih učinim ponosnim roditeljima jer su to zaista i zaslužili.- kaže Vanja.

  Krupnim koracima ka dresu „Milana”!

  5275_3.jpg
  Ivica Francišković

  U slobodno vreme, Vanja se druži sa svojim prijateljima iz detinjstva sa kojima je odrastao kraj Palićkog jezera. Ponekada nađe vreme da uveče izađe u grad ali to mu nije prioritet jer vodi isključivo sportski život. Posle srednje škole planira da upiše fakultet i da nastavi da se bavi sa profesionalnim fudbalom: -Želeo bih da jednog dana upišem DIF i da posle profesionalne karijere ostanem u fudbalu kao trener. Ne znam da li ću uspeti odmah posle srednje škole ali ću jednog dana sigurno završiti fakultet. Profesionalna karijera jednog igrača ne traje dugo pa će mi obrazovanje biti od velikog značaja jednog dana.- kaže Vanja

  San mu je da jednog dana zaigra u dresu Milan- a, svog omiljenog kluba. Ako uspe da ostvari svoj san, Vanja ne želi da se promeni prema svojoj okolini. Svestan je da slava zna da promeni čoveka pa će se uvek truditi da ostane isti. S obzirom da ima čvrst karakter i da ne voli da se eksponira, Vanja će uspeti u tome.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja